نگاهی بر کم و کیف کتابخانه های مدارس؛/1/
مدرسه را با کتابخانه آشتی دهید!
کتابخانه های مدارس یکی از مهمترین مکان هایی است که می تواند عامل ترویج فرهنگ مطالعه از سنین کودکی باشد و به رشد فکری جامعه در راستای کتاب و کتابخوانی کمک کند.
تاريخ : چهارشنبه ۱۱ دی ۱۳۹۲ ساعت ۱۰:۴۷
به گزارش هنرنیوز، در جهت ایجاد بستری مناسب برای احیا و تقویت یک فرهنگ و نیز به منظور نهادینه نمودن و توسعه یک فرهنگ در جوامع، بهترین و کارآمدترین شیوه، آموزش و تربیت جامعه ویژه از سنین خردسالی برای پذیرش و استفاده از آن فرهنگ است.
کتاب خوانی به عنوان اصلی ترین عامل شکل گیری و شکوفایی آگاهی و فرهنگ در جوامع انسانی می بایست به صورتی کارشناسانه و موثر در عمق یک جامعه نهادینه گردد.
آموزش و تلاش در جهت پرورش و تقویت مقوله کتاب خوانی در کودکان که تاثیر گذارترین نسل در تعیین آینده ی کشور به شمار می روند از جمله کاربردی ترین روش ها در جهت فرهنگ سازی مطالعه و شکوفایی فرهنگی در کشور محسوب می شود.
اگر مسئولیت آموزش و ترویج فرهنگ کتاب خوانی در جامعه و در میان کودکان را جدا از فضای خانه و خانواده به عهده ی دولت و مراکز دولتی و سازمانی بدانیم سازمان آموزش و پرورش اولین پاسخگو خواهد بود.
از آنجا که آموزش و پرورش بیش از نیمی از وقت کودکان و نوجوانان را در طول 12 سال در اختیار خود قرار دارد و تقریبا تمام بار آموزشی کودکان در امر تعلیم و تربیت بر دوش این نهاد است می تواند با استفاده از شیوه های کاربردی و موثر بهترین مکان و فرصت برای فرهنگ سازی مطالعه در جامعه باشد.
می توان به صراحت گفت که کتاب و مطالعه اصلی ترین عامل شکل گیری اندیشه در کودکان و نوجوانان بوده و در عین حال چگونه اندیشیدن را نیز به آنان می آموزد و با توجه به این که آموزش و پرورش زمان بسیاری از دوران آموزش و یادگیری افراد جامعه را که تقریبا معادل نیمی از دوران کودکی و نوجوانی افراد می باشد به خود اختصاص می دهد ، می بایست در کنار سواد آموزی به امر ارتقا فرهنگ و نیز نحوه ی چگونه اندیشیدن در افراد توجه نماید.
دستیابی و رسیدن به تقویت سواد اطلاعاتی و بارور نمودن اندیشه ی سالم و همچنین پرورش قوه ی تفکر و خلاقیت در کودکان و نوجوانان تنها بوسیله ی کلاس های درسی و موفقیت در انجام تکالیف و آزمون های درسی حاصل نمی شود بلکه نیاز به تغذیه ی بیشتر دارد.
از این روست که کتابخانه های مدرسه ای نقش ویژه و مهمی را در پرورش و رشد فردی، اجتماعی ، علمی و فرهنگی کودکان و نوجوانان ایفا کرده و وجود کتابخانه ها در مدارس ضرورت پیدا می کند.
کتابخانه های مدارس مجموعه هایی سازمان یافته از منابع چاپی و غیر چاپی هستند که در مدرسه و در یک فضای مشخص به منظور پاسخگویی به نیازهای دانش آموزان و معلمان در اختیار آن ها قرار می گیرند. مواد چاپي شامل انواع کتاب هاي داستاني و غير داستاني ، مرجع و نشريات و مواد غير چاپي شامل انواع نوارهاي کاست ، نوارهاي ويدئويي و... مي باشند.
با نگاهی به تاریخچه ی کتابخانه های مدارس در ایران می توان گفت که بعد از ورود اسلام به ایران کتابخانه های زیادی در مکتب خانه ها تأسیس شد که پس از حمله مغول از بین رفته و در زمان سلجوقیان پادشاهان این سلسله با جلب دانشمندان به تأسیس مجدد کتابخانه های مکتب خانه ای پرداختند. ظهور چاپ در ایران در سال (1606) موجب احیای کتابخانه های مکتب ها شد و در دوره ی قاجار با فکر عباس میرزا و همت میرزا تقی خان امیر کبیر به صورت رسمی مدرسه و سپس کتابخانه دارالفنون تأسیس گردید. بعد از آن در زمان پهلوی به علت استیلای غرب و عقب ماندگی فرهنگی کشور به کتابخانه های مدارس اهمیتی داده نشد ، اما پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی کتابخانه های مدارس به عنوان زیر مجموعه ای از معاونت پرورشی وزارت آموزش وپرورش قرارگرفت ، و اداره ی این کتابخانه ها به مربیان پرورشی واگذار گردید.
امروزه کتابخانه ها به عنوان نهادی علمی و تربیتی در مدارس و مراکز آموزشی محسوب می شوند و احیا و تقویت کتابخانه های مدرسه ای و از آن مهم تر احیا پست کتابداری برای دستیابی به فرهنگ مطالعه از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
ادامه دارد...
حدیثه سوختانلو