نه خانی آمده نه خانی رفته؛
تخریب عمارت قاجاری تجارتخانه جهانیان به سبک جدید
این روزها خبرهای تخریب زیادی می شنویم، اما تخریب عمارت قاجاری تجارتخانه جهانیان، به سبکی کاملا جدید صورت گرفته، خانه باغ جهانیان که در جنوبی ترین گذر لاله زار قرار گرفته بود، با روشی نوین تخریب و شاید هم دوباره سازی شد!
تاريخ : سه شنبه ۲۴ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۱۷
به گزارش هنرنیوز؛ تجارتخانه جهانیان، که متعلق به مؤید السلطنه گرانمایه (پدر همسر کاشف السلطنه) بود و بعدها به عنوان تجارتخانه جهانیان بهره برداری می شد، تخریب و درختان باغ تجارتخانه آن شبانه قطع شد.
عمارت موصوف که جزو املاک مؤید السلطنه گرانمایه نایب رئیس سفارت عثمانی و وزیر مختار (سفیر) ایران در آلمان بود، بعدها به عنوان تجارتخانه جهانیان مورد بهره برداری قرار گرفت و سپس توسط اردشیر جهانیان به عنوان اولین نمایندگی شرکت زیمنس در ایران و با نام شرکت الکترو تل استفاده می شد.
عمارت فوق الذکر که در بخش جنوبی باغ لاله زار زمان ناصرالدین شاه قرار داشت، مشجر بوده ( تصاویر هوایی نشانگر این موضوع است) که متاسفانه در حال حاضر، تمامی درختان باغ مذکور که در زمینی به مساحت ۱۳۵۷ قرار داشت قطع شده است.
این عمارت قاجاری در فهرست آثار ملی کشور ثبت نشده بود و تالار و کتابخانه مجمر نیز که در شمال غربی همین عمارت قرار دارد، هم اکنون به عنوان کارگاه ساخت بدنه کنتور از آن بهره برداری می شود.
تجارتخانه جهانیان به وسیله خسرو شاه جهان و برادرانش که از ملاکان زرتشتی یزد بودند، در سال ۱۲۷۴ خورشیدی تأسیس شد. کار این تجارتخانه در ابتدا، صدور پنبه بود، ولی بعدها به صرافی و بانکداری منتهی شد. از فعالیت های این تجارتخانه، قبول سپرده در مقابل بیجک صندوق، جا به جایی پول در داخل کشور، خرید و فروش ارز و حواله های خارجی، قبول مالیات های دولت به مرکز و تسهیل امور خزانة دولت در مقابل دستمزد بود.
نخستین چک تضمینی غیر دولتی در ایران از سوی تجارتخانه رایج شد. تأسیس نخستین شرکت گوشت و تأسیس نخستین شرکت سهامی تلفن توسط تجارتخانه جهانیان شکل گرفت و این تجارتخانه مقدمات ایجاد بانک ملی را فراهم کرد و ...
به گزارش هنرنیوز؛
شهرام شهریار با نگاشتن این مطلب در تارنمای «سفرنویس» توضیح داده است:
۱) این عمارت در جنوبی ترین قسمت باغ لاله زار قاجاری بنا شده بود.
۲) پس از ساخت و سازهای فراوان در پیرامون خانه باغ جهانیان، تنها راه ورود به عمارت، دالانی ۳۴ متری از کوچه مجمر بود و عمارت جهانیان از جایی مشخص نبود و از نظرها پنهان
۳) تنها قسمتی از عمارت جهانیان از داخل یک گاراژ در خیابان سعدی قابل رویت بود
ماجرا از اینجا جالب می شود…
۴) دیواره کاهگلی گاراژ، شبانه تخریب و دیواره دیگری به ارتفاع نزدیک به ۸ متر دوباره بنا شد، سفرنویس کنجکاو شده بود! مالک چه در قبل و چه در حال حاضر اجازه ورود و بازدید را به هیچ نحوی نمی داد! اما به هر طریقی که شد وارد خانه باغ جهانیان شدم، چشمانم گرد شده بود!
۵) تجارتخانه قاجاری جهانیان با آن ستونهای سنگی، سرستون های قاجاری و … نبود … اما یک عمارت آجری به جای آن و دقیقا در همان نقطه قبلی بنا شده بود! بنایی یک طبقه! یعنی مالک عمارتی را تخریب کرده و تنها یک طبقه در این محیط تجاری ساخته بود!!
راستی هیچ درختی هم دیگر در باغ نبود و به جایش پایه ستونهای بتونی در زمین کاشته شده بود!
خیلی برایم غیرقابل هضم بود، چرا مالک چنین کاری را انجام داده، کلی فکر و پرس و جو در نهایت امر به نتیجه رسید؛
مالک یا تخریب چی هوشمند، چون تاکنون اجازه نداده بود، تصویری از آنجا تهیه شود و تنها عکسهای هوایی یک عمارت را در این نقطه از باغ نشان می دادند، شبانه عمارت قاجاری جهانیان را تخریب و همان شب خانه ای با آجر فشاری معمولی جای آن ساخت و سقفش را هم با همان ایرانیت ها قرار است بپوشاند!!
حالا نه خانی آمده و نه خانی رفته