اقتصاد هنر در سال 91 در پاسخ به هنر نیوز؛
شاهآبادی: بخش اعظم آثار هنری را خودمان خریدیم!
سال 91 با مصوبه تخصیص یک دهم درصد از بودجه عمرانی برای خرید آثار هنری کشور تفاوتی بارز از سالهای پیش از خود یافت. سال 91 به بهانه همین بودجه، شاهد برگزاری اولین اکسپو رسمی از سوی دولت برای فروش آثار هنری بود.
تاريخ : دوشنبه ۲۶ فروردين ۱۳۹۲ ساعت ۱۱:۳۲
اگر از حاشیههای برگزاری این جشنواره که شامل قیمت آثار عرضه شده، تخصیص سالنهای نامناسب با نمایش اثر هنری؛ بی نظمی در ارائه آثار، و بسیاری موضوعات دیگر بگذریم؛ باید بگوییم که با وجود تمام ضعفها، برگزاری اکسپو اتفاقی نادر در تاریخ هنر ایران در عرصه هنری بود. اتفاقی که با وجود مشکلات فراوان در حیطه اجرایی و اجرای ناقصاش، حرکتی روبه جلو در اقتصاد هنر به حساب میآمد و عدم تکرار مجددش برای جامعه هنر اتفاق خوشایندی نبود.
اما اکسپو سال 91 پس از پایان سال هنوز هم بلاتکلیف است. در حالی که در میان هنرمندان هنوز هم زمزمههایی مبنی بر روشن نبودن تکلیف خرید آثار هنری شنیده میشود؛ به سراغ شاه آبادی رفتیم تا درباره تکلیف آثار هنری خریداری شده از او بپرسیم.
شاهآبادی درباره خرید آثار هنری گفت: «تکلیف آثار هنری خریداری شده روشن است. البته طبیعی است که بخش اعظم خرید آثار هنری توسط وزارت ارشاد انجام شده است. و اتفاقی که باید توسط دستگاهها رقم می خورد رخ نداد. »
وی درباره علت این بی نظمی و عدم استقبال مورد انتظار دستگاهها در ارتباط با اکسپو گفت: « قانون تخصیص یک دهم درصد از بودجه عمرانی کشور برای خرید آثار هنری تا 31 تیرماه بود. این زمان دو ماه نیز تمدید شد و در نهایت هم وزیر ارشاد اسلامی به دستگاهها نامهای داد و گزارش خرید دستگاهها به دست ما رسید.»
وی در پاسخ به این که رقم این خرید در نهایت منتشر نشد. رقم قطعی خرید چه میزان بود؛ گفت: «این رقم یک میلیارد و ششصد و پنجاه میلیون تومان بود که بخش زیادی از آن توسط اداره ارشاد انجام شد. این رقم به میزان توجه و نیاز جامعه هنری نبود اما باید یادآوری کنم که سالهای قبل میزان خرید ما تنها دویست میلیون تومان بود و این رقم در بودجه سال نود به مراتب بیشتر از سال های گذشته بود. و از این بابت میتوان گفت اتفاقی خوب در عرصه هنرهای تجسمی افتاده است.»
اما ارگان ها خرید زیادی نداشتند. تکلیف خرید وزارت ارشاد نیز روشن نیست و به نظر میرسد تا شفاف شدن این خرید زمان زیادی لازم است. این حقیقت که چرا بنابر گفته وزیر ارشاد دولت به خرید آثار هنری و الزام تصویب این بودجه برای سال 91 احساس نیاز نکرد؛ را اگر خوشبینانه بر گردن وزارت ارشاد ندانیم؛ باید قدری تامل کنیم تا دریابیم چرا رغبت به آثار هنری در ایران تا این حد نازل است و حتی ابلاغ یک بودجه نیز به طور کامل اجرا نمیشود. در حقیقت سوال اصلی اینجاست که هنر به عنوان رسانهای که تا روزگار قاجار طفل عزیز کرده دربار بود و هنرمندان مرفهترین قشر جامعه، چرا رفته رفته چنان به حاشیه رفت که الزام و ابلاغ توجه به آن نیز مورد توجه واقع نمیشود؟