حجتالاسلام امیر مباشری معاونت علمی فرهنگی مدرسه عالی خاتم الاوصیاء با اشاره به برگزاری نکوداشت ملا محمدکاظم آخوند خراسانی، اظهار داشت: همایش نکوداشت آخوند محمدکاظم خراسانی به منظور بررسی ابعاد شخصیتی این مرجع عالیقدر و عالم برجسته در زمان مشروطیت با پیام آیتالله لطفالله صافی گلپایگانی، روز پنجشنبه نهم خردادماه جاری برگزار میشود.
وی افزود: این مراسم نکوداشت در راستای سلسله نشستهای علمی و پژوهشی مدرسه عالی خاتم الاوصیاء با حضور و سخنرانی اساتید برجسته حوزه علمیه و دانشگاه برگزار میشود که حجتالاسلام ابوالقاسم علیدوست پیرامون روششناسی اصول فقه مرحوم آخوند و حجتالاسلام علیاکبر رشاد درباره روش اجتهاد آخوند به گفتوگو میپردازند.
مباشری ابراز داشت: حجتالاسلام علی نظری منفرد نیز سلوک عملی و اخلاقی آخوند خراسانی را مورد ارزیابی قرار میدهد و در ادامه نیز موسی نجفی در خصوص حوزه نجف و تفکیک تجدد ملی در مدرنیزاسیون با تأکید بر نقش مرحوم آخوند سخنرانی خواهد کرد.
مراسم نکوداشت ملا محمدکاظم آخوند خراسانی صبح پنجشنبه ۹ خرداد ماه جاری از ساعت ۹ در مدرسه عالی خاتمالاوصیاء در بلوار شهید حائری در قم برگزار میشود.
آخوند ملا محمدکاظم خراسانی مرجع تقلید شیعه و برجستهترین رهبر سیاسی عصر مشروطیت در قرن سیزدهم و چهاردهم هجری است، وی کوچکترین پسر ملاحسین واعظ هراتی بود که در ۱۲۵۵ قمری در مشهد متولد شد، محمدکاظم در ۱۲ سالگی وارد حوزه علمیه مشهد شد و بیش از ۶ سال به فراگیری ادبیات عرب، منطق و اصول فقه نزد استادان آن حوزه مشغول شد. در ۱۲۷۷ قمری برای تکمیل تحصیلات؛ مشهد را به قصد نجف ترک کرد، ولی در سبزوار به مدت ۳ ماه در محضر حاج ملاهادی سبزواری فلسفه خواند، سپس به تهران سفر کرد و در یکی از حجرههای مدرسه صدر سکنی گزید.
وی نزد ملاحسین خویی و میرزا ابوالحسن جلوه به تحصیل فلسفه ادامه داد، بعد از گذشت ۱۳ ماه و ۲۰ روز به نجف اشرف رفت، در ۱۲۷۹ قمری به درس فقه و اصول شیخ مرتضی انصاری وارد شد و تا زمان درگذشت استاد از درس او استفاده کرد.
هنگامی که میرزای شیرازی در ۱۲۹۱ قمری حوزه درسی خود را از نجف به سامرا انتقال داد، آخوند نیز همانند بیشتر شاگردان میرزا، همراه ایشان به سامرا رفت، اما پس از مدتی، به توصیه میرزا به نجف بازگشت و به تدریس پرداخت، پس از رحلت میرزای شیرازی، آخوند خراسانی به عنوان جانشین وی مشخص شد و علما و فضلا از همه نقاط جهان به سوی نجف روی آوردند و در مجلس درس وی شرکت جستند.
شهرت آخوند به عنوان رهبر سیاسی، از ابزار شجاعت و نفس جسارت در مخالفت با رژیم استبدادی و مساعی بیشمارش در جنبش مشروطیت ایران آغاز شد، وی به همراه ۲ تن از مجتهدان بزرگ معاصر خویش حاج میرزا حسین خلیلی تهرانی و حاج شیخ عبدالله مازندرانی، با ارسال نامهها و تلگرامهایی برای رهبران دینی و سیاسی ایران و نشر اعلامیههای روشنگرانه، نسبت به رویدادهای سیاسی و اجتماعی موضعگیری کرد.
سرانجام این مرجع عالیقدر در جریان مشروطیت در حالی که برای جهاد با روسها قصد هجرت به ایران را داشت، به طرز مشکوکی در سال ۱۳۲۹ به قتل رسید و در جوار بارگاه نورانی امیرالمؤمنین به خاک سپرده شد.