سيدمحمد حسيني وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در اين مراسم با اشاره به حق اهالي قلم برای مالکیت مطلق بر آثار خود گفت: لایحه مالکیت فکری آماده و به مجلس تحویل داده شد.
به گزارش هنرنیوز مراسم بزگداشت روز قلم دیشب با حضور وزیر ارشاد، سيدمحمد حسيني، بهمن دری معاون فرهنگی وزیر ارشاد و جمعی از اهالی قلم برگزار شد. وزیر ارشاد در این مراسم با اشاره به اهمیت و شأنیت قلم ابراز داشت: قلم پل ارتباط گذشته با آینده است، پلی که عواطف، احساسات و دانش گذشتگان را به نسلهای بعد منتقل میکند.
وی افزود: باقی بودن و امتداد تفکرات گذشتگان در گرو آثار و کتابها و سخنانی است که از خود بر جای گذاشتهاند، نقل سینه به سینه به مرور زمان دچار نسیان و اشتباه میشود، سخن را باید در قل و زنجیر کرد تا دچار نسیان نگردد.
حسيني در ادامه با اشاره به نقش قلم در انقلابهای اخیر ملت مسلمان خاطر نشان كرد: تحولاتي كه در جهان اسلام در حال رخ دادن است، متأثر از نقش قلم بوده، اينكه شخصيتهايي مثل سيد جمال، ميرزاي شيرازي و ديگران با آن مطالب و اعلاميهها باعث بيداري شدند و در مقابل هم البته قلم ميتواند درجهات ديگر منفي بكار گرفته شود همانند قراردادهاي ننگيني كه در طول تاريخ برخي امضاء كردند.
وزير ارشاد در مورد اسلام گرايي توضيح داد: در حال حاضر دو گرايش غرب گرايي و اسلام گرايي وجود دارد و هر كه در اين ميدان بتواند انديشه و افكار خود را بهتر تبيين كند، قطعاً ميتواند مردم را همراه خود داشته باشد.
وي افزود: در بسياري اوقات فكر و انديشه گمشده انسانها است، بايد افرادي كه ميتوانند، در اين عرصه وارد شده و همراهي كنند، اساتيد دانشگاه و صاحبنظران قطعاً دراين باره ميتوانند كمك كنند.
وي عنوان كرد: اگرچه در اسلام به سيف، شمشير، جهاد و مبارزه هم تاكيد شده، عزت و عظمت اسلام در بحث مبارزه دفاع از حق و ستيز با باطل است اما آنچه كه مطلوب و مورد نظر است قلم و نوشتن و منطق استدلال و انديشه است كه به تعبير امام اي كاش مسلسلهاي كنار رود و بجايي آنها همگان قلم به دست گيرند.
وي در ادامه ابراز داشت: قلم قداست خاص خود را دارد، اما به شرط اينكه صاحبان قلم اين قداست را حرمت بدارند كه خوشبختانه در كشور ما غالب اساتيد و پژوهشگران اين روحيه را دارند و در جهت مصالح و رشد و تعالي و تكامل انسانها تلاش ميكنند.
وی ادامه داد: اهالی فكر و انديشه اين تقاضا را دارند كه بشر به مرحلهاي از رشد و تعالي برسد تا بجاي اينكه ميلياردها دلار صرف ساخت سلاح شود، اين هزينه صرف دانش، تعالي بشر و افزایش سطح آگاهي جامعه گردد.
حسيني در مورد ترجمه آثار تصريح كرد: خوب است آثار نويسندگان ايراني به زبانهاي زنده دنيا ترجمه شود البته اقداماتي آغاز شده اما ما در آغاز راه هستيم؛ ولي انشاءالله گامهاي بلندي برداشته خواهد شد، در مرحله اول ترجمه هم اولويت با كتابهاي برگزيده است.
وي ادامه داد: كتابي كه به عنوان كتاب سال، فصل، پروين اعتصامي و ديگر جوايز از سوي هيات داوران و كارشناسان از بين صدها و هزاران اثر انتخاب ميشود در اولويت است؛ لذا بايد جايگاه خاصي براي اين آثار قائل باشيم، حداقل اينكه اين آثار به زبانهاي متعدد ترجمه و در اختيار افراد قرار گيرد.
به گفته وي: در معاونت فرهنگي توجه خاصي به اين مهم صورت ميگيرد، البته برنامهها و تدابيري براي تكريم عالمان نويسندگان و دانشمندان وجود دارد، و حتي افرادي كه در آغاز راه بوده و تازه قلم به دست گرفتهاند و كتاب اولشان منتشر شده؛ اين افراد هم بايد حمايت شوند، «جايزه گام اول» شايد در اين جهت باشد.
حسيني در مورد برنامه تكريم از بزرگان در استانها و شهرستانها توضيح داد: در حال حاضر در استانها و شهرستانها يك حركت بسيار خوب در تكريم بزرگان آغاز شده است، چه افرادي كه در حال حاضر در قيد حيات بوده و خدمت ميكنند، چه افرادي كه در دوره معاصر بودهاند و چه گذشتگان، اين امر صرفا يك تجليل نيست بلكه آثار اين بزرگان از اين طريق احيا ميشود كه اين كار ارزشمندي در هويتبخشي به جامعه و اعتماد به نفس جوانان نقشي خوب دارد؛ اين امر نسبت به گذشته سرعت بيشتري گرفته است.
وزير ارشاد با بيان تقاضايي از دستگاهها، نهادها، سازمانها اضافه كرد: از دستگاهها و نهادها تقاضا دارم به نويسندگان و اهل قلم كه در مجموعه خود هستند توجه بيشتري كنند، اين حركت آغاز شده ولي كافي نيست.
حسيني در مورد بحث و لايحه مالكيت فكري تصريح كرد: بايد از محصول فكر و انديشه و كتابهاي نويسندگان صيانت كرد؛ امور مربوط به اين موضوع در دولت انجام شده، با همكاري حقوقدانان، وزارت دادگستري و اين موضوع در حال حاضر تحويل دولت شده و انشاءالله در دستور كار قرار دارد و به زودي پس از طي مراحل اميدواريم در مجلس مطرح شود چرا كه برخي از نويسندگان گلايه ميكنند كه بدون توجه به حقوق نويسندگان از آثار استفاده ميشود، اما بايد به لحاظ قانوني اين امر بررسي شود.
وي درباره بحث نقد كتاب هم افزود: يكي از آفتهايي كه امروز همانند بحث كتابسازي وجود دارد، كه زيبنده جامعهاي با اين فرهنگ اصيل نيست، ولي برخي آن را انجام ميدهند، بايد در اداره كتاب اين مهم بررسي و دقت شود اما خود نويسندگان هم بايد نيمنگاهي به اين مقوله داشته باشند زيرا بيش از گذشته نيازمند پرداختن به بحث نقد هستيم.
وي گفت: بايد فضا به گونهاي باشد كه كسي به خود جرات ندهد بدون اينكه سابقه علمي و درخشان داشته باشد، مطالب مختلف را كنار هم قرار دهد اگر درباره كتابهاي ديگر هم نقد جدي صورت گيرد ميتواند باعث ارتقاء در اين عرصه باشد و كمك به مردم و جامعه كند چرا كه گاهي مردم نميتوانند سره را از ناسره تميز دهند اين افراد اهل فكر و انديشه هستند كه اين وظيفه و رسالت را بر دوش ميكشند.