فرهنگ و راههاي اصلاح الگوي مصرف؛
شمقدري: رويكرد اثر هنري در اصلاح الگوي مصرف بسيار مؤثر است
تاريخ : چهارشنبه ۲ ارديبهشت ۱۳۸۸ ساعت ۱۶:۳۹
جواد شمقدري گفت: در زمينه اصلاح الگوي مصرف مهم اين است كه گرايش و رويكرد اثر به كدام سمت است و اگر اين گرايش به سمتي باشد كه مخاطب شيفته اين نوع زندگي و رفتار بشود، اثري منفي خواهد داشت.
«جواد شمقدري» در خصوص نقش هنرمندان در اصلاح فرهنگ عمومي كشور گفت: با توجه به قابليتي كه هنر دارد و ميتواند به شكل مستقيم و غير مستقيم مخاطب خودش را به رفتار و نوعي از زندگي و منش متمايل بسازد، لذا آثار هنري هنرمندان ميتواند در اين زمينه بسيار تاپيرگذار باشد.
وي اظهار داشت: به خصوص در آثار سينمايي و تلويزيوني اگر نتوانيم پديده و صنعتي مانند قناعت را نشان بدهيم و در مقابل به نوعي زندگي تجملاتي يا اشرافيت را مثبت نشان دهيم، آنگاه كارهايمان با شعاري كه امسال از طرف رهبر معظم انقلاب مطرح شد، تناقض پيدا ميكند.
اين كارگردان سينما تصريح كرد: لذا نوع آثار هنري و جهتگيري و نوع عناصري كه در اثرشان به كار ميگيرند ميتواند پيامي براي مخاطب باشد كه ما را به سمت اصلاح الگوي مصرف هدايت و يا بالعكس از فرهنگ اصلاح الگو دور كند.
شمقدري ادامه داد: موجي از اشرافيت كه به خصوص پس از جنگ در بين جامعه ايراني رواج پيدا كرد و به عنوان يك رفتار متجددانه يا حتي هوشمندانه تلقي شد، و اين رفتاري بود كه مخاطب ايراني را به سمت جامعه مرفه و تجملات بيشتر سوق داده بود كه بخشي از آن دقيقا به نوع آثار سينمايي و تلويزيوني بر ميگردد، چرا كه وقتي بخش زيادي از جامعه يك نوع و يك فرهنگ در زندگي دارند اما ما فقط نوع روابط شمال شهر تهران را در سريالهاي تلويزيوني ارائه ميدهيم، طبيعي است كه هر جوان شهرستاني بهترين نوع زندگي را همان چيزي ميداند كه در اين فيلمها نشان داده ميشود و اين يك مطالبه را در مخاطب ايجاد ميكند كه منجر به اين ميشود كه در واقع نوعي از مصرف گرايي بي حد و مرز، فرهنگ و ارزش شود.
وي اذعان كرد: بعضي از هنرمندان تأثير بهسزايي در زشت و ضدارزش نشان دادن اسراف و از طرفي ارزشي كردن قناعت و يك زندگي متعال و ميانهرو دارند و ميتوانند قناعت را به عنوان نشانهاي از هوشمندي به مردم و مخاطبان نشان دهند، ضمن اين كه نوع زندگي، منش و رفتار هنرمند نيز در درجه دوم تأثيرگذاري بسياري دارد. به خصوص براي هنرمنداني كه در مقابل چشم مردم هستند و مردم آنها را دوست دارند.
وي گفت: به صورت كلي، موضوع اصلاح الگوي مصرف در آثار هنري، امسال بايد به گونهاي منعكس شود كه بتواند فرهنگسازي كند.
شمقدري گرايش و رويكرد يك اثر هنري را بسيار اثرگذار دانست و گفت: ممكن است مضمون اقتصادي قصه اينگونه باشد كه در محيط كاملا مرفه بگذرد، اين مهم نيست و مهم اين است كه گرايش و رويكرد اثر به كدام سمت است و اگر اين گرايش به سمتي باشد كه مخاطب شيفته اين نوع زندگي و رفتار بشود اثر منفي دارد.
اين كارگردان سينما ادامه داد: بعضي مواقع ممكن است قصه در مورد يك سري آدمهاي فقير باشد اما گرايش و جهت فيلم اينگونه باشد كه در واقع اين نوع زندگي ساده را مقدمه همه بدبختيها بدانند و راه سعادت و خوشبختي را در اين بدانند كه بايد به آنچه كه نداريم برسيم، يعني هدف كسب منافع بيشتر شود، كه تاثيري كاملا منفي خواهد داشت.
شمقدري در پايان گفت: امسال در مرحلهاي هستيم كه براي رسيدن به تعالي و پيشرفت و رسيدن به قلههاي بلند لازم است كه كمي از خودمان گذشته و خود را نبينيم.