تهیه اطلس باستان شناسی ۸۷ روزه امکان پذیر نیست
در مراسم رونمایی از نقشه‌ی باستان‌شناسی تأکید شد:
تهیه اطلس باستان شناسی ۸۷ روزه امکان پذیر نیست
به گفته‌ی یک باستان‌شناس تهیه اطلس باستان شناسی که وعده آن را رئیس سازمان میراث فرهنگی داده بود تا ۸۷ روز دیگر امکان پذیر نیست.
 
تاريخ : دوشنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۱ ساعت ۱۵:۴۴
به گزارش هنرنیوز، دکتر صادق ملک شهمیرزادی باستان‌شناس پیشکسوت در مراسم رونمایی از مرحله‌ی نخست نقشه‌ی باستان‌شناسی کشور در ارگ آزادی گفت: ۱۹ سال پیش، در یکی از اتاق‌های ساختمان ارگ آزادی دفتری بود که روی در آن نوشته بود « نقشه باستان‌شناسی ». سال ۱۳۸۶ دو خبر در نشریه‌ی داخلی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به چاپ رسید؛ تیتر خبر نخست « باستان‌شناسان شانه خالی نکردند» و نخستین جمله‌ی آن این بود که «نقشه باستان‌شناسی کشور یکی از مهمات علمی و موثرترین ابزارهای اجرایی کشور است.»

وی با اعلام این که دومین خبر منتشرشده در آن سال در نشریه‌ی داخلی سازمان تیتر « عزم جدی برای تهیه نقشه باستان‌شناسی» است، توضیح داد: نخستین جمله‌ی این خبر نیز این بود:« تهیه نقشه باستان‌شناسی یکی از ضروری‌ترین کارهای این سازمان است»؛ اما به‌زودی معلوم شد که چون بار تهیه‌ی این نقشه بسیار سنگین بود، باستان‌شناسان شانه خالی کردند و عزم‌ها هم برای انجام این کار زیاد جدی نبود. در همان سال، کار تهیه‌ی اطلس باستان‌شناسی ایران از آغاز تا پایان دوره‌ی یک‌جانشینی و استقرار در روستاها، بعد از ۲۰ سال به پایان رسید و بعد از مدتی، چاپ دوم آن به بازار رفت.

این پیشکسوت باستان‌شناسی ادامه داد: وقتی رییس پژوهشکده‌ی باستان‌شناسی «دورکار» شد نقشه‌ی باستان‌شناسی ۱۶ استان تکمیل شده بود؛ ولی از آنجا که تهیه‌ی این نقشه به «نزدیک‌کاری» نیاز داشت ادامه‌ی کار متوقف شد؛ اما بعد از استعفای دکتر عباس مقدم از ریاست پژوهشکده‌ی باستان‌شناسی، به توصیه‌ی رییس پژوهشگاه دوباره این کار با استفاده از توان علمی و علاقه‌مندی برخی کارشناسان ادامه یافت.

در ادامه ملک به فرصت سه‌ماهه تعیین شده از سوی ملکزاده به رییس پژوهشگاه برای تهیه‌ی اطلس باستان‌شناسی اشاره کرد و افزود: هنوز دو منطقه‌ی باستانی و مهم، یعنی مصر و بین‌النهرین نتوانسته‌اند چنین اطلسی را برای کشورهای‌شان تهیه کنند، حالا در یک فرصت سه‌ماهه که امروز ۷۸ روز از آن باقی مانده است، چطور می‌توان این اطلس را تهیه کرد.

این باستان‌شناس گفت: ۱۰هزار کارگر در معادن الماس آفریقای جنوبی کار می‌کنند تا شاید کمتر از یک کیلو الماس پیدا کنند، اما ۲۰۰ کارگر در معادن مس سرچشمه کار می‌کنند و ۱۰ کیلوگرم ذخیره پیدا می‌کنند. که انجام این کار نیز نیرو،‌ پول و جا می‌خواهد. بسیاری از روسای قبلی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری آرزو داشتند که در زمان تصدی آن‌ها در این سازمان، نقشه‌ی باستان‌شناسی تهیه شود و امروز بخشی از این اتفاق افتاده است.

او افزود: امیدواریم بتوانیم ۲۰ تا ۳۰ سال دیگر، اطلس باستان‌شناسی کشور را نیز تهیه کنیم. اطلس به یک کار جمعی، پژوهش و نیروی متخصص زیادی نیاز دارد در حالی که نقشه‌ی باستان‌شناسی فقط یک نقشه است.

وی گفت: دکتر نگهبان - پدر باستان‌شناسی در ایران - سال ۱۳۳۹ شروع به تهیه این نقشه کرد و در زمان او، ۴۵هزار نقطه روی نقشه جانمایی شد. 

دکتر صادق ملک شهمیرزادی به رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری پیشنهاد کرد که یک کاشی را با متن «هذا من فضل ربی» تهیه و آن را روی در اتاق مربوط به تهیه‌ی نقشه‌ی باستان‌شناسی کشور نصب کند تا با امید به خدا، این کار را بتوان تا پایان تکمیل کرد.
کد خبر: 55485
Share/Save/Bookmark