یک کارشناس گردشگری در گفت و گو با هنرنیوز؛
کسی در سازمان تا ۴ ماه پیش گردشگری و انرژی پایدار را نمیشناخت!
یک کارشناس گردشگری گفت: تا ۴ ماه پیش مطلقاً سازمان میراث فرهنگی و گردشگری حتا متوجه عنوان «گردشگری و انرژی پایدار» نبود تا آنجا که حتا ندیدم در هفته گردشگری یا پیش از آن در حد یک نامه یا بیانیه در این زمینه کار مشخصی انجام شده باشد.
تاريخ : شنبه ۱۵ مهر ۱۳۹۱ ساعت ۱۶:۰۱
ناصر کرمی در گفت و گو با هنرنیوز در پاسخ به این پرسش که سازمان گردشگری با توجه به شعار امسال « گردشگری و انرژی پایدار» چقدر توانسته این امر را محقق سازد، گفت: مضمون این شعار آن است که خدمات و تأسیسات گردشگری را مطابق با نیاز روز به سمت انرژیهای نو و پاک ببریم. مثلاً حمل و نقل به عنوان بخش مهمی در گردشگری به سمت استفاده از انرژیهای پاک برود. یا استفاده از انرژی خورشیدی در بخشهای اقامتی و تفریحی مثل کمپینگها، واحدهای اقامتی، هتلها و... مورد توجه قرار گیرد.
او خاطرنشان کرد: تا ۴ ماه پیش مطلقاً و ابداً سازمان میراث فرهنگی و گردشگری حتا متوجه این عنوان نبود. و ندیدم که در هفته گردشگری یا پیش از آن در حد یک نامه یا بیانیه در این زمینه کار مشخصی انجام شده باشد.
وی عوامل موثر در بکارگیری انرژی پاک را شامل سیاست حمایتی، چارچوبهای حقوقی و نهادی؛ سیاستگذاری متضمن پایداری اجتماعی و زیست محیطی عنوان کرد.
این کارشناس گردشگری یادآور شد: انرژی تجدیدپذیر که روز به روز مقرون به صرفهتر میشوند خدمات انرژی مدرن را به جوامع روستایی میآورند در حالی که گسترش شبکههای سنتی برای تامین برق این جوامع به شدت گران و غیرعملی خواهد بود. وسایل کارآتر برای روشنایی و مصارف دیگر نیازمند انرژی کمترند و به این ترتیب از مقدار برق لازم برای ادامه کار آنها کاسته میشود.
او همچنین به بهرهگیری از انرژیهایی بادی و امواج دریا اشاره کرد و گفت: در گذشته انسان زندگی مسالمتآمیزی با طبیعت داشت و حتا پسماندههای غذایی او به عنوان خوراک دام و پرندگان استفاده میشد. یا حتا از فضولات انسانی و حیوانی کود تهیه میشد. مواد شوینده، رنگها، ابزارآلات و... همه از عناصر طبیعی بود. این انسان به خوبی توانست از دل زمین آب را بیرون بکشد و با قنات استفاده بهینه از آن انجام دهد. همچنین با بکارگیری آسیاهای بادی و آبی نشان داد که چگونه میتوان از عناصر طبیعی بهره گرفت.
وی با تاکید بر این که پیشینیان تلاش داشتند رابطهای دوستانه با طبیعت برقرار سازند، اظهار کرد: انسان معاصر همراه با آمدن تکنولوژیهای مدرن، باعث برهم خوردن رابطهی دو طرفهی انسان و محیط شد. به گونهای که انسان متمدّن به تخریب و نابودن کردن محیط پرداخته است. به عنوان مثال بر اثر کندن چاههای عمیق، رابطهی انسان و محیط در نواحی خشک و نیمه خشک آسیب دیده، سطح سفرههای آب زیرزمینی در این نواحی با نوسانهای سخت رو به رو شده و در نتیجه بسیاری از قناتهای کشور به صورت متروک درآمده و زندگی در بسیاری از آبادیها از رونق افتاده است.
کرمی با بیان این که انرژی پایدار و گردشگری مورد کم توجهی قرار گرفته است، اظهار کرد: جالب اینجاست که این حوزه از دسته مواردی است که ما در آن کارهای مفیدی انجام دادهایم. نسبت به یک دهه پیش سیستم حمل و نقل ما مجهز به دستگاههای گازسوز شده که انرژی پاکتری است. یا هتلها در این زمینه نسبت به بخش دولتی در بکارگیری تأسیسات خورشیدی جلوترند. اما از سوی سازمان این امر مورد بیتوجهی قرارگرفته و نگاهی به شعارهای هفته گردشگری گواه این مدعاست.
این کارشناس گردشگری در پاسخ به این پرسش که آیا در کنار سایر شعارهای محقق نشده شعار جذب ۷.۵ میلیون گردشگر تا پایان سال ۹۱ محقق میشود؟ تأکید کرد: مطلبی خواندم که ابرهایی که به ایران میآیند، سر راه تخلیه میشوند. یکی از خبرگزاریها با یکی از کارشناسان بازنشسته هواشناسی صحبت کرده و او گفته بود از نظر فنی اصلاً امکان پذیر نیست. خبرنگار گفته بود اما سیاستمدارن معتقد به این امرند و او هم پاسخ داده بود که ظاهراً این امر در حوزه سیاست ممکن است اما در حوزه فنی امکانپذیر نیست. من هم در پاسخ به این پرسش از این تمثیل استفاده میکنم. تحقق ۷.۵ میلیون گردشگر در حوزه مصاحبه، مدیریت، شعار و سیاست ممکن است اما در حوزه واقعیت شمار گردشگرانی که براساس تعریف با برنامهریزی و انگیزه صرف گردشگری میآیند حداکثر ۱۳۰ هزار نفرند.
او با اشاره به این که نمیشود هر کسی که در غرب و شرق مرزها بواسطه نوع شغل در رفت و آمد باشد گردشگر محسوب شود، تصریح کرد: گفتن این اعداد بزرگ هیچ نتایجی برای گردشگری ندارد. اینها صرفاً آمار نیروی انتظامی جهت ورود و خروج به کشور است که هرچند در حیطه تخصصی برای آن ارگان بسیار حائز اهمیت است اما در حوزه گردشگری گفتن این ارقام چه چیزی به ارمغان میآورد؟
کرمی اضافه کرد: پرسش من این است که حتا فرض پذیرش ۳.۵ میلیون نفر گردشگر در سال گذشته و افزایش این تعداد به دو برابر ظرف یکسال، نیازمند چند ساعت کار کارشناسی، برنامهریزی، امکان سنجی، مهیا شدن زیرساخت، استخدام نیروی انسانی، تأمین بودجه و... است؟
او بیان کرد: مسوولان گردشگری اگر این رقم ۱۳۰ هزار نفر را به ۱۸۰، ۲۰۰ و یا در نهایت به ۵۰۰ هزار نفر برسانند قطعاً همهی کارشناسان و صاحبنظران آنها را تحسین خواهند کرد. اما عنوان رقمی که به کار هیچ کس نمیآید چه سودی حاصل میکند. این ارقام اینقدر رویایی و بزرگند که هیچ کارشناسی حاضر به سخن گفتن در مورد چگونگی تحقق آن نیست.