به گزارش خبرنگار سينمايی هنرنیوز؛ آیین پایانی پنجمین جشنواره بينالمللی فيلم مستند «سينما حقيقت» با حضور«جوادشمقدری»معاون سینمایی ارشاد، «علیرضاسجادپور» مدير كل اداره نظارت و ارزشيابی سینمای حرفه ای ،« شفيع آقامحمديان» دبير جشنواره حقيقت ومدیرعامل مرکزگسترش سینمای مستند وتجربی ، «رضا پورحسین» فیلمسازانی چون: «حسين ترابی»، «فرهاد ورهرام» ،«ابراهیم حاتمی کیا» ، «محمدعلی فارسی» ،«فرهاد ورهرام»،« محمدرضا اسلاملو»، «بهمن حبشی»، «مهناز مظاهری»، «محسن علیاکبری»، جمعی از فیلمسازان ، مستندسازان و خبرنگاران با معرفی برگزيدگان بخش ملی برگزارشد.
در ادامه این مراسم با حضور «جواد شمقدری»، «رضا پورحسین»، «سیدعلیرضا سجاپور»، «شفیع آقامحمدیان» و «محمدعلی فارسی» از «حسین ترابی» و «فرهاد ورهرام» دو پیشکسوت سینمای مستند تقدیر به عمل آمد.
حسین ترابی پس از دریافت جایزه خود گفت: من برای مستند «برای آزادی» از آتش زدن سینما رکس تا رفراندوم جمهوری اسلامی با پول خودم فیلم ساختم. من آن موقع ۸۰ حلقه پول نگاتیو دادم. سال گذشته این فیلم را به مرکز گسترش واگذار کردم ولی پول یک حمام رفتن هم به ما ندادند و در آن زمان صحنه رفتن شاه و گریه اش را یک خبرنگار خارجی ۱۰۰ هزار دلار از من می خرید اما من می خواستم این تصاویر در فیلم خودم باشد .
وی ادامه داد: فیلم تا ۲۵ سال توقیف بود و بعد هم هر سال تلویزیون هر بخشی از فیلم را که دلش میخواهد، پخش میکند و می بینیم که تلویزیون نازلترین فیلمها را میخرد ولی فیلمی که آبروی ایران است و تنها فیلم مستند ۳۵ میلیمتری رنگی درباره انقلاب اسلامی ایران محسوب میشود، حداقل رایت پخش تلویزیونی آن را هم پرداخت نمیکند.
ترابی تاکید کرد: یک بار آقای ضرغامی در ازای درخواست پرداخت حق رایت گفت که برایت دعا می کنیم. اما من اینجا دوست دارم که معاون سینمایی پیگیرحق رایت این فیلم باشد وهزینه آن را برای سینمای مستند
” به من بگویند سینمای مستند را در یک جمله خلاصه بگویم، میگویم دروازه طلایی ورود به سینمای داستانی همین سینمای مستند است و کسی که ادب سینمای مستند پیدا میکند و حوصله ، تحقيق و وقت میگذارد و در حوزه سينمای داستانی به هر سينمايی تن نمیدهد. “
وجوانان فیلمسازهزینه کنند.
درادامه جایزه «فرهاد ورهام » نیزبه وی اهدا شد. وی هم گفت: جشنواره امسال خوب برگزارشد ویکی از نکات مثبت این بود که در زمان برگزاری جشنواره چند تن از دوستان ما به خانه برگشتند اما یکی از دوستان هنوز در زندان است که امیدوارم او هم به خانه خود و خانه سینما بازگردد.
در ادامه این مراسم «ابراهیم حاتمی کیا» روی صحنه آمد و طی سخنانی اظهارداشت: اگر به من بگویند سینمای مستند را در یک جمله خلاصه بگویم، میگویم دروازه طلایی ورود به سینمای داستانی همین سینمای مستند است و کسی که ادب سینمای مستند پیدا میکند و حوصله ، تحقيق و وقت میگذارد و در حوزه سينمای داستانی به هر سينمايی تن نمیدهد.
حاتمی کیا خاطرنشان کرد: برخی از استانها مانند آذربايجان،كردستان و مازندران كه در حوزه مستند پرقدرت هستند و نمیدانم چه حكمتی است كه بعضی از استانها كمتر وارد اين حوزه میشوند.
وی ادامه داد: هنگام تصويربرداری «روايت فتح» در كردستان مردم اطراف «ماهوت» و روستاها مجبور به ترک خانههای خود بودند. وقتی آنها را با اثاث و وسايلشان میديدم دوربين را روشن میكردم تا از آنها بپرسم چه حالی دارند.
کارگردان فیلم «آژانس شیشه ای » تصریح کرد: پس از آنكه حس كردم كه ممكن است دروغی را به آنها تلقين كنم با همان اولين سوال دوربين را خاموش میكردم تا دروغ ضبط نكنم. البته ای كاش خاموش نمیكردم و موثر بودن فيلمساز بر سوژهها و دخالت هنرمندانه فرد، گاهی در آثار ديده میشود و حتی اگر اثر لنگ بزند، ارزشمند است تا اينكه به نوعی فرضيه از پيش تعيين شدهای را داشته باشد.
درادامه برگزیدگان پنجمین جشنواره «سینماحقیقت» به شرح زیر معرفی شدند:
*** بهترین فیلم مستند آزاد:
۱ - لوح افتخار و جایزه نقدی ۱۰ میلیون ریالی به «آرش لاهوتی» کارگردان فیلم مستند «۴۷/۲»
۲ - تندیس سینماحقیقت، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۴۰ میلیون ریالی به «مهدی زمانپور کیاسری» کارگردان فیلم مستند «مشتی اسماعیل»
***مستند اجتماعی:
لوح افتخار و جایزه نقدی ۱۰ میلیون ریالی به «علی فتحلایقزاده» کارگردان فیلم مستند «گاودانه» ۲ - تندیس فیروزهای سینماحقیقت، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۴۰ میلیون ریالی به «رایا نصیری» کارگردان فیلم مستند «یک آن».
***مستند پرتره:
۱ - لوح افتخار و جایزه نقدی ۲۰ میلیون ریالی به «احمد سیدکشمیری» کارگردان مستند «هیچ بزرگ»
۲ - تندیس فیروزهای سینماحقیقت، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۳۰ میلیون ریالی به «مصطفی آلاحمد» کارگردان فیلم مستند «نویسنده بودن».
***مستند تاریخی:
۱ - لوح افتخار و جایزه نقدی ۱۵ میلیون ریالی به «محمدعلی هاشمزهی» کارگردان فیلم مستند «حماسه تیس» و «حسننقاشی» کارگردان فیلم مستند «مهرا» تقدیم شد
۲ - لوح افتخار و جایزه نقدی ۲۰ میلیون ریالی به «اُرد عطارپور و سعید ملیح» برای تحقیق و پژوهش فیلم مستند «خلیجفارس»
۳ - تندیس فیروزهای سینماحقیقت، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۲۰ میلیون ریالی نیز به «اُرد عطارپور» کارگردان فیلم مستند
” برخی از استانها مانند آذربايجان،كردستان و مازندران كه در حوزه مستند پرقدرت هستند و نمیدانم چه حكمتی است كه بعضی از استانها كمتر وارد اين حوزه میشوند. “
«خلیج فارس»
***مستند جنگ:
۱ - لوح افتخار و جایزه نقدی ۱۰ میلیون ریالی به «سیامک کاشفآذر» و «مجید اسماعیلی» کارگردانان فیلم مستند «نشانی»
۲ - تندیس فیروزهای سینماحقیقت، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۴۰ میلیون ریالی به «ناصر نورانی» کارگردان فیلم مستند «روز به یاد ماندنی»
***مستند دینی و آئینی:
۱ - لوح افتخار و جایزه نقدی ۱۵ میلیون ریالی این بخش به «مهدی الیاسی» کارگردان فیلم مستند «بَرد شیر » .
۲ - تندیس فیروزهای سینماحقیقت، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۳۵ میلیون ریالی به «معین کریمالدینی» کارگردان فیلم مستند «وقتی ابرها پایین میآیند».
***مستند زیستمحیطی:
۱ - تندیس فیروزهای سینماحقیقت، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۵۰ میلیون ریالی به «مازیار مشتاقگوهری» کارگردان فیلم مستند «گاندو».
***مستند سیاسی:
۱ - لوح افتخار و جایزه نقدی ۱۰ میلیون ریـالی این بخش به «سعید صادقی» کارگردان فیلم مستنـد «غزه ۸۵ مایل».
۲ - تندیس فیروزهای سینماحقیقت، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۴۰ میلیون ریالی به «عابدین مهدوی» کارگردان فیلم مستند «خوش آمدید به موگادیشو».
***مستند قومشناسی:
۱ - لوح افتخار و جایزه نقدی ۱۰ میلیون ریالی به «مرتضی مطوری» کارگردان فیلم مستند «القهوه»
۲ - تندیس فیروزهای سینماحقیقت، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۴۰ میلیون ریالی به «حسن قهرمانی» کارگردان فیلم مستند «عروسی عشایر»
***بخش ویژه جهاد اقتصادی:
۱ - لوح افتخار و جایزه نقدی ۱۰ میلیون ریالی به «محسن خانجهانی» و «نصیر درویشوند» کارگردانان فیلمهای مستند «شهر پولکی» و «بازگشت یک ناوشکن» .
۲ - تندیس فیروزهای سینماحقیقت، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۲۰ میلیون ریالی به «عثمان محمدی» کارگردان فیلم مستند «تقویم توت فرنگی» .
***بهترین تهیهکننده فیلم
۱ - بهترین فیلم مستند کوتاه (کمتر از ۳۰ دقیقه): تندیس فیروزهای سینماحقیقت، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۳۰ میلیون ریالی ویژه بهترین فیلم مستند کوتاه جشنواره به «احمد بیوته» تهیهکننده مستند «عروسی عشایر» به کارگردانی «حسن قهرمانی».
۲ - بهترین فیلم مستند میان مدت (۳۰ تا ۶۰ دقیقه): تندیس فیروزهای سینماحقیقت، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۴۰ میلیون ریالی ویژه بهترین فیلم مستند میانمدت جشنواره به «مهدی زمانپور کیاسری» تهیهکننده و کارگردان مستند «مشتی اسماعیل» .
۳ - بهترین فیلم مستند بلند (بیشتر از ۶۰ دقیقه): تندیس فیروزهای سینماحقیقت، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۵۰ میلیون ریالی ویژه بهترین فیلم مستند بلند جشنواره به «اُرد عطارپور» تهیهکننده و کارگردان مستند «خلیجفارس» .