به گزارش هنرنیوز،نشست خبری سی و سومین دوره جایزه کتاب سال و بیست و دومین جایزه جهانی کتاب صبح امروز با حضور محمد علی مهدوی راد، محسن جوادی و مجید غلامی جلیسه، مدیرعامل خانه کتاب در سرای اهل قلم برگزار شد.
مهدوی راد که در این نشست میراث مکتوب را برایند فرهنگ و حد و حدود اندیشه وری جوامع معرفی کرد، اهدا جایزه کتاب را یک رویداد بزرگ در حوزه تمدن اسلامی دانست.
او درباره روند داوری و مراحل انتخاب نامزد های جایزه کتاب سال اظهار داشت: طبق قوانین، کتاب هایی که در هر دوره مورد تحلیل و بررسی اساتید و صاحب نظران قرار می گیرند برخاسته از کتاب های چاپ اولی منتشر شده در سال گذشته است که پس از تفکیک اولیه بر اساس معیار های آیین نامه وارد بخش دوم داوری شده و به چهار داور تخصصی آن رشته ارائه می شوند.
مهدوی راد در ادامه سخنانش گفت: امسال از بین ۲۳۷۲۱ عنوان کتاب چاپ ولی، ۲۳۸ کتاب در ۶۳ حوزه تخصصی مورد داوری متخصصان قرار گرفتند که ۸ اثر برگزیده و ۲۵ اثر شایسته ی تقدیر معرفی شدند.
او درباره جوایز نیز توضیح داد: جایزه برگزیدگان این دوره ۳۰ سکه بهار آزادی به همراه تندیس و لوح تقدیر و جایزه معرفی شدگان شایسته تقدیر ۱۰ سکه بهر آزادی به همراه تندیس و لوح تقدیر خواهد بود.
وی درباره کیفیت آثار معرفی شده در این دوره گفت: باید بگویم کفیت جای خود را به کمیت داده است و به محض اتمام این دوره از جوایز کتاب سال باید جلساتی برای آسیب شناسی پژوهش و نقد برگزیدگان برگزار کنیم. بهتر است ناشر به جای چهار کتاب، یک کتاب منتشر کند اما به مراتب با اثر عمیق تری رو به رو شویم. رای مثال در حوزه علوم قرآنی آثار زیادی به چاپ رسیده اند اما هیچ برگزیده ای در این بخش نداشتیم و این تاسف برانگیز است.
دبیر علمی سی و سومین دوره جایزه کتاب سال درباره اینکه آیا شعر از جایزه کتاب سال حذف شده است یا خیر گفت: من حذف شدن این بخش را تایید نمی کنم اما باید در مورد جایگاه آن بازنگری هایی داشته باشیم. در بخش شعر داوری صورت گرفته است اما برگزیده ای نداشتیم. همچنین با توجه به حضور جوایز ادبی دیگری از جمله جایزه جلال و پروین باید دقت کافی صورت گیرد تا شاهد معرفی برگزیدگان به صورت موازی نباشیم.
وی همچنین به مهجور ماندن میراث مکتوب ایران و وارد نشدن آن به فضای بین المللی به دلیل عدم وجود ترجمه های کارآمداشاره کرد و خواستار حمایت معاونت فرهنگی وزارت ارشاد از برگزیدگان کتاب سال برای معرفی به جامعه جهانی شد.
محسن جوادی، دبیر علمی بیست و دومین دوره جایزه جهانی کتاب، این جایزه را در سطح بین المللی دارای اعتبار دانست و رویکرد آن را زنده کردن وجوه علمی و تاثیر گذار ایران در جامعه جهانی خواند.
او از تفاوت فرایند تهیه کتاب در این دوره خبر داد و گفت: برای تهیه کتاب ها هزینه ی زیادی را می طلبید و ابتدا با مشورت برگزیدگان سال های گذشته و استادان گزینشی صورت گرفت و در مرحله اولیه ۱۷۰۰ عنوان کتاب به صورت پرینت شده و فایل pdf معرفی شد و هیئت علمی شروع طی چندین جلسه آثار را بررسی کرد و از میان آن ها ۱۹۰ عنوان به داوری رسید.
وی همچنین متذکر شد: تنوع زبانی از مشکلاتی بود که با آن رو به رو بودیم و در داوری آثار نیز تلاش کردیم که از طریق توصیه و سفارش اقدام به گزینش نکنیم.
جوادی درباره برگزیدگان نیز توضیح داد که با مشورت داوران به ۱۰ برگزیده شامل ۶ برگزیده در حوزه مطالعات اسلامی، ۴ اثر برتر در حوزه مطالعات ایران و ۱ جایزه پژوهشگر برتر ایران شناسی و اسلام شناسی رسیده اند و جوایز این بخش شامل ۱۰ هزار دلار به همراه تندیس و لوح تقدیر خواهد بود.