مشاور میراث فرهنگی شهردار تهران در گفتگو با هنرنیوز؛
شهرداری حاضر به حمایت خاص از مالکین خانه های تاریخی است
مشاور شهرداری تهران در میراث فرهنگی گفت: شهرداری حاضر به حمایت خاص از مالکین خانه های تاریخی است.
تاريخ : يکشنبه ۱۴ آبان ۱۳۹۱ ساعت ۱۱:۳۵
مازیار علوی در گفت و گو با هنرنیوز در پاسخ به این پرسش که با توجه به این که در طرح تفصیلی در یک دوره سه سال قرار آثار تهران ثبت شود. خود شهرداری چه برنامههایی برای بناهای تاریخی در تملک خود مثل خانه آیتالله ایروانی و معتمدالسلطنه دارد؟ گفت: شهرداری جایی مثل حمام قجر را میگیرد و در بازسازی آن هزینههای زیادی حدود ۲ میلیارد تومان میکند و آن را در اختیار بخشهای خصوصی برای کارهای حوزه گردشگری، فرهنگی، مذهبی و آموزشی میگذارد.
او تأکید کرد: اینها الویتهای شهرداری است برای تحویل بناهایی که آن را آماده میکند. ضمن آنکه ما یک شرکت توسعه فرهنگی داریم که به صورت خاص ساخت مراکز فرهنگی مثل باغ موزه دفاع مقدس، پردیسهای سینما و مراکز گردشگری را برعهده دارد و به طور دانش محور گامهای اساسی در این زمینه در شهر برمیدارد.
علوی درباره این که اگر اثری قابلیت ثبت داشته باشد آیا شهرداری گامهایی برای آن برخواهد داشت؟ اظهار کرد: اصلاً الویت ما در شهرداری بعد از تملک آن است که اگر خانهای از مشاهیر باشد به موزهای از همان مشاهیر تبدیل شود مشابه خانهی شهید چمران که الویت ما آن است که آن را با همان حالت حفظ کنیم. اما یک وقت بنا صرفاً تاریخی و متعلق به خاندان یکی از پادشاهان یا وزیری و وکیلی است که خیلی هویت شخصی ندارند، آنوقت بافت سنتی و نگاه تاریخی آن برای ما مهم است.
او تاکید کرد: در این هنگام آنها را با توجه به تقسیمبندی که شهرداری دارد به طور مثال به مراکز سازمان فرهنگی شهرداری برای برگزاری کلاسها و دورههای آموزشی تحویل میدهند تا تبدیل به فضای فرهنگی – آموزشی شوند.
وی با اشاره به این که ما یک نگاه کلیتر داریم و در طرح تفصیلی جدید که از ابتدای سال ۹۱ ابلاغ شده فرصتهای خوبی دیده شده است، خاطرنشان کرد: طی یک مکاتبهای با معاونت محترم شهرسازی درخواستم کردم بخشهایی از طرح تفصیلی که امکان واگذاری به بخش خصوصی بویژه به انجمنها و سمنها را دارد حتما با الویت به این گروهها واگذار شود. به هرحال خانههایی که ارزش ثبتی دارند در مدتی معین باید شناسایی شوند. یک شهر نمیتواند یک دهه درگیر باشد که فلان اثر تاریخی هست یا نه و بعد یک دفعه فرضاً برای حفظ یک اثر مجبور به ثبت اضطراری شوند. این کار یک باره باید تمام شود و درباره آن تصمیمگیری مناسب صورت گیرد.
او عنوان کرد: من در نامهای از مهندس جاوید معاونت محترم شهرسازی درخواست کردم این بررسی و الویت را مد نظر داشته باشند. اگر قرار است بودجهای تخصیص دهند به بخشهایی واگذارشود که تصدیگری شهرداری را کم میکند ضمن آنکه نوعی حمایت از سمنها نیزهست.
علوی همچنین در پاسخ به این پرسش که خانه معینالتجار بوشهری در قلب لالهزار ثبت شده است. رویکرد شهرداری در مورد حمایت از ارگان یا شخصی که حاضر به تملک شود، چیست؟ توضیح داد: بعید است این بناها مالک جدید پیدا کنند. در مورد یک خانه که در بافت تاریخی است ترجیحاً میتوان گفت سند قطعیاش به نام همان کسی است که صاحبش است. خیلی کم هستند کسانی که تمایل دارند سرمایه یا بودجهشان را به پای ملکی بریزید که میدانند ثبت شده و یا در معرض ثبت است.
مشاور شهرداری تهران در میراث فرهنگی اظهار کرد: اما برای مالکین که آنجا هستند الویتهایی دیده شده جهت بازسازی و تبدیل این خانهها به یک نوع بهرهبرداری تجاری اما با رویکرد فرهنگی یا گردشگری مثل خانهای که مراسم ثبت خانه بوشهری در آن برگزار شد.
او تصریح کرد: این جدای از حمایتهایی است که از این شخص در قانون میشود. مثل بخشی از عوارض که بخشیده میشود یا همراهیهایی که برای تبدیل و تسریع کاربریها انجام میگیرد. جدایی از اینها معاونتهای شهرداری هم در خیلی بخشها با این افراد همکاری میکنند و مواردی که در شورای شهر و شهرداریها پیشبینی نشده از اختیارات و اعتبارات قانونی خودشان حاضر به سرمایه گذاری میشوند.
وی افزود: ممکن است آن خانه یکسری بازسازیهای خاص و یا یکسری امتیازات خاص بخواهد یا گرفتاریهایی در حوزه اداری داشته باشد که شهرداری حاضر است در آن داخل شود و حمایت کند.