فرهت: تار وسیع‌ترین ساز ایرانی است
گزارش هنرنیوز از رونمایی آلبوم ردیف هفت دستگاه موسیقی ایرانی؛
فرهت: تار وسیع‌ترین ساز ایرانی است
شاهین فرهت در مراسم رونمایی آلبوم ردیف هفت دستگاه موسیقی ایرانی، گفت: تار وسیع‌ترین ساز ایرانی است که باید روی آن تمرکز بیشتری صورت گیرد.
 
داخلی آرشيو خبر
تاريخ : شنبه ۵ آذر ۱۳۹۰ ساعت ۱۵:۳۴
شاهین فرهت در مراسم رونمایی آلبوم ردیف هفت دستگاه موسیقی ایرانی، گفت: تار وسیع‌ترین ساز ایرانی است که باید روی آن تمرکز بیشتری صورت گیرد.
به گزارش خبرنگار موسیقی هنرنیوز شاهین فرهت در این مراسم که امروز با حضور رضا مهدوی، شاهین فرهت، محمد میرزمانی، محمود نفر و محسن مؤمنی شریف برگزار شد؛ گفت: هنر و علم را نمی‌توان با هم مقایسه کرد چرا که تفاوت‌های زیادی دارند، چرا که اگر یک کشف علمی توسط یک دانشمند صورت نمی‌گرفت به‌طور حتم این کشف را دانشمند دیگری صورت می‌داد؛ اما اگر یک اثر هنری توسط یک هنرمند خلق نمی‌شد هنرمند دیگری نمی‌توانست آن اثر را خلق کند.
این هنرمند در رابطه با اثر محسن نفر توضیح داد: دنیای محسن نفر تنها به نوازندگی صرف منتهی نمی‌شود و او سالها به صورت حرفه‌ای کار موسیقی را دنبال می‌کند. او در این کار ردیف موسی خان معروفی را ارائه کرده که برای ااولین بار است چنین ردیفی عرضه می‌شود.
این آهنگساز برجسته ادامه داد : با این كه در حوزه نوازندگی از محسن نفر آثار كمی را شنیده ام اما به نظر می آید این اثر ، آلبوم قدرتمندی ست كه می تواند برای موسیقی ایرانی خیلی ارزنده باشد . ما در شروع كار هستیم و با پشتوانه عمیق و پرباری كه در موسیقی داریم و یكی از این ثروت ها ردیف است می توانیم به موسیقی جدی فكر كنیم. چون تمام این ردیف ها می تواند الهام بخش بسیاری از داشته های موسیقی ما باشد .
در این مراسم رضا مهدوی مدیر مركز موسیقی حوزه هنری گفت: یکی از مظاهر زیبایی، موسیقی است و نباید به آن به‌عنوان ابزار نگاه کرد چرا که خود به تنهایی شأن بالایی دارد. ردیف در موسیقی ایرانی هم یکی از شاکله‌های اصلی موسیقی مشرق زمین است که باید در حفظ آن کوشید.
وی افزود: موسیقی دو بخش محتوا و تکنیک است. به لحاظ تکنیکی موسیقی غربی جلوتر از ما در حرکت است و ما ۲۰۰ سال با آن‌ها فاصله داریم. اما روح معنویت باطن هنر و فرهنگ ایرانی باید ارتباط با تکنیک داشته باشد.
مدیر مركز موسیقی حوزه هنری با اشاره به ناهنجاری های جامعه امروزی ما و استقبال مردم از موسیقی های مبتذل غربی گفت : خوشبختانه با وجود چنین فضایی كه شاهد آن هستیم هنرمند سخت كوشی چون محسن نفر تلاش خود را انجام داده تا ردیف موسیقی ایرانی به شكل ویژه دراختیار مخاطبان قرار داده شود. ضمن این كه باید به این نكته هم اشاره كرد كه در عرصه هنر موسیقی ایرانی یك بار هم بی اخلاقی دیده نشده چرا كه تمامی هنرمندان به واسطه هنر خود كه از سوی خداوند در او به ودیعه و یادگار گذاشته شده تلاش خود را برای بیان مفاهیم انسانی كرده است .
مهدوی در بخش دیگری از صحبت های خود تصریح كرد : من از مسوولان خواهش می كنم ضمن آسیب شناسی دقیق از كمبود آثار شاخص در موسیقی ایرانی برای به روز شدن در عرصه موسیقی و توجه به هنرمندانی كه هیچ دغدغه ای جز اعتقاد به خدا و خدمت به خلق خدا ندارند، بستر لازم را فراهم كنند و در زمینه گسترش اموزش كه بخشی از آن ردیف موسیقی است تلاش كنند .
وی ادامه داد : ما وقتی هنرمند هستیم و مسند می گیریم، نباید خود را مدیر بنامیم . ما عاشق ایم و خدمتگزار و بزرگترین توفیق من این است كه در جایی فعالیت می كنم كه تولید لازمه فعالیت آن است و این بزرگترین خدمتی ست كه در فضای كنونی موسیقی ایران داشته باشیم و امیدوارم انتشار این آلبوم موسیقایی تلاشی برای ارتقای موسیقی علمی و صحیح در ایران برای جبران بی توجهی های گذشته به موسیقی ایران باشد .
محسن نفر هم در بخش دیگری از مراسم با قدردانی از حوزه هنری برای انتشار این آلبوم موسیقایی به بیان نكاتی درباره اهمیت موسیقی در معرفی تاریخ و تمدن كشورمان پرداخت .
وی با بیان این كه در حكمت قدیم بشر به سه حوزه عقل ، احساسات و عواطف و هیجانات محدود می شود ، گفت :. هنر مخلوق ذهن بشر است و ایران و ایرانی مفتخر است به این كه در زمینه موسیقی دارای فكر بوده و حاصلش ردیف موسیقی ایرانی است.
نفر ادامه داد : متاسفانه عموم موسیقی های مبتذلی كه می شنویم در ساحت هیجانات بشر است اما موسیقی كه خرد و عقل آدمی را نشانه رود بارز ترین و نمونه تریت خلاقیت بشر در ساحت موسیقی است و به نظر من این باید موضوعی باشد كه از سوی اهل تفكر ما در حوزه موسیقی می تواند مورد تامل قرار بگیرد چرا كه در زمانی كه موسیقی مورد عنایت واقع نمی شود. این نبود تقسیم بندی ست كه تمامی موسیقی را زیر مجموعه هیجانات قرار می دهد و مظلومانه مورد بی عنایتی قرار می گیرد .
این هنرمند در بخش دیگری از صحبت های خود خاطر نشان كرد : ردیف موسیقی ایرانی از جمله موسیقی هایی است كه در ساحت عقل و خرد بشر اتفاق افتاده است و اگر ردیف را بشنوید هیچ حالتی جز تفكر و تعقل در شما ایجاد نمی شود و این نمونه بارزی از عبادت است كه در احادیث و جملات بزرگان دین خوانده ایم .
وی تصریح كرد : متاسفانه ما قدر موسیقی خود را نمی دانیم . موسیقی ما میراث ۱۰ هزار سال گذشته است . نغمه ها و آهنگ هایی آمدند و رفتند شاید فراموش شدند اما دوباره بازگشتند و نغمه و زمزمه شدند . البته اگر بگوییم ردیف باید همانی باشد كه ۱۰ هزار سال پیش بود به هیچ عنوان امر معقولی نیست اما می توان گفت بازمانده همان موسیقی است . ردیف بازمانده نغمه سرایی قوم ایرانی در ۱۰ هزار سال پیش است و این افتخار ماست .
نفر افزود : اگر تاریخ و فرهنگ را بشناسیم و بدانیم قوم ایرانی ، قومی كهن پیكر و قوی پیكر است آن گاه می فهمیم چه كرده ایم و فكر و اندیشه را به صورت نوا به گوش دیگری رسانده ایم .
نوازنده آلبوم هفت دستگاه موسیقی ایرانی خاطر نشان كرد : اگر در اقتصاد ،نفت را داریم و مظهری از ایران شناسی به نام فرش را می شناسیم اما از یك عنصر غافل مانده ایم و آن موسیقی ماست كه در ساحت اندیشه و هنر این افتخار را دارد كه با مفاهیم انسانی رقم خورده و كمتر ملتی را سراغ داریم كه تاریخ ۱۰ هزار ساله خود را نغمه سرایی كند .
براساس این گزارش در این مراسم ضمن رونمایی از آلبوم هفت دستگاه موسیقی ایرانی با اجرای تكنوازی تار محسن نفر به روایت استاد موسی خان معروفی ، از خود آموز صوتی و تصویری تار وسه تار با اجرا و تدریس محسن نفر كه از سوی موسسه هنرهای تصویری حوزه هنری تهیه و تولید شده رونمایی شد .
همچنین در حضور محسن مومنی ، محمد حمزه زاده ، رضا مهدوی ،سید محمد میرز مانی ( مدیر دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ) ، شاهین فرهت و مهدی آذر سینا لوح یادبودی به محسن نفر اهدا شد.
کد خبر: 35431
Share/Save/Bookmark