عضو هیئت مدیره جامعه تورگردانان در گفت و گو با هنرنیوز،
آژانسها و بخش خصوصی به صورت کلی و جزیی در بخش زیارت ارتباط خاصی ندارند
یکی از مدیران آژانسها گفت: همانطور که زایران ما باید ضمانتی داشته باشند زایران کشورهایی دیگر نیز باید ضامن داشته باشند و اسکان و حمل و نقل آنها تابع سیسیتم مشخصی باشد .
تاريخ : شنبه ۲۷ آبان ۱۳۹۱ ساعت ۱۲:۲۸
به گزارش هنرنیوز؛ سیروس اعتمادی از دیگر مدیران آژانسها قبول دارد که «آژانسی که مجبور بند «ب »است میتواند همه نوع امور ساحتی و گردشگری را انجام دهد. این نوع آژانسها در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ضمانتنامه و چک دارند و برای همین قابل اعتماد هستند . نمیتوان تورهای زیارتی را از نوعی در زیر مجموعه تورهای سیاحتی قرار میگیرند و آژانسهایی که دارنده مجوز بند «ب »هستند هم قابلیت اعزام تور به عربستان را دارند.»
او با بیان اینکه در کنار تورهای زیارتی امور سیاحتی هم انجام میشوند همانطور که یک زایر در حین سفر به مشهد به اماکن تاریخی و گردشگری نیز سر میزند، ابراز داشت: «سازمان حج و و زیارت تورهای زیارتی را در انحصار خود قرار داده است و بخش خصوصی مورد حمایت دولت قرار نگرفته است. حتی خود آژانسهای عربستانی نیز به این موضوع انتقاد دارند و دوست دارند به صورت مستقیم با بخش خصوصی ایرانی همکاری کنند. سازمان حج و زیارت برای اطمینان از نحوه درست امور زیارتی میتواند یک نماینده واجد شرایط را در آژانسها قرار دهد تا شرکتهای مسافرتی و خدماتی هم بتوانند از تسهیلات هتل و هواپیما برای اعزام تور به کشورهای زیارتی استفاده کنند.»
اعتمادی نیز همچون برخی از مدیران آژانسها عنوان کرد که فعالیت بخش خصوصی در اعزام تور به عربستان تنها محدود به ثبت نام زایران است .
تعدادی از آژانسها اعتقاد دارند فعالیت در زمینه تورهای زیارتی به بخش خصوصی داده نشده است و محدوده عملکرد آنها تنها در زمینه ثبت نام زایر است. نظر شما در این زمینه چیست ؟
دقیقا در بخش زیارت آژانسها و بخش خصوصی به صورت کلی و جزیی ارتباط خاصی ندارند. تنها در هر فصل یک ثبت نام کننده مسافر هستند .هیچ دخل و تصرفی در سیرویس دهی، اقامت و برنامهریزی ندارند و به طور انحصاری سازمان حج و زیارت این کار را انجام میدهد. با توحه به شرایط خاص آژانسهای کشور از نظر ساحتی که بستر مناسبتی برای ورود گردشگر نیست و با در نظر گرفتن مشکلات و تنگاهایی که برای خروج گردشگر از نظر ویزا وجود دارد بیشترین راه ارتزاق دفاتر مسافرتی زیارت است که کاملا در اختیار سازمان حج و زیارت قرار گرفته و بقیه مجری دستورالعملهای سازمان حج و زیارت هستند.
تا کنون انجمن صنفی در این زمینه مذاکره یا تصمیمی نگرفته است ؟
انجمن صنفی آژانسهای زیارتی در سال۱۳۸۰ با عضویت ۴۲۰ آژانس از سراسر کشور تاسیس شد. این انجمن تلاش گسترده کرده تا انحصار دولت در این بخش را کاهش دهد و کار توسط بخش خصوصی انجام شود. در خواست انجمن اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی است. اگر این اصل اجرا شود مجموعه صنفی به آنچه در نظر دارد میرسد. تلاش گسترده برای واگذاری قسمتی از کار زیارت به انجمن زیارتی شده و مذاکرات مفصلی با مسولان سازمان حج و زیارت صورت گرفته است .
اصولاً بخش زیارت با قسمتهای دیگر تفاوت دارد. بیشتر برنامهریزی این بخش طوری است که به صورت دولتی اداره میشوند. گرفتن هتل و حمل و نقل هوایی از سوی سیستم دولتی است که سازمان حج و زیارت مشخص کرده و آژانس کارگذار دخل و تصرفی ندارند. سیستم حتی تاریخ اعزام و نوع غذا را مشخص میکنند.
اگر اختیارات آژانسها در محدوده ثبت نام زایران باقی نماند چه میشود؟
بحث انتخاب پیش میآید. در موضوع ویزا و ارتباط با سفارت که به هماهنگی دولتها ارتباط دارد دولت میتواند به ما کمک کند. وقتی یک آژانس مسافرتی به قطر، کوالامپور و تور میفرستد قطعاً میتواند ۴۰ مسافر زیارتی اعزام کند. تلاش ما این است که اختیارات بیشتری به کارگزاران بدهیم تا کار به صورت رقابتی پیش برود و بازدهی هر کدام مشخص شود. مسوولان بخش عتبات سازمان حج و زیارت اعتقاد دارند که آژانسها کار اجرایی انجام میدهند و سازمان تنها بر دفاتر زیارتی نظارت میکند. این بحث تفاوت دیدگاهها است. از نظر متولیان و مسوولان سازمان حج و زیارت شاید این دیدگاه درستی باشد اما از نظر آژانسداران اینکه برنامهریزی توسط سیستم دولتی انجام شود، روز اعزام را سیستم مشخص کند و دفاتر در حد ثبت نام کننده باشند به نظر مقداری دیدگاه متفاوت است چون از نظر کاری در تضاد فکری است. به نظرم روش فعلی هدف نظام در بحث واگذاری امور به بخش خصوصی نیست.
به نظر شما اگر بخش خصوصی فعال شود در مقابل اعزام زایران میتوانیم یک قرارداد متقابل گردشگری با کشور عربستان منعقد کنیم ؟
بله، ما در این صورت میتوانیم به عربستان بگوییم در مقابل n هزار نفر زار عمره که به کشور شما اعزام میکنیم انتظار داریم ۱۰ درصد آن را گردشگر به کشور ما بفرستید. در حال حاضر بیشترین فعالیتهای ما برای خروج گردشگر است یعنی آژانسها و بخش دولتی در زمینه خروج زوار فعالیت میکنند. با این حجم زایران حج و تعداد ثبتنام کنندگان مقدار کمی مسافر از کشور عربستان وارد ایران میشوند. پس ما میتوانیم به شرکت گردشگری سعود بگوییم بخشی از پول را به اعزام گردشگر به ایران مبادرت کند. معمولا گردشگرانی نیز که از حوزه خلیج فارس به ایران میآیند .مشکلات فرهنگی ندارند تا ما نگران باشیم که به فرهنگ ما آسیب میزنند. وقتی ما میخواهیم به عربستان یا کشورهای دیگر برویم باید یک کفیل داشته باشیم تا ضامن ما باشد. اسکان و حمل و نقل ما در آن کشور هم مشخص شود.
اما آن تعداد زایری که برای زیارت امام رضا (ع )، حضرت معصومه و شاهچراغ به ایران میآیند تهیه مسکن و حمل و نقل را به صورت مستقل انجام میدهند و هیچ اعتنایی هم نمیکنند که باید تابع سازمانهای دولتی ما باشند. متاسفانه سازمان گردشگری باید هماهنگی با وزارت امور خارجه انجام دهد تا همانطور که مسافران ما باید ضمانتی داشته باشند مسافران این کشورها نیز ضامن داشته باشند و اسکان و حمل ونقل آنها تابع سیستم مشخصی باشد .