به گزارش هنرنیوز، منطقه قَطری (ghatri) در بخش بسطام شهرستان شاهرود، به ارتفاعات کوه قاسم مشرف میشود. این منطقه از یکسو به جنگلهای شمال و از طرف دیگر به دشت و کویر میرسد. جنگل قطری که ۳۵ کیلومتری با شاهرود فاصله دارد، نزديك روستای ابر واقع شده که در جریان سفر هیات دولت به استان سمنان در سال ۸۶ به عنوان منطقه نمونه پیشنهاد و مورد تصویب هیات وزیران قرار گرفته است. وجود آب و هوای خوش، گونههای مختلف گیاهی و حیوانی، چشمهسارها و درختان سر به فلک کشیده میتواند طبیعتگردان و کوهنوردان را به این سمت گسیل دهد.
همچنين در کنار زیباییهای این منطقه وجود آستان مقدس امامزاده «سراوین» قطری سبب جذب گردشگران مذهبی هم میشود.
اما تاکنون چه اقداماتی برای این منطقه نمونه گردشگری انجام شده است؟ پاسخ هیچ است. در اطراف این جنگل هم مانند جنگل ابر از کمپ توریستی، مرمت راه دسترسی، احداث پارکینگ، سرویس بهداشتی، زمین بازی و سوئیتهای اقامتی هیچ خبری نیست، گویی مناطق نمونه گردشگری خلق شدهاند تا فقط روی کاغذ به تصویب برسند.
هرچند در ابتدا سخن از شناسایی و بهرهبرداری ۸۸ منطقه نمونه گردشگری در کل کشور بود اما از آنجا که ما همچنان معتقدیم ایران جاذبههای طبیعی و تاریخی فراوانی در سطوح ملی و بین المللی دارد؛ تاکنون در طول سفرهای استانی دولت بیش از ۱۱۶۵منطفه نمونه گردشگری در سراسر ایران شناسایی و به تصویب رسیدهاند که از این میان ۲۲۸ منطقه دارای طرح جامع شدهاند و تعداد این مناطق تا پایان برنامه پنجم توسعه به ۵۰۰ منطقه نمونه گردشگری خواهد رسید. که البته قرار است این مناطق به سرمایهگذار واگذار شود. اما کی و چگونه مشخص نیست.
حمید رضا حسنی، ریاست اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان شاهرود دربارهی این که آیا برای منطقه قطری سرمایهگذار پیدا شده است؟ میگوید:« قطری یکی از ۸ منطقه نمونه گردشگری شهرستان شاهرود و هم مرز با جنگل ابر است که هنوز سرمایهگذاری به آن ورود پیدا نکرده است.»
به گفتهی حسنی برای منطقه نمونهی گردشگری جنگل ابر سرمایهگذاری پیدا شده که اگر بتواند مجوزهای لازم را دریافت کند محل سرمایهگذاری و تأسیسات احداث شده در آن توانایی پشتیبانی سه منطقه نمونه گردشگری شمال شاهرود یعنی جنگل ابر، قطری و اولنگ را دارد.
مناطق نمونه گردشگری مناطقی هستند که در طرحهای توسعه و عمران منطقهای، ناحیهای و جامع تصویب شده و دارای محدوده و مساحت معین هستند به گونهای که با توجه به عرصه مورد نیاز برای احداث تأسیسات گردشگری اعم از اقامتی و پذیرایی و زیر ساختهای مورد نیاز در این محدوده جغرافیایی به حسب ظرفیت و مساحت عرصه در چهار سطح محلی (با حداقل سی هکتار )، استانی (حداقل پنجاه هکتار )، ملی ( حداقل یکصد هکتار ) و بین المللی ( حداقل سیصد هکتار ) سطح بندی میشود .
قرار بوده که منطقه مورد نظر برای احداث تأسیسات گردشگری جنگل ابر حداکثر ۴۰۰ هکتار باشد که هم اکنون با اجارهی ۲۴۰ هکتار آن موافقت شده است. مکانهای مورد نظر در مناطق نمونهی گردشگری به صورت اجارهی و موقت به سرمایهگذار واگذار میشود تا در صورت رضایت از کار به صورت کامل به او واگذار شود.
حسنی تأکید میکند که با توجه به این که جنگل ابر یک اثر ثبت ملی طبیعی است اصلاً انجام هیچ گونه ساخت و سازی در آن میسر نیست و در کنار ورودی جاده جنگل ابر که از جادهی آزاد شهر- شاهرود منشعب شده مجوز زمینی برای احداث خدمات رفاهی داده شده است.
او دربارهی نبود سرویس بهداشتی با وجود حضور چند هزار گردشگر در اواخر هر هفته میگوید: « برای یکماه آینده ۱۰ چشمه سرویس بهداشتی آماده میشود. مشکل اصلی آن است که اجازه ساخت و ساز در جنگل ابر وجود ندارد و قرار هم نیست هیچ سازهای را آنجا ببرند چرا که جنگل باید بکر باشد. بنابراین شرکت سرمایهگذار باید کلیه خدمات رفاهی را قبل از ورودیه جنگل بسازد تا علاقهمندان به طبیعت پس بازدید از جنگل در این مکان کمپ بزنند. هم اکنون طرح جامع این منطقه تصویب شده و شرکت سرمایهگذار به دنبال کسب مجوزهای لازم است. ما هم سعی داریم زیرساختها مثل آب، جاده و برق را برایش فراهم کنیم .»
هرچند رییس اداره میراث فرهنگی شاهرود سخن از یافتن سرمایهگذاری برای جنگل ابر میزند اما همچنان جنگل قطری و اولنگ از وجود سرمایهگذار بیبهرهاند. از سویی این پرسش مطرح میشود که چرا در طرح جامع مناطق نمونهی گردشگری هرگز به این موضوعات توجه نمیشود که گاهی مالک یک منطقه منابع طبیعی یا سازمان محیط زیست یا اداره آب است اما کاربری که برای آن تعریف میشود گردشگری است.
اگر قرار است طبیعت بکر بماند که البته باید بماند و حفاظت شود چرا مکانهای انتخاب شده برای سرمایهگذاری زودتر واگذار نمیشوند و چرا جنگلهایی مانند ابر، قطری، اولنگ و منطقه نمونهی گردشگری باداب سورت و... همچنان بیبهره از امکاناتی نظیر سطلهای زباله یا سرویس بهداشتی هستند. و چرا در حالی که روی کاغذ طرحهای مطالعاتی زیادی برای آنها نوشته شده همچنان سرمایهگذاران از سرمایه گذاری در این مناطق گریزانند.
مناطق نمونهی گردشگری مصداق طفلی است که پدر و مادر دارد اما شخص دیگری او را بزرگ میکند، دیگری او را به مدرسه میفرستد و فرد دیگری او را تربیت میکند و همه توقع دارند این شخص پزشک شود. چگونه آثار ثبت ملی طبیعی اینچنین فرجامی را باید چشم انتظار باشند؟!
به گزارش هنرنیوز در سال ۸۸ سرمایهگذاری مورد نیاز منطقه نمونه گردشگری جنگل قطری در استان سمنان ۳۰ میلیارد ریال برآورد شد. در مطالعات مقدماتی زیربناهای اولیه منطقه برق، آب، راه ارتباطی شوسه است و مهمترین زمینههای سرمایهگذاری منطقه ایجاد کمپ توریستی، هتل، رستوران و پارکبازی است.همچنین از انواع تاسیسات قابل اجرا بر اساس مطالعات مقدماتی انجام شده روی این منطقه باید به احداث کمپ توریستی، مرمت راه دسترسی، احداث پارکینگ، سرویس بهداشتی، زمین بازی و سوئیتهای اقامتی اشاره کرد.
براساس برنامه زمانبندی شده کار طراحی منطقه در مدت چهار ماه انجام شدنی است و برای اجرا تا بهرهبرداری نیز ۱۵ ماه زمان لازم است.
در این طرح آمده است کمبودهای منطقه را اقامتگاه، رستوران و امکانات تفریحی تشکیل میدهند. همچنین در زمینه گردشگری، منطقه قطری تابعی از سرمایهگذاری در جنگل ابر است و چنانچه به صورت تلفیقی عمل شود این دو منطقه یکدیگر را از تمام جهات پوشش میدهند.
مریم اطیابی