علی مغانی، رئیس اتحادیه چاپخانهداران خراسان رضوی،درباره مشکلات صنعت چاپ کشور، بیان داشت: ماشینآلات صنعت چاپ بسیار گران بوده و در گذشته معافیت تعرفههای گمرکی برای ماشینآلات صنعت چاپ در حد نو در نظر گرفته شده است.
وی با بیان اینکه گرانترین ماشینآلات صنعتی دنیا، دستگاههای صنعت چاپ بشمار میروند، اضافه کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای اینکه تاحدودی گران قیمت بودن ماشینآلات صنعت چاپ را جبران کند، مصوب کرده که چاپخانهداران ماشینآلات ۵ سال زیر مدل روز را میتوانند به کشور وارد کنند.
* عدم اجرایی شدن معافیت تعرفههای گمرکی ورود ماشینآلات دسته دوم چاپ به کشور
مغانی ادامه داد: وقتی تعرفه گمرکی برای ورود ماشینآلات چاپ به کشور در قانون آمده است باید معافیت گمرکی آن نیز بیان شود ولی این کار صورت نمیگیرد یعنی باید ماشینآلات دسته دوم چاپ و بستهبندی با ۵ سال زیر مدل که با نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وارد کشور میشود از سود عوارض گمرکی برخوردار شوند.
وی درباره ماشینآلات نو، افزود: یک ماشین چاپ با هزینهای بالغ بر ۲ میلیارد تومان خریداری میشود در صورتی که این دستگاه چقدر سودآور خواهد بود که چاپخانهدار بخواهد برای آن تعرفه گمرکی نیز پرداخت کند، با توجه به اینکه بعد از خرید، این ماشینها دست دوم به حساب آمده و بعد از گذشت ۲ ماه ۴۰ درصد از قیمت آنها کاسته میشود این سؤال مطرح است که چقدر باید یک مسئول چاپخانه به فعالیت بپردازد تا سود این ضررها جبران شود.
* چاپخانهداران برای ورود دستگاههای چاپ به کشور نیازمند اخذ وام کمبهره هستند
رئیس اتحادیه چاپخانهداران خراسان رضوی گفت: چاپخانهداران ماشینآلات نو هم به کشور وارد خواهند کرد اما این امر مستلزم اخذ وام کم بهره و بلند مدت به چاپخانهداران است.
وی اضافه کرد: یک چاپخانهدار ۳۰ درصد از هزینه چاپخانه خود را بابت بیمه تأمین اجتماعی کارگران، ۲۰ درصد را برای پرداخت مالیات به دارایی و ۱۰ درصد نیز بابت استهلاک ماشینآلات پرداخت میکند. همه بانکها وامهایی با ۱۷ _ ۱۸ درصد سود پرداخت میکنند که به دلیل عدم پرداخت قسط در سر موعد ۶ درصد هم جریمه دیر کرد به سود اصلی افزوده میشود که مجموعه این آماری که بیان کردم میشود ۸۳ درصد؛ پس در اینجا این سؤال مطرح بوده که کدام کار در این مملکت ۸۳ درصد سودآور است؟
* صنعت چاپ کشور نیازمند «سازمان صنایع چاپ» است
مغانی ادامه داد: مشکل صنعت چاپ و بستهبندی کشور در متولیان صنعت چاپ است چرا که این صنعت در فرهنگ و هنر ما تأثیرگذار است.
وی با بیان اینکه ماشینآلات صنعت چاپ، صنعتی بوده و اکثر آنها نیز فرسوده و قدیمی هستند، افزود: معتقدم صنعت چاپ باید همانند سایر صنایع زیرنظر وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار گیرد یعنی اگر ما بخواهیم از سایر کشورها قطعه صنعتی به کشور وارد کنیم چه کسی باید به سرویسدهی این امر بپردازد و یا به نوعی دیگر اگر ماشینآلات صنعت چاپ از گمرک به کشور وارد میشود چه کسی باید معافیت سود عوارض گمرکی را ارائه دهد.
* تصمیمگیر نهایی صنعت چاپ، مجامع امور صنفی به شما میروند
رئیس اتحادیه چاپخانهداران خراسان رضوی گفت: صنعت چاپ و بستهبندی از لحاظ سیکل اداری در چارت مجامع امور صنفی قرار دارد در صورتی که وقتی به یک چاپخانه پروانه کسب ارائه داده میشود تمام دغدغه مسئولان امنیتی کشور این است که متقاضیان این پروانه را از فیلترهای مختلف بگذرانند که این هم جزئی از حق این وزارتخانه است اما معتقدم صنعت چاپ نیازمند یک سازمان مجزا است.
وی با بیان اینکه تصمیمگیر نهایی صنعت چاپ، مجامع امور صنفی به شما میروند، اضافه کرد: اعضای کمیسیون مجمع امور صنفی متشکل از مشاغلی همچون عینکسازان و خیاطان هستند که از نظر ما قابل اعتماد و احترام هستند اما تخصص لازم در امور صنعت چاپ را ندارند.
مغانی ادامه داد: پیشنهاد بنده برای صنعت چاپ این است که از این بنبست درآمده و سازمانی به نام صنایع چاپ ایران راهاندزی شود، چرا که افرادی باید در کار صنعت چاپ کشور نظارت داشته باشند که دغدغه همین امور را داشته و با این صنعت به خوبی آشنا باشند و به نوعی از تخصص لازم در این صنعت بهرهمند باشند.
وی افزود: باید کسانی رأس کار این صنعت قرار گیرند که دغدغه آنها با دغدغه اهالی صنعت چاپ یکی باشد و به مرور زمان مشکلات این صنعت مرتفع شود چرا که این صنعت در اشتغالزایی و سرمایهگذاری بسیار تاثیرگذار است.
* افزایش نرخ مواد اولیه وارداتی چاپخانهداران را دچار مشکل کرده است
رئیس اتحادیه چاپخانهداران خراسان رضوی گفت: افزایش و رونق صنعت چاپ کشور نیازمند استفاده از مواد اولیه مطلوب بوده که هماکنون چاپخانهداران به دلیل نوسانات ارز و افزایش نرخ مواد اولیه وارداتی و عدم گشایش اعتبار به کشور با مشکلاتی مواجه هستند و این امر روی صادرات غیر نفتی کشور هم تأثیرات بسزایی دارد چراکه همه کالاهایی که از کشور صادر میشود باید دارای بستهبندی مناسب باشند.
وی با بیان اینکه مسئولان و متولیان فرهنگی کشور برای رهایی چاپخانهداران از مشکلات خرید مواد اولیه وارداتی باید به آنها کمک کنند، اضافه کرد: وقتی هزینه مواد اولیه وارداتی به کشور برای چاپخانهداران افزایش یابد قطعاً آنها دچار مشکلاتی خواهند شد که چاپخانهداران بدون حمایت مسئولان نمیتوانند به رفع این مشکل بپردازند.
* دولت برای رفع مشکلات «مواد اولیه وارداتی» باید وارد عرصه شود
مغانی افزود: چاپخانهداران در خصوص «مواد اولیه» با مشکلات بسیار جدی مواجه هستند چراکه کالاهای کاغذ و مقوا جزو کالاهای استراتژیک بوده و همه واحدهای تولیدی به این دو کالا نیازمند هستند و اگر دولت به صورت جدی وارد این عرصه نشود چاپخانهداران دچار مشکلهای متعددی خواهند شد.
وی گفت: در این راستا دولت باید وارد عرصه شود و نسبت به تأمین ارز و ریال مربوطه اقدام کند تا چاپخانهداران بتوانند نسبت به تأمین بستهبندی واحدهای تولیدی و صادراتی اقدام کنند.
* ۴ درصد سود بر ارزش افزوده نباید برای چاپخانهداران لحاظ شود
رئیس اتحادیه چاپخانهداران خراسان رضوی درباره قانون ۴ درصد بر ارزش افزود، بیان کرد: چاپخانهداران در هنگام فروش کالا به خریدار مجبور هستند که در فاکتورهای خود ۴ درصد بر ارزش افزوده را نیز لحاظ کنند که این امر برای چاپخانهداران با مشکلاتی روبهرو است.
وی اضافه کرد: برخی از کارخانجات و ادارات برای خرید از چاپخانهداران در قبال کالای مورد نظر به آنها چک ۶ ماهه ارائه میدهند که چاپخانهدار مجبور است علاوه بر هزینه اجناس خود، ۴ درصد سود بر ارزش افزوده را نیز در فاکتور قید کند اما باید گفت که چاپخانهدار اصل پول خود را از خریدار ۶ ماه بعد از خرید دریافت میکند اما «۴ درصد بر ارزش افزوده» را باید قبل از سررسید چک به دارایی پرداخت کند، اما این امر برای سایر صنوف اینگونه نیست.
مغانی ادامه داد: چاپخانهدار به عنوان یک صنف به شمار میرود و طلافروش هم به عنوان یک صنف دیگر؛ طلافروش در فاکتور خریدار ۴ درصد سود بر ارزش افزوده را لحاظ و ثبت میکند آیا خریدار طلا آن فاکتور را به اداره دارایی ارائه میدهد؟ قطعاً نه؛ صنف طلافروش ۴ درصد سود بر ارزش افزوده را نخست در حساب خود واریز میکند و پس از پایان ۴ ماه آن را به دارایی ارائه میدهد اما چاپخانهداری که پول کاغذ و مرکب را نقداً پرداخت کرده و محصول خود را به صورت چند ماهه در اختیار خریدار قرار میدهد و خریدار هنوز اصل و فرع پول را به او پرداخت نکرده است او باید به صورت نقدی این ارزش افزوده را به دارایی پرداخت کند.
وی با بیان اینکه ۴ درصد سود بر ارزش افزوده نباید برای چاپخانهداران لحاظ شود، افزود: اگر قرار بر این است که چاپخانهداران به پرداخت ۴ درصد سود بر ارزش افزوده بپردازند حداقل باید به آنها فرصتی داده شود که پس از نقد کردن حسابها و وصول چکها این مالیاتها پرداخت شود.