مرحلهی نخست نقشهی باستانشناسی کشور رونمایی شد
نرمافزار مرحلهی نخست نقشهی باستانشناسی کشور در ارگ آزادی با حضور رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و تعدادی از باستانشناسان پیشکسوت رونمایی شد.
تاريخ : دوشنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۱ ساعت ۱۶:۵۴
به گزارش هنرنیوز، در این مراسم محمدشریف ملکزاده اظهار کرد: در این دوره، یکی از مهمترین اولویتها نگاه ویژه به باستانشناسان، دانشمندان و اساتید این حوزه است.
رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری خطاب به رییس پژوهشگاه سازمان - پریسا محمدی - و معاون میراث فرهنگی - مسعود علویانصدر - گفت: برای اینکه بتوانیم تاریخ ایران را رصد کنیم و به یک نگاه مطلوب و ویژه در این زمینه برسیم، باید به پیشکسوتان و اساتید حوزهی باستانشناسی نگاهی ویژه داشته باشیم. در واقع اگر بخواهیم باستانشناسی کشور در حوزههای مختلف و کاوش به پکیجی همیشگی و قابل دسترس و مطمئن تبدیل شود به حمایتهای ویژه از این حوزه نیازمندیم.
او ادامه داد: یک باستانشناس نباید برای انتشار آثار خود، زحمت زیادی بکشد. پژوهشگاه موظف به انتشار آن آثار است. در واقع پژوهشگاه باید بهدنبال کتابها، مقالات و آثار باستانشناسان برود تا آنها را چاپ کند.
ملکزاده نقشهی باستانشناسی کشور را کتابی راهنما و هدایتگر برای محققان و اساتید این حوزه دانست و اظهار کرد: ۶۰ سال از آغاز این پروژه میگذرد. همین باستانشناسان و محققان بودند که توانستند امروز هویت و قدرت ایران را نشان دهند و کمک کنند تا ما به داشتههایمان افتخار کنیم. اگر میخواهید در باستانشناسی کشور کار کاملا تخصصی انجام شود، باید همهی کارها از حوزهی اجرایی در سازمان باشد. این اتفاق یک فرصت خوب است معتقدم سیاستگذاریها در این حوزه باید براساس نظرات باستانشناسان صورت گیرد. پژوهشگاه نیز باید کارهای مطالعاتی، علمی و تحقیقاتی را با تفاهم، تعامل و نظرات باستانشناسان انجام دهد.
وی استفاده نکردن از باستانشناسان بازنشسته را در حوزههای مختلف یک خطر دانست و گفت: باید همکاری دو جانبهیی را با باستانشناسان آغاز کنیم. خانهی باستانشناسی به همین منظور ایجاد شد. این خانه باید محلی برای کارهای تحقیقاتی باشد. ما باید توجه ویژهای داشته باشیم به اینکه چگونه میتوانیم حوزههای باستانشناسی را رصد کنیم، چه داریم، کجا داریم و چگونه داریم؟ باید چگونه داشتنها را رصد کنیم. باید داشتههایمان در یکجا تجمیع شوند. نقشهی باستانشناسی میتواند در حفظ و صیانت از میراث طبیعی و تاریخی کشور کمک کند.
معاون رییسجمهور افزود: بارها صحبت شده است که جایگاه ایران در عرصهی بینالمللی چگونه است. باید این آثار را در عرصههای علمی داشته باشیم. در یک محوطهی تاریخی زمانی که کاوش انجام میشود باید ببینیم دنبال چه هستیم. اینگونه موارد باید برای عرضه در سطح بینالمللی تهیه و آماده شوند.
او گفت: امروز شروع بسیار خوبی است تا باستانشناسی را تقویت کنیم.
وی همچنین خطاب به معاون میراث فرهنگی بیان کرد: دوماه پیش در مشهد دربارهی ایجاد یک دفتر ثابت در پایگاههای جهانی با هدف رصد کردن میراث فرهنگی کشور صحبت شد. اکنون تأکید میکنم که باید مدیریتهای ثابتی در پایگاههای جهانی باشند تا بتوانیم در عرصهی علمی نیز بهخوبی بدرخشیم باید مدیریت پایگاههای جهانی بهصورت علمی، علاوه بر بحثهای اجرایی در عرصهی جهانی باشد.
او ایجاد و راهاندازی دفتر ثابت در پایگاههای جهانی کشور را عاملی برای نزدیکتر شدن به تهیهی اطلسباستان شناسی کشور دانست و گفت: باید در این زمینه برنامهریزی کنیم تا علاوه بر مدیریت اجرا، مدیریت علم و نوآوری نیز در دستور کار قرار گیرد.
ملکزاده با تأکید بر اینکه معاونان بخشهای مختلف سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نباید خود را درگیر بروکراسیهای اداری کنند، اظهار کرد: آنچه میتواند ما را در حوزهی میراث فرهنگی به نتیجه برساند کار علمی و تحقیقاتی است. ما اگر میخواهیم تمدن را رصد کنیم و ریشههای تمدنی داشته باشیم، تحقیقاتمان باید ملموس و قابل درک باشد. معتقدم در این سازمان، هیچ مشکلی برای انجام چنین اقداماتی نداریم. تنها مشکل ما برنامهریزی نکردن و نداشتن انسجام در حوزهی تاریخ و میراث فرهنگی کشور است که اگر این قضیه بهعنوان یک مشکل مطرح باشد، تهدید محسوب میشود.
او افزود: رصد تمدن ایران در حوزههای جهانی باید توسط مثلث اساتید دانشگاه، سازمان میراث فرهنگی و بخش خصوصی انجام شود. همهی ما میدانیم تاریخ و تمدن ایران چه بوده است، فقط باید ببینیم از این چه بودهها، چگونه استفاده کنیم.