هنر انقلاب تعبیر تازه هنر متعالی است
رئیس خانه عکاسان ایران در گفتگو با هنرنیوز؛
هنر انقلاب تعبیر تازه هنر متعالی است
رئیس خانه عکاسان ایران در گفتگو با هنرنیوز؛ اولیازاده رئیس خانه عکاسان ایران درباره هنر انقلاب گفت: هنر انقلاب جامعه را تربیت می‌کند و به همین سبب، تعبیر تازه هنر متعالی است.
 
تاريخ : چهارشنبه ۲۸ فروردين ۱۳۹۲ ساعت ۱۰:۰۲

عکاسی از حوادث پیش و پس از انقلاب اسلامی یکی از جنبه‌های نگاه هنرمندان به انقلاب بود. ازین رو ارزش این هنر به عنوان یکی از ارکان هنر انقلاب حایز اهمیت است.  به همین سبب با اولیازاده در این رابطه گفتگو کردیم.
 
هنر انقلاب در ایران به واسطه تبدیل نامحسوس عناصرش به هنر دفاع مقدس، برای مخاطب عام چندان قابل تشخیص نیست. به همین سبب مایلم درباره ویژگی‌ها و ارزش‌های هنر انقلاب صحبت کنید.

 
هنری می‌تواند به عنوان یک هنر انقللابی مطرح شود؛ که هنرمندش حرفی برای گفتن و فکری برای ارائه داشته باشد. مخاطبش را مخاطبی زیرک و باهوش و فهیم در نظر ‌گیرد و تلاش ‌کند تا مخاطب از اثر او برای رسیدن به کمال بهره بگیرد.
اگر هنرمندی این ویژگی‌ها را در خود داشته باشد؛ می توان او را هنرمندی انقلابی دانست و هنر او جنبه‌ای انقلابی برای مخاطب خود دارد. این هنرمند و این هنر به یقین قابل ارزش‌گذاری و مایه مباهات هر جامعه‌ایست.
 
ویژگی بارز هنر انقلاب چه بود؟
 

درباره ویژگی بارز هنر انقلاب می‌توان گفت که هنرمندان انقلاب بسیار کم تعداد بودند. این موضوع را می‌توان به اقتضای زمان و کم تعداد بودن هنرمندان مرتبط دانست. در فاصله میان انقلاب و جنگ تحمیلی سطح هنر انقلاب ارتقا یافت. حتی تعداد هنرمندان نیز بیشتر شد. 
 
با توجه به آن‌که کانون اصلی شکل گیری و گسترش هنر انقلاب هم چنین ماندگاری و تداوم هنر انقلاب حوزه هنری بود؛ این روند را در حیطه تائیر هنر انقلاب در هنر جنگ چگونه ارزیابی می‌کنید؟
 

به یاد دارم در آن روزها با حوزه هنری همکاری داشتم و ورود هنرمندان جوان را به این عرصه از نزدیک شاهد بودم. نوجوانان و جوانان در روزهای پس از انقلاب به جمع هنرمندان حوزه هنری اضافه می‌شدند و در رشته‌های مختلف آموزش می‌دیدند.
این اندوخته‌های اندک بعدها در روزگار دفاع مقدس به کار گرفته شد. بلافاصله پس از شروع دفاع مقدس، شاهد برگزاری نمایشگاه‌های عکس، پوستر، نقاشی، و زمینه‌های دیگر هنری در را بطه با انقلاب بودیم. این روند به دست هنرمندان جوان و نوپایی شکل گرفت که تحت تاثیر هنر انقلاب بودند. آن‌ها این مسیر را ادامه دادند و به فاصله اندک زمانی سینمای جنگ پدید آمد و آثار ارزشمند و فاخری در این زمینه در همین ایام شکل گرفت. 
 
بسیاری بر این باورند که ورود هنر جنگ به حیطه انقلاب روند این هنر را متوقف کرد. با توجه به این که حوزه هنری در سال‌های اخیر روزی را با نام «هنر انقلاب» نام‌گذاری کرده و بر زنده بودن این هنر تاکید دارد مایلم درباره جلوه‌های هنر انقلاب در روزگار معاصر صحبت کنید.

 
برخی از هنرمندانی که روزگاری هنر انقلاب را شکل دادند؛ هنوز هم در این حوضه فعالیت می‌کنند و بسیاری دیگر از هنرمندان جوانی که در مکتب این هنرمندان پرورش یافتند؛ در حیطه هنر انقلاب و هنر جنگ فعالیت می کنند. آثارشان را با همان اندوخته‌های هنری انقلاب تولید می‌کنند.
 
هنر انقلاب در زمینه‌های مختلفی وارد شد. در واقع بروز انقلاب تا مدت‌ها دستمایه خلق اثر هنری به شمار می‌آمد. اما به یقین در میان هنرهای مختلف حضور هنر انقلاب در یکی از رشته های هنری شاخص‌تر بوده‌است؟

 
نمی‌توان بدین شکل یک گونه‌ هنری را از سایر گونه‌ها جدا کرد. هنرمندان رشته‌های مختلف هنری در یک میدان ظهور کردند و آثار هنر کدام حایز ارزش‌های خویش است. هنرمندانی چون حبیب‌الله صادقی، یا کاظم چلیپا در زمان خود اثرگذار بوده و اثراتش شاید از یک فیلم سینمایی نیز بیشتر بود. در زمینه داستان انقلاب نیز به جایگاه خوبی رسیدیم. شعر انقلاب و دفاع مقدس نیز از گونه‌های هنری اثربخش هنر انقلاب هستند. هم‌چنین عکس، فیلم و هنرهای دیگر در حیطه هنر جنگ بسیار خوب ظاهر شدند.
 
هنر انقلاب با این دامنه، توانست در میان توده مخاطبانش نقش هنری اثرگذار را ایفا کند؟
 

این رشته‌ها به باور من توانستند؛ هنر انقلابی و در یک کلام اسلام انقلابی را به جامعه ارائه دهند و جامعه را با توجه به دیدگاه انقلابی به شعوری برسانند، که بتواند آرمان‌های انقلاب را به عمل تبدیل کنند و برای ایران مایه افتخار باشند.
 
علت تاکید حوزه هنری روی هنر انقلاب در روزگار معاصر چیست؟


هنر انقلاب همیشه مورد تاکید بوده‌است. در واقع هنر انقلاب با هنرمندان حوزه هنری شکل گرفت و نمی‌توان موضوعی را پایه‌گذاری کرد و نسبت به آن بی تفاوت بود. در نتیجه هنر انقلاب پر رنگ‌تر به جامعه ارائه کرده‌ایم. هرگز تصور نکردیم که حال پس از گذر 30 سال از انقلاب اسلامی هنر انقلاب را کنار بگذاریم. به باور من هنر انقلاب همیشه تازه است، هنرمند انقلابی همیشه حرفی برای گفتن دارد چراکه تفکر انقلابی هنوز هم وجود دارد. به همین سبب است که می‌بینیم کتاب‌های دفاع مقدس از پرتیراژ ترین کتاب‌های ماست . آثار دفاع مقدس در زمینه شعر و داستان همین‌طور، تابلوهای نقاشی، فیلم و عکس انقلاب و دفاع مقدس جزء پر مخاطب ترین آثار هنری امروز ما هستند.
 
کد خبر: 56410
Share/Save/Bookmark