رییس موزه ملی:
پرداختن به امور پژوهشی از ملزومات اصلی موزه ملی است
رییس موزه ملی گفت:موزه و مرکز باستانشناسی در گذشته، در حوزه اجرا و نیز در زمینه اشتراکات پژوهشی ، تقویت کننده بنیان یکدیگر بوده و همواره ارتباطی تعاملی داشتهاند. ارتباطی که در دو دهه اخیر توازن و استحکامش را از دست داده است.
تاريخ : يکشنبه ۱۰ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۴۰
مهناز گرجی- رییس موزه ملی - در سیزدهمین همایش باستانشناسی اظهار کرد:از زمان تأسیس موزه ایران باستان تا میانه دهه شصت شمسی ، موزه ایران باستان در مقام موزه مادر و اصلی ترین موزه باستانشناسی کشور همراه با اداره کل ونیز مرکز باستانشناسی ایران و در مجاورت یکدیگر به گونهای متمرکز به برنامهریزی، سیاستگذاری و معرفی باستان شناسی ایران میپرداختند.
رییس موزه ایران باستان گفت:بسیاری از پیشکسوتان باستانشناسی کشور، به نوعی، تجربه گرانسنگ فعالیت در حوزه پژوهش و موزهداری را، در این موزه و در پیشینه کاری خود داشتهاند. چنانچه نخستین ریاست پژوهشکده باستانشناسی نیز از باستانشناسان و موزهداران و بنام این موزه بوده است.
او اضافه کرد: موزه و مرکز باستانشناسی در گذشته، در حوزه اجرا و نیز در زمینه اشتراکات پژوهشی ، تقویت کننده بنیان یکدیگر بوده و همواره ارتباطی تعاملی داشتهاند. ارتباطی که در دو دهه اخیر توازن و استحکامش را از دست داده است.
وی بیان کرد: امروزه پژوهشهای کارشناسان به دور از نو یافتههای کاوشهای باستانشناسی و میدانی است و شاید دلیلی باشد بر علت عدم فراخوان برای حضور و ارائه مقالات این پژوهشگران در مهمترین رخداد همه ساله باستانی شناسی کشور.
گرجی تصریح کرد: بر این باوریم که موزه ملی ایران نمود بیرونی باستانشناسی ایران به عموم مردم، گردشگران و تمامی پژوهشگران داخل و خارج از کشور در حوزههای گوناگون است. از این رو توسعه کیفی و کمی موزه ملی ایران و فاصله گرفتن از دیدگاهی که موزه را صرفاً مرکز جمع آوری اشیا باستانی می داند، از ضرورتهای باستانشناسی ایران و از ملزومات رویکرد پژوهشی در فعالیتهای موزه داری است.
رییس موزه ملی تأکید کرد: اگر قرار است کشتی باستانشناسی ایران در جایگاه رفیع و واقعی خودآرام بگیرد، موزه ملی نیز میبایست مسیر رشد و توسعه را به نحو احسن بپیماید. پرداختن به امور پژوهشی از ملزومات اصلی چنین موزهای است. با درک و اعتقاد به این مهم، موزه ملی ایران در دو سال گذشته، با تشکیل کمیته پژوهشی متشکل از کارشناسان متخصص و با تجربه این موزه و برگزاری ۸۰ جلسه کای در راستای ارتقای توان جایگاه پژوهشی ، اقدامات موثری را به ثمر رسانده است.
گرجی توضیح داد: تهیه و تدوین آیین نامه داخلی و دیگر انتشارات معمول موزه، برگزاری ۲۳ نشست علمی در سال جاری در زمینه باستانشناسی، کتیبهها و زبانهای باستانی، علوم میان رشتهای، باستان جانور شناسی، دیرین گیاه شناسی، محیط زیست و ... توسط پژوهشگران از دانشگاهها و مراکز پژوهشی داخل و خارج از کشور در موزه ملی ارائه شده است.
وی گفت: ساماندهی و نظارت بر اجرای طرحهای پژوهشی کوتاه مدت و میان مدت طی دو سال که در برگیرنده ۱۴۰ طرح پژوهشی کوتاه مدت و مطالعات موردی، و نیز ۸۰ طرح پژوهشی میان مدت بوده است.
رییس موزه ایران باستان تصریح کرد: ۴۴مورد از طرحهای پژوهشی میان مدت در سال جاری در حال انجام بوده و برخی خاتمه یافته است. همچنین ۲۱ مورد از طرحهای پژوهشی مرتبط با پایان نامههای مقطع کارشناسی ارشد، ۶ مورد مقطع دکترای تخصصی و نیز ۵ مورد مربوط به پژوهشگران آزاد در مقطع دکتری از خارج از کشور است که بخش اصلی آنها در حوزه باستانشناسی بوده است.
گرجی همچنین از همکاری در ایجاد بانک سفال با پایگاه میراث جهانی گنبد قابوس و پایگاه میراث فرهنگی زیویه و نیز غنی سازی آثار تاریخی فرهنگی موزه کشورخبر داد و افزود: مساعدت در اجرای طرحهای پژوهشی مربوط به پژوهشکده زبانشناسی متون و کتیبهها و پژوهشکده باستانشناسی و نیز دیگر مراکز علمی- پژوهشی نظیر سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی ، انجمن ایرانشناسی و سازمان حفاظت محیط زیست و جز آن از جمله برنامههای مشارکتی و پژوهشی این موزه در سال جاری بوده است.
وی با اشاره به برگزاری نمایشگاههای " نشانههایی از دویست هزار سال همبودی انسان و جانوران در ایران زمین" و نمایشگاه " اشیا استردادی خوروین از بلژیک" گفت:موزه ملی در اجرای طرحهای میان مدت و پیوسته با پژوهشگران دانشگاههای ساپینزای رم، شیکاگو و توکیو همکاری موثر را داشته است.