قزوه: مضمون شعر سلمان جهانی است
گزارش هنرنیوز از نشست رسانه ای نخستین دوره جایزه ادبی مرحوم سلمان هراتی؛
قزوه: مضمون شعر سلمان جهانی است
نشست رسانه ای جایزه ادبی سلمان سلام صبح امروز با حضور سید صادق رضایی مدیر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، علیرضا قزوه مدیر آفرینش های ادبی حوزه هنری، قاسم عزیززاده گرجی دبیر این جایزه، بابک نیک طلب شاعر کودک، حبیب ایل بیگی مدیر روابط عمومی حوزه هنری و اهالی رسانه در سالن کنفرانس کانون پرورش فکری برگزار شد.
 
تاريخ : يکشنبه ۵ آبان ۱۳۹۲ ساعت ۱۴:۳۱

در آغاز این نشست رضایی در خصوص برگزاری این جایزه گفت: از پس از انقلاب اسلامی پیشتازی هنرمندان در عرصه ادبیات به صورت عام و ادبیات کودک نوجوان به صورت خاص وامدار انقلاب اسلامی است، در یک یا دو دهه اخیر ادبیات کودک و نوجوان چنان پیشرفتی داشته است. 

وی با بیان این مطلب افزود: شاعران ما خوش شانسی که بعد از انقلاب داشتند این بود که حضرت امام (ره) خود اهل شعر بودند و شاعران را دوست داشتند، ایشان در عرفانی ترین لحظاتشان نیز از شعر استفاده می کردند ولی در شعرهایشان کمترین کلمات عربی را به کار بردند. 

وی با نگاهی به همین روند در سالهای اخیر گفتند: دیگر خوش شانسی شاعران ما این است که مقام معظم رهبری نیز همانند امام راحل(ه) اهلف شعر و ادب هستند و شاعران را بسیار دوست می دارند کما اینکه در نیمه ماه مبارک هر سال جلساتی را با شاعران از داخل و خارج از کشور برگزار می کنند و حول مباحث شعر و شاعری با شاعران گفتگو می کنند. 

مدیرعامل كانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با اشاره به دیدار اخیر مقام معظم رهبری با شعرا گفت: امسال تاکید رهبر معظم انقلاب اسلامی بر توجه به شعر کودک و نوجوان بود که باید به زبان آن رسید و مضامین دارای حکمت اسلامی و ایرانی را در اشعار کودکان تجلی اد و استعدادهای جوان را کشف کرد لذا از دل سخنان مقام معظم رهبری و این كه شعر كودك و نوجوانی كه مضمون اسلامی و ایرانی داشته باشد به چه معنا است به این مطلب رسیدیم كه نكات مد نظر رهبری در شعر سلمان هراتی دیده می شود و گفتیم كه چه بهتر كه از این شاعر برای شروع حركت شعری در زمینه كودك و نوجوان شروع كنیم.

وی به اهداف برگزاری این جایزه اشاره نمود و تصریح کرد: از ۴ شاعر در همایش یك روزه تنكابن كه به مناسبت بیست و هفتمین سال درگذشت سلمان هراتی برگزار می شود تجلیل به عمل می آید كه از این تعداد حداقل یك نفر خانم و شاید بیشتر تجلیل خواهد شد. 

وی افزود: كسانی كه آثارشان نزدیك تر به تفكر سلمان باشد در این جایزه و همایش حمایت می شوند. همچنین پس از اتمام این برنامه با همراهی حوزه هنری هیات علمی از تمام پایان نامه هایی كه مرتبط با اندیشه و یا اشعار و شخصیت سلمان هراتی باشد حمایت می كنیم و در صورت مناسب بودن آثار برای چاپ آنها اقدام می كنیم.

رضایی اذعان نمود: پس از پیروزی انقلاب اسلامی بسیاری با شرایط موجود همراه شدند و هیچ اعتراضی نداشتند اما همراهی محض را در اشعار سلمان هراتی نمی بینیم و او به نوعی اعتراض به وضع موجود در اشعارش دارد كه این اعتراض البته همراه با پایبندی او به اصول است زیرا که سلمان در مباحث اجتماعی و انقلابی و توجه به محرومین و مستضعفان بسیار در اشعار این شاعر مشهود است. 

وی خاطرنشان نمود: سلمان می تواند دوباره كشف، خوانده و دیده شود و یكی از راه حل های اولیه برای این دیده شدن برگزاری جایزه ادبی سلمان بود. 

در ادامه این نشست علیرضا قزوه با اشاره به برگزاری این جایزه گفت: شروع این جایزه افتخاری بود که نصیب آقای رضایی و همکارانش شد که در واقع نخستین دوره آن را برگزار می کنتد. 

وی با اشاره به عنوان این جشنواره تصریح کرد: «سلمان سلام» نام شعری از محمدرضا عبدالملکیان که یکی از یاران سلمان هراتی است که پس از فوت سلمان سروده شد. 

قزوه به حضور سایر کشورها در این جایزه اشاره نمود و گفت: در نخستین مراسم جایزه ادبی سلمان هراتی ۱۰۰ شاعر از ایران و كشورهای دیگر حضور خواهند داشت و از حیث بزرگی یكی از بزرگترین جشنواره های ادبی است كه در شمال كشور برگزار می شود. مهمانان خارجی نیز مهمانانی هستند كه برای جشنواره شعر مقاومت و همایش بین المللی باران غدیر به ایران آمده اند و به این مراسم هم دعوت شده اند و از كشورهای افغانستان، تاجیكستان، هند و پاكستان هستند. 

وی تصریح کرد: عصر پنجشنبه ۹ آبان به سنت مسلمانی مان بر سر مزار سلمان هراتی در تنكابن حاضر می شویم و برایش فاتحه می خوانیم. همچنین در شهر تنكابن كلنگ احداث مجتمع فرهنگی سلمان هراتی به همت مقامات استان، كانون پرورش فكری كودك و نوجوان و با همكاری حوزه هنری زده می شود. 

قزوه این جایزه را همسنگ نخستین جشنواره شعر فجر و سایر جشنواره های بزرگ دانست و گفت: همان قدر از شروع به كار جایزه ادبی سلمان هراتی خوشحالم كه از افتتاح نخستین كنگره شعر مقاومت در سال ۶۵ و یا جشنواره شعر فجر خوشحال بودم و معتقدم اینم برنامه به جهت عظمت، بزرگی و محتوا چیزی از دو برنامه كم ندارد و در راستای فرمایشات و توصیه مقام معظم رهبری است و امیدوارم در سال های آینده محدوده فارسی زبانان را هم رصد كنیم و آثار دیگر كشورها را هم در جایزه لحاظ كنیم. 

مدیر مركز آفرینش های ادبی حوزه هنری سلمان هراتی را زایده و رویده جلسات ادبی شعر حوزه هنری دانست و افزود: از سال ۶۳ تا ۶۵ سلمان با حوزه هنری در ارتباط بود وبه جلسات شعر حوزه هنری می آمد و هر بار با دفتری از ترانه و شعر و سرود می آمد و شعرهایش هم در راستای شعر شیعی و مسلمانی و اعتراض بود. سلمان از آغازگران شعر اعتراض مسلمانی و اعتراض به كسانی بود كه می خواستند انقلاب را مصادره یا منحرف كنند. 

وی با اشاره به مرگ زود هنگام سلمان هراتی در سن ۲۷ سالگی گفت: امسال بعد از ۲۷ سال نخستین جایزه ادبی این شاعر را برگزار می كنیم. ۲۷ سال طی كردن این سال ها آزمونی بود كه سلمان از آن سربلند بیرون آمد و به عنوان شاعر شاخص انقلاب به ۱۰ زبان دنیا آثارش ترجمه شد، به میان توده های مردم رفت، بر روی سنگ قبر شهدا اشعارش چاپ شد و شعرهایش به كتاب های درسی رفت. سلمان در میان شهیدان آرام گرفت چرا كه در زمان حیاتش هم از شهیدان و انقلاب اسلامی می گفت. 

او ادامه داد: مجله ادبی به همت كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان ، حوزه هنری و سایت شاعران فارسی زبان در ۶۴ صفحه تدارك دیده شده است كه همزمان با جایزه ادبی در تنكابن توزیع می شود. همچنین ۲ برنامه ادبی نیز در این مراسم برگزار می شود. 

وی درباره داوران این جایزه ادبی هم گفت: من به همراه مصطفی علیپور و موسی بیدج داوری آثار بزرگسال را بر عهده داشتیم و در بخش كودك و نوجوان نیز من و تیم بابك نیك طلب از اعضای كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان به بررسی آثار پرداختیم. 

قزوه در خاتمه خاطرنشان نمود: شعر سلمان پا را از مرزها فراتر نهاد کمااینکه برای مصر و کشورهای دیگر شعر می گفت لذا شعر سلمان یک شعر جهانی است.

کد خبر: 65196
Share/Save/Bookmark