اسباب بازی از سالیان گذشته در ایران جدی گرفته نمی شد
در برنامه گفت و گوی فرهنگی عنوان شد:
اسباب بازی از سالیان گذشته در ایران جدی گرفته نمی شد
سلام زاده در مصاحبه با برنامه "گفت‌وگوی فرهنگی" رادیو گفت‌وگو، با تصریح بر اینکه اسباب بازی در ایران از سالیان گذشته جدی گرفته نشده است، گفت: سالیان سال در قسمت های مختلف در خصوص طراحی اسباب بازی صحبت می کردم ولی ما را مسخره می کردند و آن را موضوع مهمی نمی دانستند. البته حدود ۴ سال است که صدا و سیما به این موضوع می پردازد که این مسئله امیدوار کننده است.
 
تاريخ : چهارشنبه ۳۰ دی ۱۳۹۴ ساعت ۱۷:۳۵
به گزارش هنرنیوز، برنامه "گفت‌وگوی فرهنگی" با موضوع نقد و بررسی اثرات منفی و پنهان اسباب بازی ها و با حضور کفاش زاده متخصص روانشناس کودک و سلام زاده کارشناس بازی های رایانه ای و عضو کانون فکری کودکان و نوجوانان روانه آنتن شد.
سلام زاده کارشناس بازی های رایانه ای و عضو کانون فکری کودکان و نوجوانان با اشاره به تاسیس شورای نظارت بر اسباب بازی ها توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی، گفت: دبیرخانه این شورا در اختیار کانون پرورشی فکری است. در واقع کانون کار رصد و ارزیابی بازار را انجام می دهد.

وی از جمله بررسی های کانون در حوزه اسباب بازی ها را واردات آنها عنوان کرد و اظهار داشت: در این حوزه توسط مجموعه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، ممیزی های فرهنگی انجام می گیرد. بخش عمده ای از محصولاتی که وارد کشور می شوند، از طریق کانون، بررسی و ارزیابی می شود و اگر محصولی مطابقتی نداشته باشد، از طریق کانون جلوگیری می شود.

وی خاطرنشان کرد: البته این موضوع یعنی نظارت طبیعتاً شامل اسباب بازی های قاچاق نمی شود.

سلام زاده با بیان اینکه به نمایشگاه های اسباب بازی خارجی زیادی رفته است، گفت: در این نمایشگاه ها غرفه هایی وجود دارد که سرگرمی ها و شوخی هایی برای بزرگسال ها ایجاد می کنند و به بچه خردسال اجازه ورود نمی دهند.

وی افزود: سهم عمده ای از آنچه که وارد می شود، محصولات خوبی هستند یعنی هیچ ایرادی برای ورود به کشور وجود ندارد. آنچه که با فرهنگ کشور تطبیق ندارند، نوعا توسط کانون جلوگیری می شود.

عضو کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با اشاره به اینکه آمار دقیقی از اسباب بازی های قاچاق وجود ندارد، اظهار داشت: سهم اسباب بازی هایی که با فرهنگ ما مطابقت ندارد، زیر ۵ درصد است که عموما به صورت رسمی وارد کشور نشده اند، یعنی یا مسافری وارد شده اند یا از طریق شبکه های قاچاق وارد کشور شده اند.
این کارشناس بازی های رایانه ای با اشاره به فرهنگی بودن، کانون پرورش فکری گفت: حدود ۱۵ سال است که بحث مربوط به فرهنگ ایران را رصد کرده ایم. بر اساس همین فرهنگ هایی که رصد شده است، محصولاتی را تولید کرده ایم که به عنوان مثال عروسک باران خوانی، در کانون، در حال تولید است.

وی با تصریح بر اینکه اسباب بازی در ایران از سالیان گذشته جدی گرفته نشده است، گفت: سالیان سال در قسمت های مختلف در خصوص طراحی اسباب بازی صحبت می کردم ولی ما را مسخره می کردند و آن را موضوع مهمی نمی دانستند. البته حدود ۴ سال است که صدا و سیما به این موضوع می پردازد که این مسئله امیدوار کننده است.

وی با اشاره به بودجه محدود کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان اذعان داشت: از این بودجه محدود فقط بخش کوچکی به واحد تولید می رسد. البته ما با این وجود فعالیت هایی را در برهه های مختلف انجام داده ایم مانند تولید عروسک های دارا و سارا ولی توانمان خیلی محدود است. در واقع آنچه که ما تولید کرده ایم را می توانیم تنها در فروشگاه های کانون ببینیم که آن هم با تیراژ محدود است. ما که پرچم دار این صنعت در کشور بوده ایم، اعتراف می کنیم که تولید کننده نیستیم.

سلام زاده در عین حال خاطرنشان کرد: در این چند سال موضوع تولید اسباب بازی در کشور توسعه پیدا کرده است و خیلی از واحدهای تولیدی دست به کار شده اند. در نمایشگاه اسباب بازی که مرداد ماه امسال برگزار شد، احساس غرور می کردم. دانشجوهایی که دور هم جمع شدند و نمونه اسباب بازی های داخلی را تولید کرده اند که سعی می کنند در ساز و کار بازار خودشان را سر و پا نگه دارند.

این کارشناس امور بازی و اسباب بازی گفت: اسباب بازی هنوز صنف مستقل خودش را ندارد و وابسته با صنف خرازی ها است. اگر بخواهید محصولی را طراحی و تولید کنید، در توزیع آن در بازار به مشکل برخواهید خورد.

در ادامه کفاش زاده در پاسخ به این سوال که ورود اسباب بازی های خارجی تا چه میزان به کودکان آسیب زننده خواهد بود، اظهار داشت: زمانی که فرهنگ خودمان را نشناسیم و به فرزندانمان هم نشناسانیم، دچار آسیب می شویم وگرنه خیلی از اسباب بازی های وارداتی اسباب بازی های بدی نیستند.

وی ادامه دارد: مشکل این است که خیلی از ما از اسباب بازی های ایرانی شناخت نداریم که برای شناخت باید دنبال اسباب بازی های فرهنگی بود. متاسفانه هنوز به اندازه انگشتان یک دست اسباب بازی سنتی و فرهنگی تولید نشده است.

متخصص روانشناس کودک در تشبیه دنیای کودکان بیان داشت: این دنیا شبیه شهر شلوغی است که کودکان بدون معلم رها شده اند و دارند هیاهو می کنند؛ من به این آسیب نمی گویم، بلکه به آن نداشتن معلم می گویم. باید معلم و الگویی وجود داشته باشد تا این مسیر به درستی طی شود.

کفاش زاده با اشاره به تقلید غربی ها از شخصیت های ایرانی و شرقی گفت: در کارتون شرک آن عروسک شیرینی که تبدیل به یک موجود غول پیکر می شود، یک شخصیت ایرانی است.

خاطرنشان می شود؛ برنامه "گفت‌وگوی فرهنگی" هر شنبه تا چهارشنبه ساعت ۲۰ از شبکه رادیویی گفت‌وگو پخش می شود و فایل صوتی آن در سایت شبکه موجود است.
کد خبر: 87886
Share/Save/Bookmark