خوراکیان: افراط و تفريط، حرکت فرهنگی را دچار مشکل می‌کند
گزارش هنرنیوز از نشست رسانه‌ای سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران؛
خوراکیان: افراط و تفريط، حرکت فرهنگی را دچار مشکل می‌کند
خوراکیان رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران در نشست رسانه‌ای صبح امروز ضمن تشریح ویژه برنامه های ماه مبارک رمضان امسال به مشکلات فرهنگی کشور اشاره کرد و گفت: افراط و تفريط، حرکت فرهنگی را دچار مشکل می‌کند
 
تاريخ : يکشنبه ۹ تير ۱۳۹۲ ساعت ۱۶:۳۸
 
به گزارش هنرنیوز، در نشست رسانه‌ای که با حضور امیر خوراکیان رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران برگزار شد؛ این مقام مسئول ضمن اشاره به نزدیکی رمضان درباره برنامه‌های سازمان فرهنگی و هنری شهرداری برای این مناسبت عنوان کرد: شعار برنامه‌های رمضان امسال «شهر خدا، شهر مهربانی» است، که با این موضوع به تولید برنامه می‌پردازیم و فعالیت‌های مختلفی در 21 منطقه تهران در 17 شب ماه مبارک رمضان ارائه می‌شود.
 
خوراکیان با اشاره به این برنامه‌ها گفت: جشنواره تابستانه اوقات فراغت با ویژه برنامه‌های ماه مبارک رمضان آغاز می‌شود و به همین سبب این جشنواره را «بر آستان جانان» نهادیم. این برنامه‌ها برای مردم شهر تهران آشناست. 
 
وی با اشاره به شعار برنامه‌های رمضان امسال گفت: امسال شعار برنامه‌های رمضانی «شهر خدا، شهر مهربانی» است، بنابراین با این موضوع تولید محتوا و برنامه خواهیم داشت و فعالیت‌های مختلفی در 22 منطقه تهران در 17 شب ماه مبارک رمضان اجرا می‌شود. علاوه بر این دو نقطه بوستان ولایت و میدان امام حسین (ع) نیز برنامه‌های ویژه دیگری دارند.
 
این مقام مسئول با تاکید بر گستره زمانی این برنامه‌ها قبل و بعد از افطار گفت:  یکی از محور‌های این برنامه‌ها صحنه‌ای و بخشی مراسمی است که در بوستان‌ها پیش بینی شده. پیش از ماه مبارک نیز کاروان‌های استقبال از ماه مبارک رمضان به راه می‌افتند و در سه شب اول موضوع و مصادیق مهربانی با خدا و مهربانی با بندگان خدا با سه محور «رحمت»، «برکت» و «مغفرت» اجرا می‌شود.
 
خوراکیان افزود: شب چهارم مصادیق مهربانی انسان با خود و در شب‌های بعدی مهربانی با جامعه، خانواده، اطرافیان ، دوستان، استاد، همسایه، پدر و مادر،‌همسر، فرزند، ایثارگران، نیکوکاران و اقشار آسیب پذیر و ... پیش بینی و در تولیدات محتوایی افزوده شده است. 
 
خوراکیان یکی از تحولات اساسی سه ساله اخیر در سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران را تهیه اسناد محتوایی پشتیبان به شمار آورد و گفت: برنامه‌ای نداریم که بدون دفترچه خاص محتوایی تولید شود در این دفترچه هندسه پیام‌ها و تولیدات مجریان ارائه شده است، این فعالیت به ارتقای کیفی برنامه‌ها کمک خواهد کرد.
 
رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران ادامه داد: دیگر محور برنامه‌های تابستان علاوه بر ماه مبارک رمضان شامل پیش بینی 1200 رشته آموزشی در 9800 کلاس است. این کار نتیجه فعالیت دو ساله مطالعاتی در سازمان فرهنگی هنری شهرداری برای اوقات فراغت شهروندان است. بنابراین حدود 900 دوره آموزش جدید طراحی شده که 222 دوره در حوزه‌ مهارت‌های اجتماعی است، تابستان امسال این دوره‌ها در عرصه آموزشی با چهار محور مهارت‌های اجتماعی و شهرنشینی، دین و اخلاق، فرهنگ و هنر و مهارت‌های علمی ـ عملی برگزار خواهند شد.
 
وی با اشاره به اینکه برای بسیاری از این دوره‌ها تا پایان سال 92 حدود 400 منبع آموزشی تولید شده است، افزود: 140 عنوان کتاب جدید در عرصه آموزش‌های اجتماعی آماده تولید شده است که 30 عنوان از آنها در تابستان در اختیار مخاطبان قرار می‌گیرد .
 
او با اشاره به خانه‌های فرهنگ و فرهنگسراها گفت: 691 برنامه در سطح فرهنگسراها و خانه‌های فرهنگ برای تابستان امسال پیش‌بینی شده  که برای اولین بار در ذیل برنامه‌های مشخصی تدارک دیده شده است. بخشی شامل باشگاه خانواده طوبی در حوزه برنامه‌های هنری چون همسایه‌داری، رسانه‌های نوظهور، مناسبت‌های ملی و دینی و کتابخوانی و ... برپا می‌شود و 42 فرهنگسرای سیار نیز با موضوعات مختلف پیش بینی شده است.

رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران به برنامه‌ریزی برای نوجوانان در باشگاه تابستانی ترنج این‌گونه توضیح داد: 19 مرداد تا 22 شهریور برای حدود 3 هزار نوجوان تهرانی باشگاهی تابستانی تحت عنوان ترنج و با موضوعات خانواده، سواد رسانه، محیط زندگی، سرگرمی، مشاغل شهری و .. برپا می‌شود.
 
رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری هم چنین تاکید کرد: آئین پایانی جشنواره فرهنگی هنری پرچم نیز با حدود 20 هزار و 314 اثر دریافتی در حوزه‌های مختلف برپا خواهد شد.
 
خوراکیان درباره برنامه‌های کتاب و کتابخوانی گفت: غرفه کتاب در ماه مبارک رمضان به همراه بازی‌های متنوع در سطح شهر تدارک دیده شده، غرفه کتاب من برای کودکان، برنامه «مادران قصه گو» و برگزاری مسابقه کتابخوانی، ایستگاه مبادله و مطالعه کتاب و نیز نمایشگاه کتاب در ماه مبارک رمضان از جمله برنامه های سازمان در این حوزه است. 

خوراکیان در پایان به برنامه رمضان برای کودکان اشاره کرد و اظهار داشت: برنامه سحرخیزان کوچک برای کودکانی که نمی توانند روزه بگیرند و جشنواره شهد برکت در منطقه هفت تهران علاوه بر برنامه‌های «بر آستان جانان» در ماه مبارک رمضان تدارک دیده شده است. در نهایت برگزاری دوازدهمین دوره تجلیل از پیشکسوتان قرآنی نیز در این ماه مبارک تدبیر شده است.
 
امير خوراکيان با نقد بر فعاليت‌هاي فرهنگي در دو دهه گذشته متذکر شد: دولت‌ها در دهه 70 و 80 دين خود را به آرمان‌ها و سياست‌هاي فرهنگي نظام و مطالبات رهبري ادا نکردند. اين مساله مهمي است که صادقانه بايد آن را بپذيريم؛ ما کمبود‌ها و نارسايي‌هاي زيادي در حوزه فرهنگ و هنر داريم که بايد نسبت به آن توجه شود. 

وی با اشاره به خلق حماسه سياسي توسط مردم در انتخابات 24 خرداد گفت: در آزمون هاي سياسي همواره نمره قبولي مردم بيش از دولتمردان است، هميشه مردم نقش خود را خوب ايفا می‌کنند اما ما در حوزه اجرا با نارسايي مواجهيم. 
 
وي با بيان اينکه قوه مجريه بايد پا به پاي اعتماد و حضور و اين حماسه‌سازي مردم بيايد و نقش و مسئوليت خود را انجام دهد افزود: مشکلات مختلفي در برابر دولت يازدهم وجود دارد، از جمله ضرورت رسيدگي به وضعيت معيشتي مردم که مساله بسيار مهمي است. اما اين مسائل نبايد ما را از پرداختن به موضوعات فرهنگي بازدارد و فرهنگ را به حاشيه ببرد.  اکنون چند مشکل جدي پيکر ناکارآمد فرهنگي کشور را زمين گير کرده است که دولت يازدهم بايد به اين مشکلات جدي در حوزه فرهنگ و هنر به خوبي توجه کند. 

رييس سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران ادامه داد: اسناد فرادستي و سياست هاي کلان خوبي در سال هاي اخير تدوين شده است اما متاسفانه اين اسناد بالا دستي در برنامه هاي فرهنگي اجرايي، جاري نشده است. اکنون در انتقال اين سیاست‌ها و اسناد فرادستي به بدنه اجرايي مديريت فرهنگي کشور دچار نارسايي شديد و جدي هستيم. نکته دوم اينکه مرجع مديريت کلان و هماهنگي فرابخشي بين دستگاه هاي فرهنگي بين دستگاه هاي متعدد کشور بسیار روشن و شفاف نيست و از يک مديريت و فرماندهي کلان و منسجم در عرصه هاي فرهنگي هنري برخوردار نيستيم. نکته سومي که اين روزها در حوزه فرهنگ با آن مواجهيم اين است که زنجيرهاي سلايق گوناگون هر يک مديريت فرهنگي کشور را به سويي می‌کشاند. هر دسته از اين سليقه‌ها به نوعي حرکت متعادل مديريت فرهنگي کشور را تحت شعاع قرار می‌دهد. افراط و تفريط، حرکت کلي بخش فرهنگي را دچار اشکال می‌کند.

خوراکيان به عدم وجود سنجش کیفی در بخش فرهنگی اشاره کرد و گفت: نکته چهارم در اين حوزه اين است که ما جايگاهي براي رصد و ارزيابي کيفي دستگاه‌هاي فرهنگي نداريم. سازمان‌ها در سال چند بار مورد بررسي حسابرسي مالي قرار می‌گيرند، اما هيچگاه ارزيابي فرهنگي و کيفي وجود نداشته تا دستگاه هاي فعال حوزه فرهنگي از نظر تاثير گذاري و اثربخشي و ابتکار عمل و نتيجه بخش بودن فعاليت هايشان سنجیده شوند و مشخص شود در این حوزه چه نمره و امتيازي می‌گيرند. 

رييس سازمان فرهنگي هنري با اشاره به اهميت مخاطب در برنامه‌ها افزود: نکته پنجم اينکه موضوعات و قالب‌ها متناسب با سرعت تحولات و ويژگي هاي مخاطبان تنظيم نشده و ما هميشه شکافی جدي را بين برنامه‌ها از نظر موضوع و قالب مشاهده می‌کنيم. در واقع شيوه برگزاري با نياز مخاطبان و با صورت مسئله هاي واقعي در زمينه فرهنگي و اجتماعي اين فاصله در حوزه فرهنگ و هنر بسيار قابل توجه است.  نکته ششم و آخر اينکه ما در نظام تعليم و تربيت داراي مشکلات فراوان هستيم. ريشه درمان بسياري از مسائل حوزه فرهنگ عمومي، در حوزه نظام آموزش پرورش است. اين حوزه با وجود تلاش فراوان باز هم دچار مشکلات فراوان است. 

وي در ادامه با آرزوی توفيق براي دولت يازدهم گفت: وظيفه خود را حمايت و همکاري صادقانه و خالصانه با دولت می‌دانيم و انتظار ما از دولت، توجه به مسائل متعدد فرهنگي به ویژه در عرصه فرهنگ عمومي و مسائل اجتماعي است.
کد خبر: 60317
Share/Save/Bookmark