مشارکت کانون در نمایشگاه «عروسک‌های بومی و نوروزی»
مشارکت کانون در نمایشگاه «عروسک‌های بومی و نوروزی»
بخشی از عروسک‌های بومی و محلی ایرانیان و دیگر کشورهای جهان از سوی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در پنل تخصصی «عروسک‌های بومی و نوروزی» و در محل موزه ملی ایران به نمایش گذاشته شد.
 
تاريخ : يکشنبه ۱۶ اسفند ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۲۳
به گزارش هنرنیوز و به نقل از اداره‌کل روابط عمومی و امور بین‌الملل کانون، با آغاز به کار نخستین کارگروه «آیین بزرگ‌داشت ملی نوروز»، این عروسک‌ها به موزه ملی ایران آمدند تا با افتتاح پنل تخصصی «عروسک‌های بومی و نوروزی»، خود و گذشته‌شان را به دنیا نشان دهند.

مرکز غیر‌دولتی توسعه راهبردی میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری ملل با همکاری دفتر امور مجامع و تشکل‌های مردم‌نهاد و امور بانوان سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایران متولی برگزاری این برنامه بودند که در آن تعدادی از سازمان‌ها، نهادهای و تشکل‌های دولتی و غیر دولتی نیز حضور داشتند.

بر همین اساس کانون از سال‌های پیش ظرفیت‌های خود را به کار گرفت تا با استفاده از مراکز پرشمار و مربیان و کارشناسان پژوهش‌گر خود در سراسر کشور، عروسک‌های بومی و محلی ایران را جمع‌آوری کند.

از سوی دیگر اداره‌کل روابط عمومی و امور بین‌الملل کانون نیز در مکاتبه با سفارت‌های خارجی اقدام به جمع‌آوری عروسک‌های دیگر کشورها کرد. اکنون بخشی از این عروسک‌ها طی روزهای 13 تا 15 اسفند 1394 در موزه ملی ایران در تهران به نمایش گذاشته شد. در این میان عروسک تکم، خاص مراسم نوروز و فرا رسیدن بهار در خطه‌ی آذربایجان و سایر نقاط ایران از جمله این عروسک‌ها بود - که کانون پیشتر نمونه‌ای از آن را به صورت وسیع تولید و روانه بازار کرده است - عروسکی که ریشه در آیین تکم (تکم خوانی و تکم گردانی) و عمری دراز در منطقه‌ی آذربایجان دارد.

بر اساس این خبر، عروسک‌های گل سمنو و پاچین استان همدان، عروسک بیگک (بازیچه) و عروسک‌‌های دختر لوک مرد لوک استان‌های بوشهر، خوزستان و هرمزگان و عروسک ترمه خانم (سروناز) نمادی از مردان و زنان ابرکوهی نیز در این نمایشگاه دیده می‌شد.

هم‌چنین، عروسک لوپتو استان کرمان، عروسک‌های طلب باران مانند چمچه گلین آذربایجان غربی - که نام عروسکی نمادین از الهه آناهیتا است و در آذربایجان هنگام مراسم آیینی طلب باران و به هنگام خشکسالی از آن استفاده می‌شد - نیز در این نمایشگاه در معرض دید علاقه‌مندان قرار گرفت.

بر این اساس، عروسک تال متال خراسان جنوبی و عروسک‌های نمایشی جی جی بی جی و خیمه شب بازی نیز در این نمایشگاه به نمایش گذاشته شد. هم‌چنین عروسک‌های کشورهایی مانند عروسک راجستان، بانجارا و عروسک رقاص باهارا تاناتیام وعروسک جامو و کشمیر مربوط به کشور هند، عروسک عروس افغانی با لباس سفید و نقره بافت و تاج و گردنبند سکه‌ای کاملا دست ساز نیز در این نمایشگاه وجود داشت. عروسکی از کشور آرژانتین و عروسک اسلوونی و عروسکی از کشور لهستان و عروسکی از کشور سوئد با لباس محلی به رنگ آبی و زرد، (رنگ‌های پرچم سوئد) در نمایشگاه موزه ملی ایران حاضر شده بودند.

بر اساس این گزارش به دنبال ثبت جهانی «نوروز» به مدیریت ایران و با مشارکت 12 کشور همسایه، «عروسک‌های بومی و نوروزی» از نقاط مختلف ایران به همراه چند کشور همسایه به‌ویژه آسیای غربی و میانه در نمایشگاه موزه ملی ایران حاضر شدند تا آیین‌هایی از جمله «تکم‌گردانی»، «حاجی‌فیروز» و ... را نشان دهند.

در این نمایشگاه سازمان‌ها و موسسه‌هایی مانند موزه عروسک‌های ملل، موزه عروسک و اسباب‌بازی کاشان، آموزشگاه موسیقی صفا، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، دفتر منطقه‌ای یونسکو، موسسه آوای طبیعت پایدار، کمیسیون ملی یونسکو، نمایندگی سازمان ملل در ایران، یونیسف ایران، موسسه کهن‌مرزوبوم مهر و باشگاه گردشگری کودک و سرای موزه دکتر رهگشای بادرود از جمله نهادهایی بودند که در برگزاری این همایش و پنل تخصصی شرکت داشتند.

نمایشگاه عروسک‌های بومی و نوروزی روز 15 اسفند به کار خود پایان داد.
کد خبر: 89875
Share/Save/Bookmark