به گزارش هنرنیوز؛ تخت نادری در زمان فتحعلی شاه قاجار ساخته شده که در آن بیش از ۲۶۰۰۰ قطعه جواهر به کار رفته است.
اسمش تخت نادری است. ولی هیچ ربطی به نادرشاه ندارد. این تخت در زمان فتحعلی شاه ساخته شد. این را می شود از روی كتیبه هایی كه در اطراف محل جلوس تخت دیده می شود ، فهمید. عنوان «نادری» به خاطر نادر بودن جواهرات به كار رفته در آن است. این تخت به صورت قطعات جداگانه و قابل حمل ساخته شده در دو طرف دسته های آن سمندر به نشان جاودانگی و پایین آن شیری به نشان قدرت حکاکی شده است.
اگر از لباس رضا خان و ناصرالدین شاه و امیر کبیر مزین به زربافت و مروارید و پارچه ترمه دوزی خسته شدید، می توانید نگاهی هم به کیف پول و جواهرات مهد علیا مادر ناصرالدین شاه بیندازید . کیف پولی بسیارکوچک ساخته شده از زنجیره های ریزطلا که خوب این سوال را در ذهن ایجاد می کند که مادرشاه واقعا چه چیزی در آن نگه می داشته است.
کلاه عباس میرزا
كلاه عباس میرزا هم در گنجینه است . از آنجا که سریال «تبریز در مه» وزری تازه تمام شده خوشبختانه همه می دانستند که عباس میرزا پسر فتحعلی شاه قاجار بود. عباس میرزا از این كلاه در مراسم رسمی دربار استفاده می كرده. كلاه به شكل یك تاج ساخته شده و بدنه آن از پارچه اطلس و مخمل قرمز است كه روی آن مروارید دوزی و پولك دوزی شده است. یك زمرد درشت با دور دوزی الماس هم در بالای تاج قرار دارد.
پسر بچه ای به پدرش می گوید: « بابا این کلاه همان آقایی است که گفتی مثل امیرکبیر آدم خوبی بوده؟ برای همین کلاهش با بقیه فرق دارد؟»
تاج کیانی
در گوشه دیگری از سالن تاج فتحعلی شاه، معروف به تاج کیانی، که آراسته به الماس، زمرد، یاقوت و مروارید است، چشمها را خیره می کند. این تاج در زمان فتحعلی شاه ساخته شد و مورد استفاده سلاطین قاجاریه قرار گرفت. این تاج اولین تاجی است که پس از دوران شاهنشاهی ساسانی به این صورت ساخته شده است. ( ساخت ایران، ۱۲۱۲ ه. ق. )
تاجی کیانی قبلاً در تاجگذاری های دوران قاجار، به کار می رفت،اما رضاخان پهلوی مایل نبود در تاجگذاری خود از آن استفاده کند. از این رو، در سال ۱۳۰۴ خورشیدی، گروهی از جواهرسازان ایرانی، زیر نظر سراج الدین جواهری، جواهرساز معروف قفقازی و جواهر ساز امیر بخارا که از روسیه به ایران مهاجرت کرده بود از گوهرهای منتخب، تاج پهلوی را ساختند و رضاخان و محمدرضا پهلوی، برای تاجگذاری های خود از آن استفاده کرده اند.
تاج پهلوی
تاج مورد استفاده رضاخان و محمدرضا پهلوی. این تاج از طلا و نقره ساخته شده و آراسته به الماس های برلیان بسیار اعلاء، تخمه های درشت زمرد، یاقوت کبود و مروارید است. کلاه تاج ابره مخمل قرمز است و در قبه آن که تخمه زمرد خیاره در چنگ نشانده، قرار دارد.
تاج، در چهار طرف، دارای چهار کنگره پله پله به شکل تاج های شاهنشاهان ساسانی است که در وسط و زیر کنگره پیشین آن، خورشیدی زرین با شعاع های الماس نشان و الماس زرد درشت نصب شده است و در پشت همین کنگره، جقه پایه دار اسلیمی و در پشت آن پر قو قرار دارد.
۳۳۸۰ قطعه الماس، ۵ قطعه زمرد ، ۲ قطعه یاقوت کبود و ۳۶۸ حبه مروارید غلطان جور در این تاج به کار رفته و وزنی حدود دو کیلو و هشتاد گرم است.
تاج فرح
تاج مورد استفاده فرح دیبا که به سال ۱۹۶۷ م. با استفاده از قریب به ۱۵۰۰ قطعه برلیان و نیز تعدادی زمرد و یاقوت و لعل و همچنین بیش از ۱۰۰ قطعه مروارید توسط "وان کلیف" و "آرپل" ساخته شد.نکته جالب توجه اینکه تمام این تاجها و جواهرات پشتوانه پول مملکتی بودند و رضاخان و محمد رضا شاه و یا فرح تنها در مراسم تاجگذاری آنها را به امانت می گرفتند و بعد از آن باید آن را تحویل خزانه می دادند.
نکته مهم در ساخت این تاج آنکه پایه آن درفرانسه ساخته شده اما از آنجا که اجازه خروج جواهرات سلطنتی از خزانه وجود نداشته جواهرسازان فرانسوی به ایران می آیند و جواهرات را در ایران بر روی این تاج نصب می کنند.
انواع زیورآلات تزئینی، انواع تاج و نیمتاج، انواع جقه (پیش کلاه)، گلدان، سرپوش های غذا، قلیان، آینه، تنگ های مینا، شمعدان، فیروزه، شمشیر، خنجر، سپر، ساعت، قلمدان، انفیه دان، اشیای آراسته به یاقوت و لعل، تفنگ، عصا، مدال، تخت، سنجاق و گل سینه، مروارید و... را که دیدید نگاهی هم به مجموعه جواهراتی که در سال های ۱۳۱۷ تا ۱۳۴۶توسط جواهر سازان ایرانی و فرانسوی جهت استفاده خاندان پهلوی ساخته شده بیندازید، گردنبد زمرد مورد علاقه فرح دیبا یادگاری از زنان دوران قاجار وجواهرات و نیم تاج شهناز دختر محمدرضا شاه بیندازید.
زمین جواهر نشان
وسط سالن در یک ویترین کره زمینی قرار دارد که دیدن نقاط مختلف زمین در آن زمانی زیاد می طلبد. پیدا کردن کشورهای مختلفروی این کره کار مشکلی است، زیرا به نظر می آید هرچند سازنده آن در جواهر سازیمهارتی خاص داشته اما اطلاعات جغرافیای خوبی نداشته و یا نقشه کش ماهری نبودهاست. البته راهنما با قرار دادن دستش بر روی ویترین و تشکیل سایه سعی دارد ایران را به ما نشان دهد.
این کره در سال ۱۲۹۱ هجری قمری، به دستور ناصرالدین شاه، توسط گروهی از جواهر سازان ایرانی به سرپرستی ابراهیم مسیحی از جواهرات پیاده ای که در خزانه موجود بود، ساخته شد. وزن خالص طلای به کار رفته در این کره ۳۴ کیلوگرم و وزن جواهرات آن ۳۶۵۶ گرم است.
تعداد کل جواهراتی که در روی کره نصب شده، بالغ بر ۵۱۳۶۶ قطعه است. دریاهای روی کره به وسیله زمرد و خشکی ها به وسیله یاقوت نشان داده شده است. آسیای جنوب شرقی، ایران و انگلستان با الماس، هندوستان با یاقوت روشن و آفریقای مرکزی و جنوبی با یاقوت کبود مشخص شده است. خط استوا و سایر خطوط جغرافیایی با الماس نشان داده شده است.
بر روي كره القاب ناصرالدين شاه منبت و الماس نشان شده است . در اين كره ، كوه دماوند با ياقوت درشتي مشخص و شهر تهران با ياقوت معروفي به نام اورنگ زيب نمايان است .
علاقه مندان می توانند همه روزه شنبه تا سه شنبه ساعت ۲ تا ۴:۳۰ بعدازظهر به آدرس فردوسی بعد از چهارراه استامبول روبرو سفارت ترکیه ، بانک مرکزی ایران مراجعه کنند. تلفن تماس :۶۴۴۶۳۷۸۵