علیرضا صفارزاده - رییس فدراسیون ورزشهای زورخانهای- در گفت و گو با هنرنیوز دربارهی نقش ورزشهای باستانی در جذب گردشگران خارجی گفت: ورزش باستانی یکی از داشتههای بزرگ تاریخی، فرهنگی و هنری ما ایرانیان است. این داشته به قدری ارزشمند است که امروز میتوان گفت تنها ورزش از بین ۸۶ رشته ورزشی در جهان که موفق شده به عنوان میراث معنوی بشریت به ثبت جهانی یونسکو سازمان بینالمللی فرهنگی، علمی، آموزشی برسد، ورزش باستانی زورخانهای ایران است.
وی با بیان اینکه ثبت معنوی این ورزش به عنوان یک آیین پهلوانی بیانگر آن است که میراث معنوی بشریت در دستان ماست، اضافه کرد: این ورزش بیش از ۳ هزار سال ریشههای فرهنگی- تاریخی دارد اما برخلاف بسیاری از فعالیتهایی که در دنیا جاری است و مردم میبینند بسیاری از مردم دنیا و گردشگران با این ورزش آشنایی ندارند.
او درباره واکنش دیگران به این ورزش باستانی گفت: تجربهای که ما از حضور مسوولان عالی رتبه کشورهایی دیگر تا مردم و گردشگران عادی داریم این است که وقتی آنها از کشور ما و زورخانه بازدید میکنند، شاید بتوان گفت یکی از جذابترین و زیباترین مواردی که همواره روی آن دست میگذارند زورخانه و ورزش پهلوانی است.
صفارزاده با بیان این که ورزشهای زورخانهای علاوه بر ورزیده شدن، افزایش قدرت بدنی، تقویت روحی و روانی را به دنبال دارد، تصریح کرد: مقام معظم رهبری میفرمایند: «ورزش باستانی برای ما یك تاریخ است، یك ورزش نیست ، یك فرهنگ است. ورزش باستانی یك گنجینه فرهنگی و تاریخی است.»، ایشان میگویند: «ورزشی است كه با حركاتش اسم خدا را میآورند و تسبیحات اربعه میگویند. این ورزش ارزش دارد خیلی قیمت دارد. این فرق میكند با ورزشی كه اول تا آخرش هیچ ذكر خدا نیامده.از همه مهمتر آن روح معنوی، عرفانی را كه در این ورزش هست حتماً حفظ كنید.»
رییس فدراسیون ورزشهای زورخانهای با اشاره به این که ورزش پهلوانی بسیار غنی است و جا دارد در ابعاد مختلف به این ورزش بپردازیم، خاطرنشان کرد: در بعد فنی و علمی، در بعد معنوی، اخلاقی و جوانمردی همچنین در بعد فرهنگی- هنری میتوان به آن پرداخت.
صفارزاده اظهار کرد: از هر جنبه این ورزش تاثیر بسزایی در جذب گردشگر دارد. تا ۵۰ سال پیش تنها ورزشی که در دنیا همراه با موسیقی بود و نوعی ایروبیک محسوب میشد همین ورزش بود. ایروبیک امروزی همراه با یک موسیقی زنده نیست، اما ورزش زورخانهای همیشه با موسیقی زنده اجرا میشود. آن هم موسیقی از نوع حماسی و اخلاقی است.
وی تاکید کرد: اما امروز هم مدعی هستیم تنها ورزشی که در دنیا با خواندن و خوانندگی همراه است ورزش زورخانهای است که موسیقی آن هم از نوع یاد خدا و امیرالمومنین و مدح و منش پهلوانی است که امیدواریم جامعه هنری بیشتر به ابعاد هنری و فرهنگی آن بپردازند.
او درباره آمار تعداد زورخانهها و برنامههای گسترش آن گفت: ۶ سال پیش حدود ۳۰۰ زورخانه در سطح کشور داشتیم که تقریبا روندش رو به کاهش بود و هر روز، هر هفته و هر ماه یکی از آنها تعطیل میشد که خوشبختانه در ظرف ۶ سال ۴۲۶ زورخانه اضافه شد و امروز ۷۲۶ زورخانه در کشور دایر است.
رییس فدراسیون ورزشهای زورخانهای با اعلام این که بیش از ۱۰۰ مورد زورخانه هم در حال احداث است، خاطر نشان کرد: هر چند احداث روند رو به رشد دارد اما کافی نیست. امیدواریم مثل سابق هر محله یک زورخانه داشته باشد.
وی اظهار کرد: شهر تهران ۳۶۰ محله شهرداری دارد و حداقل باید ۳۶۰ زورخانه داشته باشد. اما اکنون در تهران ۴۰ زورخانه بیشتر وجود ندارد. یک عزم و اراده ملی میطلبد تا این ورزش به عنوان بخشی از فرهنگ و تاریخ ایرانی و اسلامی در همه شهرها جاری شود.
او در پاسخ به این پرسش آیا در هفتههای فرهنگی خارج از کشور تلاشی شده که این ورزش به عنوان میراث ایرانی معرفی شود؟ توضیح داد: ما طی دو سال گذشته ۲۲ اعزام داشتیم به کشورهای مختلف داشتیم. بخشی به کمک سفارتخانهها، خانه فرهنگ و هفته فرهنگها بود و ورزش زورخانهای همواره همیشه یکی از جذابترین برنامههای فرهنگی ایران در خارج از کشور و حتا گل سرسبد برنامهها بوده است. چرا که بسیار مورد توجه و تعجب اهالی کشورهای دیگر واقع شده که چنین ورزش زیبایی با چنین قدمتی میتواند در دنیا آن هم در ایران وجود داشته باشد.
صفارزاده تشریح کرد :در جشنواره بازیهای سنتی توکاتی که سال گذشته در ایتالیا بر گزار شد در بین ۴۸ تیم شرکت کننده تیم ایران با ورزشهای زورخانهای بر گزیده شد. در این فستیوال، ورزشها و بازیهای سنتی ۷ کشور نمایش داده شد.
او اضافه کرد: تلاش کردیم با توزیع بروشور نفیس معرفی ورزش ملی کشورمان به زبانهای فارسی- انگلیسی، توزیع CD های معرفی این ورزش به ۵ زبان، همچنین با اجرای گوشههایی از آواها و نواهای پهلوانی توسط ۲ مرشد برتر کشو و اجرای هنرهای فردی و تیمی زورخانهای توسط ۹ نفر از اعضای تیم ملی، معرفی شایستهای در شأن این ورزش اصیل کشورمان در ایتالیا انجام دهیم چرا که فرهنگ پهلوانی ما بواسطه هنر، فرهنگ و تاریخ غنی این سرزمین سخنان بسیاری برای مردم جهان دارد.
وی گفت: جوانمردی اصل این ورزش است و الگوی جوانمردان، حضرت علی(ع)بوده و هست. باید برنامهریزی اساسی و بنیادی برای گسترش فرهنگ علوی در حوزههای مختلف داشته باشیم.
صفارزاده با اشاره به اجلاس وزرای ورزش آسیا که ۳ سال پیش در تهران برگزار شد، اظهار کرد: ۳۸ وزیر ورزش آسیا در زورخانه شهید فهمیده حضور پیدا کردند و بعد از اجرای تیم ملی ورزشهای زورخانهای کشورهای چین و ژاپن و... قید کردند که این زیباترین ورزشی است که تا کنون دیدهایم. زمانی که از زبان کشورهای صاحب فرهنگ چنین سخنانی اظهار شود خیلی مهم است.
وی متذکر شد: ما خودمان نسبت به داشتههای فرهنگیمان غفلت و کم توجهی کردیم. به قول برخی دوستان کاشکی این ورزش ما به خارج میرفت و یک مهر خارجی میخورد و برمیگشت آن وقت میدیدیم که چقدر مورد توجه قرار میگرفت.
او در پایان ابراز امیدواری کرد :مهمترین داشته ورزشی دینی فرهنگی تاریخی باستانیمان را قدر بدانیم و با معرفی مناسب آن به جهان گردشگران و علاقهمندان زیادی را به این حوزه جذب کنیم.