اعتقادی به هنرمند پیشکسوت ندارم!
دبیر جشنواره «شش هفته با هنر ایران» در گفتگو با هنرنیوز؛
اعتقادی به هنرمند پیشکسوت ندارم!
پویان طباطبایی دبیر جشنواره «شش هفته با هنر ایران» در توضیح علت انتخای هنرمند مورد تقدیر در جشنواره گفت: قباد شیوا بی حاشیه‌ترین طراح گرافیک ایران است.
 
تاريخ : چهارشنبه ۸ شهريور ۱۳۹۱ ساعت ۱۲:۰۳

 
جشنواره «شش هفته با هنر ايران» پاييز امسال برگزار نیز می‌شود. این جشنواره که از ۲۸ مهر تا ۱۰ آبان ماه در گالري كويين كانادا به سرپرستي پويان طباطبايي و به منظور معرفي هنر مدرن ايران برگزار مي‌شود. همین موضوع بهانه‌ای شد تا با این هنرمند عکاس به گفتگو بنشینیم.

با توجه به این موضوع که جشنواره «شش هفته با هنر ایران» در خارج از مرزهای ایران برگزار می‌شود؛ نکته‌ای جلب توجه می‌کند و آن این است که علت این که جشنواره در کانادا برگزار شده‌است چیست؟ شاید هر کشور دیگری به صورت دوره‌ای می‌توانست میزبان این جشنواره باشد.

من ۱۲سال است که مقیم کانادا هستم شاید این اولین دلیل برگزاری جشنواره در کانادا باشد. اما مهم‌ترین دلیل برگزاری این جشنواره در کانادا این است؛ که جمعیتی بالغ بر ۱۸۰ هزار ایرانی در این کشور زندگی می‌کنند. در واقع می توان گفت، دو نسل از هنرمندان ایرانی در این کشور زندگی می‌کنند. هنرمندان برجسته‌ای از نسل قدیمی‌تر هنر ایران که از این کشور مهاجرت کرده‌اند؛ و هنرمندان نسل دومی که آن‌جا متولد شده‌اند؛ و بسیاری از آن‌ها یک ریشه ایرانی دارند و برخی کاملاً ایرانی‌اند. از طرفی کانادا کشوری مهاجر‌پذیر است؛ و به هر روی مهاجر پذیر بودن؛ این امکان را فراهم می‌کند که ملیت خود را به مردم این کشور معرفی کنیم . سعی کنیم تا صدای یکدست‌تری را از هنر ایران به جهان معرفی کنیم و تصویر درستی از هنر امروز ایران را به معرض دید بگذاریم. آن‌چه که سیف‌الله صمدیان در ایران شکل داده‌است و به باور من کار بزرگی‌است که چنین جشنواره مستقل از حمایت‌های دولتی سال‌های پی‌ در پی به شکل منظم برگزار شود. 



از میان طراحان گرافیک؛ قباد شیوا را برای تقدیر در جشنواره برگزیدید؛ علت این انتخاب را چه می‌دانید؟

برای این موضوع چند طراح گرافیک از جمله مصطفی اسداللهی و قباد شیوا را مد نظر داشتیم، که اکنون قباد شیوا را برای بزرگداشت برگزیدیم. آثار قباد شیوا به نسبت سایر طراحان گرافیک ایران مدرن‌تر است؛ و شاید بتوان گفت در ملغمه هنر ایران، قباد شیوا سال‌ها بدون هیچ‌حاشیه‌ای فعالیت کرده‌است.

علت انتخاب شما پیشکسوت بودن قباد شیوا نبوده‌است؟

اعتقادی به  کلمه هنرمند پیشکسوت ندارم. نسل یک هنرمند را تجربه او مشخص می‌کند؛ نه قدمت سنی. هیأت داوران تصمیم گرفت که بزرگداشت این استاد را در برنامه امسال فستیوال بگنجاند و خوشبختانه امسال بزرگداشت قباد شیوا برگزار می‌شود.

این موضوع مشکلاتی را نیز در بر داشت. به علت بسته‌شدن سفارت کانادا در تهران؛ ممکن است با مشکلاتی برای ویزا مواجه شویم. البته امیدوارم این مشکل مانع حضور قباد شیوا در کانادا نشود.

معضل اصلی هنر ایران را در روزگار معاصر چه می‌دانید؟

مشکل عمده هنر معاصر ایران را عدم علاقه هنرمندان نام‌آشنا به آموزش فنون به نسل بعد می‌دانم. شاگردان نسل قدیم‌تر که در خارج از کشور تحصیل کرده و هنر مدرن را با خود به ایران آورده‌اند؛ به نسل دوم چیزی یاد نمی‌دهند. در واقع آن‌ها هنر را در انحصار خود می‌دانند و در امر آموزش چندان با سخاوت برخورد نمی‌کنند. 
برنامه ما در فستیوال ایجاد فضایی برای هنرمندان است. فضایی که برای هنرمندان کار می‌کند. مثل سالن‌های قرن هجدهم فرانسه که بنیان‌گذار گالری‌ها بودند. تیمی که سالن‌هایی که آثار هنرمندان را نمایش می‌گذاشت.

هدف اصلی شما برای برپایی این جشنواره چیست؟

امکان شرکت کردن نسل‌های هنری مختلف در جشنواره و مفید بودن این فرصت برای آن‌ها یکی از اهداف اصلی جشنواره است. از سوی دیگر؛ برگزاری جشنواره با کیفیتی مطلوب و به شکلی موفق نه تنها هدف ما که هدف کلی هر جشنواره است.

در این فستیوال بسیاری از هنرمندان بزرگی فعالیت می‌کنند؛ که نامشان کم‌تر برده می‌شود. از جمله علی کامران؛ طراح گرافیک برجسته ایرانی که جوایز متعددی در زمینه طراحی گرافیک را تا کنون به خود اختصاص داده‌است. از جمله این جوایز جایزه نیویورک است؛ که از ارزش بالایی برخوردار است. علاوه‌بر این؛ لوون هفتوان که پس از سال‌ها به ایران سفر کرده‌است؛ تا در یک پروژه کاری تئاتر با شیروانی همکاری کند.
محمود معراجی هنرمند دیگری که جایزه‌های متعددی به خود اختصاص داده‌است؛ نیز از افرادی است که ساعت‌ها برای جشنواره زحمت کشیده‌است. لازم می دانم از آن‌ها تشکر کنم که برای این موضوع بسیار متحمل زحمت شده‌اند.

و کلام آخر؟ 

هنر مدرن ایران ظرفیت ممتازی دارد و بسیار خوشحالم که هنرمندان بسیاری از سراسر جهان آثارشان را برای جشنواره ارسال کرده‌اند و این به یقین از ارزش زیادی برخوردار است. 



جشنواره «جشنواره شش هفته با هنر ایران» که دوره دوم خود را سپری می‌کند؛ در حوزه هنرهای تجسمي، موسيقي، ادبيات و فيلم تعریف شده است. البته محور این جشنواره هنرهای تجسمی و دغدغه آن نمایش هنر مدرن ایران است.
اين دوره از جشنواره، متشکل از ۴ نمايشگاه است. «آينده در پس زمينه» یکی از نمایشگاه‌هایی است که از ۳۱ شهريور تا ۱۲ مهر برگزار مي‌شود. در اين بخش آثار هنرمندان پيشكسوت هنرهاي تجسمي از جمله محسن وزيري‌مقدم از پيشگامان هنر مدرن ایران به نمایش در آمده است. علاوه بر وزیری مقدم، آثاری از قباد شيوا طراح گرافيک برجسته بين‌المللي و حميد جبلي عكاس ارزشمند ایرانی به نمایش درمي‌آيد.
نمايشگاه دیگر «شكفتن در مه» است که در آن ۵ بنيانگذار «جشنواره شش هفته با هنر ايران» تازه‌ترين آثار خود را با نام «از آن فنجان» به نمايش مي‌گذارند. سومين نمايشگاه «قطار مرموز» است كه ۱۴ تا ۲۶ مهر ۹۱ برگزار مي‌شود . اين بخش آثار ۸ زن جوان از نسل انقلاب به نمايش در خواهد آمد. «پرواز رنگ‌ها» نام آخرين نمايشگاه اين جشنواره است؛ كه در سطح بين‌المللي برگزار مي‌شود. نمايشگاه از ۲۸ مهر تا ۱۰ آبان برپا خواهد شد.

کد خبر: 45387
Share/Save/Bookmark