حریم حفاظتی کاخ مروارید تعیین و ابلاغ شد
مدیر کل دفتر ثبت آثار تاریخی خبرداد:
حریم حفاظتی کاخ مروارید تعیین و ابلاغ شد
مدیر کل دفتر ثبت آثار تاریخی از تعیین و ابلاغ حريم حفاظتي سه اثر ملّي در استان البرز خبرداد.
 
تاريخ : سه شنبه ۲۳ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۴۱

به گزارش هنرنیوز ، فرهاد نظری ضمن اعلام خبر فوق درباره این آثار توضیح داد:کاخ مروارید (شمس) در تاریخ ۱۳۸۱ به شمارة ۷۰۶۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این مجموعه با مشخصات در طول ۵۰ درجه ۵۳ دقیقه، عرض ۳۵ درجه و ۴۷ دقیقه  در ضلع شرقی بلوار امام خمینی (ارم) قرار دارد و از ابتدای پل رو گذر مهرشهر بر روی آزاد راه تهران- قزوین که به بلوار امام خمینی (ارم) متصل می‌شود تقریبا ۴۸۰۰ متر فاصله دارد.

 


او ادامه داد:کاخ مروارید (شمس) در زمینی به وسعت ۱۱۱ هکتاربا ۲۵۰۰ متر زیر بنا بین سال‌های ۴۷-۱۳۴۵ در مهرشهر کرج بلوار امام خمینی (ارم)، برای شمس، خواهر محمدرضاشاه پهلوی احداث شده است. 

وی تشریح کرد:این مجموعه شامل فضاهای متعددی از جمله سالن طلایی بار، دفترمخصوص شمس، سالن پذیرایی، سالن سینما، سالن بیلیارد، استخر، آب نما، محل نگهداری پرندگان کمیاب، اتاق‌های خواب و غیره است. یکی از مهم‌ترین بخش‌های این کاخ اتاق صدف است که دارای تزئینات مختلفی بوده، بخصوص نمای بیرونی آنکه بصورت حلزونی شکل ساخته شده است. در طراحی فضای بیرونی دریاچه کوچکی از سه طرف کاخ شمس را احاطه کرده و به زیبایی آن افزوده است. تمامی فضای سبز در واقع برداشتی نمادین از پارک‌های اروپایی است که در طراحی آن الگوی فضای باغ‌های ایرانی نیز لحاظ و تلفیق گردیده است و درختان و گلهای باغ تماماً منتخبی از گونه‌های زیبای ایرانی و اروپایی است و با طراحی و بافت و پلان مجموعه هماهنگی دارد.
 



مدیر کل دفتر ثبت آثار تاریخی همچنین حمام مصباح را دومین اثر تعیین حریم شده دانست و افزود:این بنا در سال ۱۳۸۰ با شماره ۳۷۹۰ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است که در محله قدیمی مصباح، خیابان مصباح، - خیابان کشاورز- کوچه کیومرث اسماعیلی- کوی بنفشه در حوزه مرکزی شهر کرج قرار گرفته است. 



او توضیح داد:حمام مصباح در عمق تقریبی ۴ متر از سطح زمین واقع شده است. دیواره شمالی-شرقی بنا در کنار معبری با عرض ۲ متر قرار گرفته است که از سطح کف معبر حدود ۱۰۰ تا ۸۰ سانتی متر ارتفاع دارد. دیواره شرقی-جنوبی نیز شامل درب ورودی و دیواری است که از سطح کف معبر ۲ متر ارتفاع دارد. (دیواره کاهگلی) 

نظری اظهار کرد:ورودی حمام با ۱۴ عدد پله به کف حمام در عمق ۵/۲ متری مرتبط می‌شود. همچنین این ورودی، ورودی اصلی نیست. پوشش بام توسط میراث فرهنگی آجرفرش شده و در ساختمان حمام از آجرهای ختایی ۵*۲۰*۲۰ سانتی متر استفاده شده است. البته اندود داخلی حمام در گذشته آهک بوده است.

 

او افزود:حمام مصباح با و جود تغییرات و الحاقات در دوران اخیر، همچنان فضاهای اصلی یک حمام سنتی را دارا است که شامل: سربینه، میان در، گرمخانه، خزینه، و... است. 

مدیرکل دفتر آثار تاریخی حمام حیدر آباد را سومین اثر ثبتی تعیین حریم شده دانست و گفت:این بنا در سال ۱۳۸۴ با شماره ۱۲۵۴۲ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و در کرج، میان جاده، بلوار حیدر آباد، خیابان شهیدان فاضلی، کوچه شهید کمالپور در نزدیک مسجد قائمیه در بافت و محله قدیمی حیدرآباد واقع شده است.
 



او تشریح کرد:جهت حمام شرقی، غربی بوده و فرم و شکل آن مربع مستعطیل است. شیب آن از جهت غرب به شرق و حمام حیدرآباد در عمق تقریبی ۳ متر از سطح زمین بنا شده است. مساحت آن ۱۶۵مترمربع  و پوشش سقفی آن گنبدی‌شکل از آجر است. همچنین در ساختمان حمام از آجرهای ختایی۵*۲۰*۲۰ استفاده شده است. دیوارهای اصلی بنا نیز از جنس سنگ بوده و در قسمتهایی که در دوره‌های بعد تغیراتی داده شده از جنس آجر است. 

وی افزود:حمام حیدرآباد با وجود تغییرات و الحاقات در دوران اخیر، همچنان فضاهای اصلی یک حمام سنتی را دارا است که شامل: سربینه، میان در، گرمخانه، خزینه، و... است. این حمام حیدرآباد از نظر سلامت در شرایط مناسبی است.
کد خبر: 78345
Share/Save/Bookmark