در آغاز این نشست زائری ضمن اشاره به سابقه این همایش گفت: همایش باران غدیر از چهار سال پیش کار خود را آغاز کرد و امسال چهارمین دوره خود را سپری می کند؛ این همایش از یک طرف ولایت امیرالمومنین و فرزندان خاندان پیامبر (ص) و امیر المونین در آثار هنری و ادبی غیر شیعی را بررسی و شناسایی می کند و از سوی دیگر زمینه ای را برای تقدیر و تشکر از کسانیکه در این حوزه فعالیت کرده اند فراهم می آورد.
وی با بیان این مطلب افزود: ویژگی های بسیاری که ما در غدیر خم می بینیم از نظر ادبی و هنری قابل توجه است و مهمترین آنها این است که پیامبر اکرم (ص) این واقعه را خصوصا به نگارش و بیان شعری ترغیب نمودند، یکی از نقاط درخشان مکتب خاندان پیامبر (ص) این است که معمولا حکام و پادشاهان از جنگ ها و خونریزی ها آثار هنری تولید می کردند ولی پیامبر (ص) برای جشن برادری غدیر خم سروده ها و آثار هنری را مد نظر داشتند.
زائری با اشاره به دوره های پیشین این همایش گفت: ما در همایش های گذشته به تقدیر از افراد و شناسایی اینگونه آثار پرداختیم، فضایی برای ارتباط میاندینی و زمینه ای برای گفتگوی دینی اسلام و مسیحیت فراهم شد و آثار بسیاری در سایر کشورها ترجمه گشت.
وی به شاهرخ اورامی اشاره نمود و گفت: از جمله کسانیکه در این حوزه کار کردند و سال گذشته در همایش باران غدیر حضور داشتند شاهرخ اورامی از کردستان بود که امسال دیگر در جمع ما حضور ندارد همچنین در سال گذشته تعداد زیادی از برادران اهل سمنت ما، نخبگان مسیحی، زرتشتی و هندو در تهران، اهواز و مشهد حضور داشتند.
دبیر چهارمین این همایش به جریان دانشگاهی واقعه غدیر اشاره و تصریح کرد: در کشور پایان نامه هایی در مقاطع دکتری و ارشد تالیف شده است که آثار پژوهشی گرانسنگی در این حوزه قلمداد می شود و یک گونه جدید ادبی است.
وی به حضور سایر هنرها در این همایش اشاره کرد و گفت: هنرمندان غیر شیعی و غیر مسلمان در زمینه های مختلف هنری در باره امام علی (ع) و واقعه عاشورا و كربلا آثاری دارند كه باید معرفی شوند. بسیاری بعد از برگزاری همایش آثار جدیدی با موضوع آن تولید و منتشر كردند و تعدادی كتاب در داخل و خارج از كشور با این موضوع به چاپ رسید. تعدادی از آثار هم در دبیرخانه همایش تولید و آماده چاپ كرده ایم كه می توان آن را حاصل برگزاری همایش باران غدیر دانست.
زائری تصریح کرد: به دنبال برگزاری همایش باران غدیر ، جریان و همایش و برنامه های مختلف دیگری راه افتادند كه متاثر از این حركت و با بهره گیری از حضور مهمانان همایش اتفاق افتاد و فضای جدیدی ایجاد كرد. كنگره های مختلفی در داخل و خارج كشور در ارتباط باهمایش برگزار شد كه از اطلاعات و مهمانان همایش هم بهره بردند.
دبیر این دوره از همایش باران غدیر در تشریح وجوه تمایز این دوره از همایش با دورذه های پیشین آن گفت: امسال به سمت جلب مشاركت از سوی نهادهای رفتیم . در سه سال گذشته حوزه هنری با جدیت و با تمام امكانات خود به برگزاری همایش اقدام كرد. امسال با موافقت رییس حوزه هنری در جلب مشاركت ، سازمان اوقاف و امور خیریه با نمایندگی معاونت فرهنگی آن حجت الاسلام احمد شرفخانی همایش باران غدیر برگزار می شود. مدیریت شهری تهران كه رویكرد فرهنگی دارد اعلام مشاركت كرده است. با توجه به موضع ویژه همایش امسال كه كربلا و امام حسین اعلام شده است، دیگر نهادها نیز با ما همكاری دارند.
وی با اشاره به موضوع سال گذشته كه تكریم پیامبر اسلام (ص) به دلیل اهانت های صورت گرفته به ایشان بود، گفت: موضوع ویژه همایش امسال باران غدیر موضوع امام حسین (ع) ، عاشورا و كربلا و نهضت حسینی درهمایش باران غدیر قرار گرفته است. همایش در آستانه ماه محرم برگزار می شودو به نوعی امتداد واقعه غدیر در محرم و حادثه كربلا خواهد بود.
وی خاطرنشان نمود: در همایش امسال بر خلاف سال قبل كه دارای فضای آكادمیك و ادبی بود ، به سمت فضای هیئت های مذهبی و حسینیه ها و نهادهای دینی و مذهبی كه مراسم عزاداری را در دهه اول محرم برگزار می كند، رفتیم. معاونت بین الملل حوزه علمیه قم نیز با ما در اجرای این همایش به طور جدی همكاری دارند و بخشی از مراسم در فضاهایی كه مخاطب عمومی حضور دارد برگزار می شود.
در ادامه این نشست حبیب ایل بیگی درباره زمان برگزاری این همایش گفت: چهارمین همایش بین المللی باران غدیر از ۱۲ تا ۱۵ آبان ماه در تهران، مشهد و به احتمال زیاد در قم برگزارمی شود.
وی با بیان اینكه میهمانان و هنرمندان حاضر در همایش ۱۶ هنرمند از ۸ كشور هستند اظهار داشت: این ۸ كشور شامل كشورهای روسیه، لبنان، پاكستان، هندوستان، كویت، مصر، تاجیكستان و ایران است؛ كه ۱۳ هنرمند، شاعر و نویسنده خطیب از هر كشور میهمانان ما هستند و ۳ شاعر و هنرمند نیز از ایران در همایش حضور دارند.
ایل بیگی در خصوص حضور مهمانان خارجی گفت: میهمانان روز ۱۱ آبان ماه وارد ایران می شوند؛ صبح روز ۱۲ آبان ماه نیز با حضور میهمانان و هنرمندان نشست هم اندیشی در حوزه هنری برگزار می شود. این نشست هم برای آشنایی و معارفه هنرمندان با یكدیگر است و هم در آن نقش هنرمندان و شاعران در بسط و گسترش فرهنگ ادبی در خارج از كشور مطرح و بررسی می شود تا با چگونگی عملكرد آنها در خارج از كشور و با نیازها و حمایت هایی كه از طرف آنها می تواند صورت بگیرد، آشنا شویم .
مدیر كل روابط عمومی و اموربین الملل حوزه هنری اظهار كرد: امسال این مراسم در مجتمع شهدای انقلاب اسلامی سرچشمه هفت تیر كه محلی برای دور هم آمدن اهل فرهنگ و هنر با گرایشات مذهبی است برگزار می شود. در سرچشمه شعر خوانی و مراسم تقدیر و تجلیل از میهمانان خارجی حاضر صورت می گیرد.
وی با بیان اینكه پیش بینی كرده ایم تا میهمانان در چند دانشگاه نیز حضور داشته باشند افزود: با دفتر ولی فقیه در دانشگاه هماهنگی شده است تا میهمانان بتوانند در فضای دانشگاه حضور پیدا كنند تا دانشجویان نیز با آنها آشنا شوند.
وی به تشریح برنامه های این همایش در مشهد پرداخت و اظهار داشت: ۲ روز در مشهد خواهیم بود كه مقارن با دو روز اول ماه محرم نیز است، دفتر حوزه هنری مشهد مقدس به همراه اداره كل اوقاف و حسینیه آستان قدس رضوی در نظر دارد تا برنامه ها را در هیات ها ، حسینه ها و تكایا برگزار كنند.
ایل بیگی ادامه داد: به دلیل اینكه هنرمندان و شاعران در روز محرم میهمان ما هستند بهتر دیدیم تا برنامه شعرخوانی آنها را كه بیشتر با مضامین عاشورا ، امام حسین(ع) و حضرت رقیه است در تكایا و حسینیه ها برگزار كنیم تا جنبه مردمی این مراسم نیز حفظ شود.
وی اسامی میهمانان خارجی را به شرح زیر اعلام کرد: الیاس شویری خطیب لبنانی، دلبر تاش ماتاوا شاعر روسیه، دهرمندرنات ، بلرام شكلا و مندرسینگ اشك از هندوستان، افتخار عارف شاعر پاكستانی، محمد سرفراز ظفر خطیب و شاعر پاكستان، انطوان بارا خطیب و شاعر كویت، جمال محمد احمد بخیت شاعر مصر، آقای عجمی شاعر تاجیكستان، سمیر فراج شاعر مصر، غسان مطر شاعر لبنان، معروف عبدالمجید شاعر مصر از میهمانان خارجی حاضر در مراسم هستند.
وی به شاعران داخلی اشاره و اظهار كرد: علیرضا قزوه، امجد ویسی، پرویز بیگی حبیب آبادی نیز از شاعران ایرانی حاضر در مراسم هستند.
وی در پایان از انتشار آلبوم قوالی توسط مركز موسیقی حوزه هنری خبر داد و گفت: مركز موسیقی حوزه هنری حضور گروه قوالان پاكستان را در سال گذشته فرصت شمردند و آلبوم قوالی به زودی توسط این مركز منتشر خواهد شد كه امیدواریم به همایش امسال برسد.
در پایان این نشست از پوستر همایش بین المللی باران غدیر توسط حبیب ایل بیگی مدیر كل روابط عمومی و امور بین الملل حوزه هنری و حجت الاسلام محمد رضا زائری دبیر همایش باران غدیر رونمایی شد.