به گزارش هنرنیوز و به نقل از روابط اداره کل کتابخانه های عمومی استان تهران ، صبح سه شنبه نهم مهرماه، رونمایی و نقد و بررسی کتاب تولد در باران ( براساس زندگی سردار شهید نورعلی شوشتری ) با حضورنویسنده کتاب علی الله سلیمی و فاطمه بهبودی به عنوان منتقد و با حضور علی نیکنام مدیرکل اداره کتابخانه های عمومی استان تهران و قربانی رییس اداره کتابخانه های شهرستان ری و جمعی از مسئولان این شهر و همچنین تعدادی از دانش آموزان دبیرستان ملاصدرا در کتابخانه شیخ کلینی برگزار کردید.
ولی الله سلیمی نویسنده کتاب و منتقد ادبی با اشاره به معرفی خود گفت: حرفه اصلی من روزنامه نگاری است و هم اکنون نیز سردبیر همشهری محله هستم اما در کنار این حرفه نیز کار نویسندگی را هم انجام می دهم و با توجه به اینکه هنوز در کشورما کار نویسندگی یک شغل محسوب نمی شود لذا نویسندگی را می شود یک کار دلی اعلام کرد.
وی ادامه داد: من نوشتن کتاب را سالهای پیش یعنی از دو دهه قبل با حضور در کلاسهای داستان نویسی حوزه هنری آغاز کردم و اولین کتابم را به نام « زنی شبیه حوا» را نیز 10 سال قبل نوشتم و تاکنون نیز 18 عنوان کتاب منتشر کردم.
سلیمی گفت: نگارش بیشتر کتابهای من در حوزه دفاع مقدس بوده است و من از شیوه داستانویسی برای نوشتن در مورد کتابهایی که در مورد زندگی نامه افراد هست استفاده می کنم.
این نویسنده افزود: این کتاب مریوط به 10 سال قبل است اما با تاخیر زیاد چاپ شده است این درحالی است که نام اول این کتاب« تلوسه رنگ انار» بود اما نام آن به تولد در باران تغییر کرد.
وی با بیان اینکه این کتاب برای مخاطب نوجوان و درحوزه دفاع مقدس است گفت: کتاب تولد در باران کتاب کم حجمی است و تنها جرقه ای است تا مخاطب با قهرمانان دفاع مقدس آشنا شود تا آنان را از یاد نبرد.
وی افزود: این کتاب بهانه ای است تا بیشتر با شهید شوشتری آشنا شویم و کسانی که خواستند بیشتر از این شهید بدانند می توانند به کتابهای دیگری مراجعه کنند.
فاطمه بهبودی منتقد جسله نیز با اشاره به فعالیت های خود گفت: من در حدود ده سال است که در حوزه داستانویسی فعالیت می کنم و هم اکنون نیز مدیر مالی حوزه هنری هستم و تاکنون نیز 10 کتاب نوشتم.
وی با اشاره به کتاب تولد در باران با بیان اینکه آقای سلیمی پیشکسوت و استاد من هستند و من هر آنچه را می گویم بیشتر جنبه پیشنهادی دارد گفت: من مطمئم هستم اگر این کتاب امروز منتشر می شد حتما نویسنده تغییراتی در آن می دادند چرا که نگارش این کتاب مربوط به یک دهه قبل است. ضمن اینکه عنوان کتاب اگر چه یک عنوان شاعرانه ای است اما با توجه به محتوا و صحنه شهید شدن قهرمان داستان می توانست عنوان بهتری داشته باشد.
این نویسنده و منتقد با بیان اینکه شروع داستان به نظر من خوب است و متناسب با گروه سنی نوجوانان است گفت: ولی باتوجه به پتانسیل داستان شهید شوشتری این کتاب هم می توانست پر حجم تر و هم پرفروش تر باشد.
وی اضافه کرد: قهرمان ما در روستا زندگی می کند و به دلیل خوشکسالی به شهر کوچ می کند اما ما در کتاب تمرکز روی این موضوع ها را کمتر می بینیم.
بهبودی با بیان اینکه معمولا کشمکش و تعلیق در داستان ، مخاطب را نگه می دارد اظهار داشت: اما درگیری به لحاظ اخلاقی و دهنی بین قهرمان داستان و دیگران وجود ندارد و گویا نویسنده برای شهید شوشتری قداستی را در نظر گرفته است و از درگیری و کشمکش دوری کرده است.
وی گفت: درگیری بین حس عاطفی قهرمان و حس مسوولیت نسبت به جامعه ؛ داستان را برای مخاطب ماندگار تر می کند اما ما شاهد چنین فضاهایی در داستان نیستیم و حواس پنج گانه مخاطب کمتر درگیر این داستان می شود.
بهبودی با اشاره به زاویه دید داستان گفت: در این داستان ما شاهد تنوع راوی هستیم و بهتر بود چون مخاطب ما نوجوانان است ما تنها یک راوی می داشتیم تا موجب سردرگمی مخاطب نشویم.
این نویسنده اضافه کرد: در حوزه پیرنگ مشکل خاصی دیده نمی شود ولی برش هایی در کتاب وجود دارد که ما را از قصه منقطع می کند البته ممکن است محدودیت زمانی موجب این عمل شده باشد.
وی گفت: نثر و لحن این کتاب بسیار خوب است و کتاب خوشخوانی است و اطلاعات خوبی از جامعه روستایی به مخاطب داده می شود اما در جاهایی از کتاب ما شاهد یکسری عبارات غیرداستانی هستیم که به ارتباط مخاطب آسیب وارد می کند.
بهبودی افزود: در این کتاب از مربع های جدا کننده بین فصول استفاده شده است که دیگر این نوع روشها قدیمی شده است اما کتاب بی غلط چاپ شده است که به نوبه خودش قابل تحسین است.
وی تصریح کرد : ایزار ما برای قصه گویی ، صحنه ، دیالوگ و توصیف است اما از این ابزار در این کتاب کمتر بهره گرفته شده است.
وی با اشاره به سخنان قهرمان داستان با همسرش این نوع دیالوگها را خودمانی ندانست.
این منتقد اضافه کرد: همذات پنداری و قهرمان پروری از ابزار های دیگر داستانگویی است که در این کتاب کمتر با آن مواجهه هستیم.
بهبودی تاکید کرد: نوجوان امروز با نسل ما متفاوت است و نویسنده کتاب باید این تفاوت ها را در نگارش کتاب در نظر می گرفته است.
وی گفت: بحث پیوست شهید شوشتری به سپاه در کتاب مطرح می شود اما انگیزه های آن بیان نمی شود ضمن اینکه هنگامی که ما شاهد صحنه های جنگ هستیم بحث خانواده از یاد می رود این درحالی است که نویسنده باید شرح زندگی می داد نه شرح دلاوریهای قهرمان.
این منتقد اضافه کرد: در حالی که به حضور شهید شوشتری در برخی از عملیاتها مثل فتح المبین و کربلای 5 اشاره شده اما به این عملیاتها پرداخته نشده است.
وی افزود: در داستانهایی که به زندگی نامه می پردازد « تشخص زمانی و مکانی» برای ارتباط با مخاطب لازم است که در این کتاب کمتر به آن پرداخته شده است.
به گفته وی می بایست از صحنه های طنز و فانتزی هم در داستانگویی به شیوه زندگی نامه استفاده کرد تا کتاب جذابتر شود ضمن اینکه معتقدم این کتاب هیچ صحنه دراماتیکی ندارد و صحنه ای که شهید شوشتری به شهادت می رسد با توجه به اینکه صحنه نمایشی و دراماتیکی است اما نویسنده کمتر به این کار همت گمارده است.
ولی الله سلیمی نویسنده کتاب در این بخش اضافه کرد: نگارش این کتاب از سوی حوزه هنری به من پیشنهاد شد و من می بایست تمام زندگی شهید شوشتری را در حدود 100 صفحه می نوشتم لذا مشکل محدودیت زمانی داشتم و تنها باب آشنایی با اسطوره های جنگ مد نظر بود.
وی ادامه داد: زمانی که شروع به نگارش این کتاب کردم یکی دوماه قبل آن شهید شوشتری به شهادت رسیده بود و من اطلاعات زیادی از این شهید در اختیار نداشتم و تنها کتابچه ای مختصر در مورد وی در مشهد بود که من توسل دوستی به آن دسترسی پیدا کردم اما اکنون اطلاعات زیادی در مورد این شهید وجود دارد و اگر من این کتاب را الان می نوشتم حتما تغیرات زیادی در آن می دادم. ضمن اینکه با توجه به محدودیت زمانی ، فقط سعی کردم برش های کوتاهی از زندگی این شهید را اشاره کنم.
وی افزود: معمولا نوشتن در مورد شهدا مشکل است چرا که مته به تقدس گرایی می شوید این درحالی ست که واقعا این شهدا همین گونه بودند.
در پایان نیز ضمن رونمایی از کتاب تولد در بارا ن با حضور علی نیکنام مدیر کل اداره کتابخانه های عمومی استان تهران ، قربانی رییس اداره کتابخانه های شهرستان ری ، حجه السلام موسوی معاون اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان ری ، بابایی معاونت فرهنگی بنیاد شهید شهرستان ری ، صادق مهدیه مسئول حراست بنیاد شهید و زهرا انارکی مسئول کتابخانه شیخ کلینی ؛ به نویسنده و منتقد به رسم یادبودی هدایایی اهدا گردید.