آئین پایانی سومین جشنواره نمایش های رادیویی و اولین سالگرد افتتاح رادیو نمایش شب گذشته ۵ تیر ماه با حضور مهدی دهقان نیری مدیر مرکز هنرهای نمایش رادیو و جمعی از هنرمندان تئاتر و رادیو در فرهنگسرای اندیشه برگزار شد.
در ابتدای این مراسم مهدی دهقان نیری گفت: رادیو نمایش، این رسانه نوین در حالی جشن یک سالگی خود را برگزار می کند که در این مدت به اهدافش چون ۲۴ ساعته شدن، سراسری شدن، جذب مخاطب ۴ درصدی و جلب رضایت ۸۵ درصدی مخاطبان رسید و این اتفاقات را مدیون معاون صدا جناب صوفی و همه همکاران این مرکز هستیم.
وی ادامه داد: آنچه که مسلم است تولید یک اثر هنری در رادیو نمایش نیازمند به کارگیری، جذب و آموزش و پرورش استعدادها در همه حوزه های این حرفه است که با توجه به انگشت شمار بودن حرفه ای ها در این حوزه، باید در برگزاری جشنواره به استعدادها توجه بسیار داشت و این جشنواره عرصه ای باشد برای ایجاد رقابت سالم بین نسل ها که در همین راستا استعدادهای جوان را کشف و گروه های جوان را تأسیس کرد. سابقه گروه های نمایشی و برگزاری جشنواره نمایش رادیویی به سال های ۷۸-۷۷ برمی گردد اما اکنون که استقبال و نیاز مخاطبان به نمایش رادیویی زیاد شده است جا دارد تا این جشنواره بار دیگر برگزار شود که امروز شاهد برگزاری آئین پایانی آن هستیم.
مدیر مرکز هنرهای نمایشی رادیویی افزود: در سومین جشنواره نمایش های رادیویی ۲۹۰ نمایش رادیویی، ۱۴۰ نمایشنامه و ۴۰ مقاله در رابطه با نمایش رادیویی به مرکز رسید که این آثار به داوری گذاشته شد و باید اعتراف کرد این تعداد آثار رسیده به مرکز قابل باور نبود و همه به ذوق آمدیم چرا که جوانان در این مسیر حرکت کردند و قدم های محکمی برای توسعه نمایش رادیویی برداشتند و اینک مدیران باید گروه های نو پدید را حمایت کنند. جا دارد مراکز آموزشی و دانشگاه ها قدم های بیشتری در این زمینه برداشته و در این راه گروه ها نو پدید دست بزرگان این حوزه را رها نکنند.
در ادامه از مهتاب امینی، مهین فرد نوا، امیر میریان، علی حاجی نوروزی، صدیقه کیانفر و باقر کریم پور تقدیر شد.
محمدامیر یاراحمدی نیز در این مراسم بیانه هیأت داوران بخش نمایشنامه نویسی سومین جشنواره نمایش های رادیویی را خواند و همچنین جواد پیشگر نیز بیانیه داوران بخش اصلی را قرائت کرد.
محمدحسین صوفی معاون صدا در ادامه این مراسم سخنانش را اینگونه شروع کرد: خدا را شاکریم که پس از یک سال از راه اندازی رادیو نمایش در این رادیو شاهد حضور پر رونق و فعال هنرمندان در آن هستیم. نمایش رادیو سابقه ای ۷۰ ساله در ایران دارد و در این ۷۰ سال هنرمندان سعی کردند تا از موضوعات متنوع در نمایش هایشان بهره ببرند تا سطح آگاهی و اطلاعات مردم را افزایش دهند و فضایی شاد و سرگرم کننده را متناسب با بضاعت فرهنگی هنری خویش و با تکیه به ارزش ها و هنجارهای ایرانی و ملی آثاری را تولید کنند.
وی خاطر نشان کرد: با توجه به ضرورت ها و نیازهای جامعه و به ویژه جامعه شنونده رادیویی، هنرمندان این حوزه در سال ۹۰ رادیو نمایش را راه اندازی کردند که خوشحالیم که امروز جشن یک سالگی آن را جشن می گیریم و باید در سال جدید توسط ۳ گروه فعالیت های این رادیو را انجام دهیم که این گروه ها مردم، نهادها و سازمان هایی چون مرکز هنرهای نمایشی رادیو و مرکز هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد و هنرمندان هستند. البته کمبود متون نمایش از مشکلات حوزه تئاتر و نمایش رادیویی است و از هنرمندان و دانشگاهیان تقاضا داریم که بر اساس نیاز جامعه و با تکیه بر ارزش های جامعه متونی را تولید کنند که بتوان از آنها در رادیو نمایش استفاده کرد که با این کار تئاتر را در بین اقشار مختلف جامعه گسترش دهیم.
در پایان این مراسم از برگزیدگان سومین جشنواره نمایش های رادیویی معرفی شدند.
اما پیش از برگزاری آئین پایانی جشنواره نمایش های رادیویی و جشن سالگرد افتتاح رادیو نمایش، همایش نویسندگان نمایش رادیویی نیز با حضور مهدی دهقان نیری مدیر مرکز هنرهای نمایش رادیو، نادر برهانی مرند مدیر دفتر ادبیات نمایشی برگزار شد.
در ابتدای این همایش کلیپی از مهدی دهقان نیری و نادر برهانی مرند در خصوص تأسیس دفتر ادبیات نمایشی رادیو پخش شد که در آن در مورد این دفتر چنین گفته شد: شکل گیری این دفتر نیاز دیرینه ای بود که بسیار احساس می شد اما در نهایت با گردهمایی نویسندگان در این مرکز، این اتفاق رخ داد و ما شاهد یک دفتر ادبیات نمایشی فاخر در صدا و سیما شدیم، در این دفتر اعضای شورای آن هر هفته بیش از ۲۰ نمایش رادیویی را مورد ارزیابی قرار می دهند و نمره بین ۴۰ تا ۱۰۰ به آنها می دهند و متونی که رتبه شان بیش از ۶۰ باشد جایزه دریافت می کنند.
دفتر ادبیات نمایشی در راستای فعالیت هایش ۳ هدف را دنبال می کند که عبارتند از موضوعات تقویم تاریخی، سیاست های مصوبه در سازمان صدا و سیما و اهداف درون خود دفتر ادبیات نمایشی و کیفیت مهم ترین رکن ما در این دفتر است.
سامان دادن بخش آرشیو نمایشی بر اساس امید، اخلاق، آگاهی و دین در ۸۰ درصد از تولیدات دفتر ادبیات نمایشی دنبال می شود و تمام نمایش های ما در جهت تبیین این ۴ محور اصلی است همچنین به روزی شاهد تأسیس کتابخانه تخصصی این حوزه خواهیم بود.
در ادامه نادر برهانی مرند به عنوان دبیر علمی دفتر ادبیات نمایشی گفت: امسال بر خلاف سنت مسابقات با عنایت مهدی دهقان نیری تصمیم گرفتیم که بخش نمایشنامه نویسی سومین جشنواره را جدا بررسی کرده و نتایج را اعلام کنیم.
وی افزود: این بخش با استقبال خوبی رو به رو شد و ما شاهد پتانسیل و توان بالایی از شرکت کنندگان بودیم. حدود ۳۸ مقاله به ما رسید که ۸ مقاله ترجمه بود که همه این مقالات به زودی درمجلدی به چاپ خواهند رسید.
در ادامه از ایوب آقاخانی به عنوان پژوهشگر برتر و محمد امیر یاراحمدی به عنوان نویسنده و سردبیر پیشکسوت تقدیر شد.
به مقالات برگزیده نیز هدایایی اهدا شد.