به گزارش هنرنیوز، در نشست صبح امروز(یکشنبه، هفتم خرداد) نمایندگان تشكلهای صنایع دستی البرز، تهران و قم و معاون صنایع دستی و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری قراربود درباره فراهم شدن زمینهی تبادل اطلاعات و همفكری دربارهی نمایشگاه و جشنوارهی تخصصی صنایع دستی و صادرات كه از ۱۷ تا ۲۳ خردادماه بهمناسبت هفتهی صنایع دستی در مركز نمایشگاههای بینالمللی تهران برگزار میشود، صحبت شود که این گفتگو به سمت مشکلات و چالشهای حوزه صنایع دستی رفت.
محمدحسن صالحیمرام ـ معاون صنایع دستی كشور ـ گفت: خیلی دلم میخواست بیشتر در خدمت شما باشم و حرفهایتان را بشنوم، ولی متأسفانه اوضاع و احوال جسمی خوبی ندارم و تازه از درمانگاه آمدهام و باید پس از جلسه به بخش دیگری از درمانم بپردازم.
صالحی اضافه کرد :امسال نمایشگاه صنایع دستی در مقایسه با نمایشگاههای قبلی باید منحصربهفرد باشد، چراكه تلاش كردیم بانكها امسال حضور گستردهتری داشته باشند تا به سؤالها و نیازهای شما هنرمندان و تولیدكنندگان صنایع دستی پاسخ دهند.
وی تصریح کرد :تجلیل از پیشكسوتان و درگذشتگان صنایع دستی را از دیگر رویدادهای مهم هفتهی صنایع دستی دانست .
صالحی مرام اظهار کرد: قصد داریم فرصتی را برای بازدید رییسجمهور از نمایشگاه امسال فراهم كنیم و بهدنبال برنامههای جانبی دیگری هستیم كه البته هنوز پاسخی برای آنها نگرفتهایم.
معاون صنایع دستی با اشاره به اینکه استفاده از این رویداد صنایع دستی را بیش از پیش به جامعه معرفی میکند، افزود: در واقع، ما بیشتر از آنكه باید به معرفی جهانی بپردازیم، نیاز داریم این هنرصنعت را به مردم ایران معرفی كنیم.
وی بیان کرد: وقتی در كارگروه صادرات شركت كردم، متوجه شدم برخی كالاهای اولیه و خام بدون آنكه حتا یك رالا ارزش افزوده داشته باشند، به فروش میرسند. در حالی كه ما در صنایع دستی، خاك را به طلا تبدیل میكنیم.
او ادامه داد: ما سه تا پنج كیلوگرم محصولات صنایع دستی را به قیمت یك بشكه نفت میفروشیم و یك قطعه چوب را كه دیگران میسوزانند، بهقدر خودش ارزشمند و به پول تبدیل میكنیم.
وی با بیان این که ما برای نخستینبار تمام نمایندگیهای خارج از كشور و شركتهای خارجی مستقر در ایران را برای حضور در نمایشگاه صنایع دستی امسال دعوت كردهایم، اظهار کرد: بیش از ۶۰ درصد این شركتها تجاری هستند و اگر از ابزارهای قانونی خوب استفاده شود، دست كم میتوانند برای ما ۵۰ درصد صادرات داشته باشند.
او اضافه کرد: اگر این اتفاق نیفتد، پس ما چطور به تراز صادرات دست یابیم، اینطوری كه نمیشود مملكت را اداره كرد!
معاون صنایع دستی كشور با اشاره به این که قبلا از دور، مشكلات صنایع دستی را شنیده است ، گفت: اما در مدت كوتاه مسؤولیتم متوجه شدم این مجموعه توانایی دارد كه راهبرد و آرزوی دیرینهی كشور را در زمینهی اقتصاد بدون نفت محقق كند.
وی خاطر نشان کرد: در كنار دست ما هند از طریق تولید سنگهای قیمتی ۳۰میلیارد دلار گردش مالی دارد. این در حالی است كه ما بیش از ۳۶۰ آیتم برای این كار داریم، ولی نمیتوانیم كاری كنیم!
او بزرگترین مشكل صنایع دستی نبود بازارچههای داخلی دانست و افزود: دلیل اینكه تا كنون نتوانستهایم صنایع دستی را به خانههای مردم ببریم یا نیمبند و كمجلوه وارد شدهایم، نبود بازارچههای فروش صنایع دستی است.
وی با ذکر خاطرهای مبنی بر این که چند وقت پیش علیآبادی برای كمیتهی ملی المپیك یكسری محصول صنایع دستی را میخواست،اما آدرسی از صنایع دستی وجود نداشت که برای آنها ارسال شود ، متذکر شد: با این شرایط، آنها به فروشگاههایی میروند و با چند برابر قیمت، كالای مورد نظر خود را میخرند.
صالحیمرام افزود: فكر میكنم بهترین افراد برای ایجاد این بازارچهها، تشكلهای صنایع دستی هستند.
او درباره نبود بازارچههای خارجی توضیح داد: همیشه برای حضور در نمایشگاههای خارجی، یك تمایل همگانی وجود دارد. اگر بتوانیم دست كم در ۱۰ كشور از بازارهای هدف، نمایشگاه دائمی صنایع دستی ایجاد كنیم، حتما بسیاری از مشكلات این بخش حل میشود.
معاون صنایع دستی گفت: یك چیزی روی دلم سنگینی میكند، وقتی با این همه ظرفیت در استانها مواجه میشوم، احساس غرور میكنم؛ ولی وقتی در كارگروه ملی صادرات میبینیم از ۷۵ میلیارد تومان صادرات فقط ۵ / ۱ میلیارد تومان آن به صنایع دستی اختصاص دارد، احساس خجالت میكنم.
وی تصریح کرد: فكر میكنم یك مشكل بزرگی وجود دارد كه سبب شده است، این دو كفهی ترازو با هم نخوانند. این در حالی است كه آدم وقتی همهی هنرمندان و كارهای آنها را میبیند، فكر میكند میتواند همهی دنیا را فتح كند.
صالحیمرام از نمایندگان تشكلهای صنایع دستی حاضر خواست اتاقهای بازرگانی را جدی بگیرند.
وی افزود : اتاقهای بازرگانی كاری كه ۵۰ روزه حل میشود، در چند روز انجام میدهند، چرا كه ارتباطهای گستردهای دارند.
او گفت: من تعجب میکنم همهچیز در صنایع دستی هست، ولی كار پیش نمیرود. شاید این نمایشگاه فرصتی را فراهم كند تا حلقهها كنار هم قرار گیرند. اگر این اتفاق رخ دهد دیگر نیاز نیست صادركنندگان به بانك بروند و التماس كنند.
صالحی مرام بیان کرد: ایجاد هلدینگ در صنایع دستی و كاهش قیمت تمامشدهی محصولات از دیگر ضرورتهای این بخش است.ما فرصت كوتاهی داریم ۱۲ یا ۱۳ ماه زمان باقیمانده، فرصت زیادی نیست.
احمد بالان ـ مديركل بازرگانی معاونت صنايع دستی ـ هم ضمن اعلام آمادگی هفت كشور برای حضور در نمایشگاه صنایع دستی امسال، گفت: در نظر داریم با انجام هماهنگی، این تعداد را به ۲۸ كشور برسانیم. چین هم قرار است ۱۵ نفر از هنرمندانش را به نمایشگاه بفرستد.