رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: جوهره اصلی انقلاب اسلامی تحول در ذهن و اندیشه است.
هفتمین مجمع بین المللی استادان زبان و ادبیات فارسی صبح امروز با حضور سید محمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد، عباسعلی وفایی دبیر شورای گسترش زبان، اسفندیار رحیم مشائی مسئول کمیسیون فرهنگی دولت، خرمشاد رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و فرهاد رهبر رئیس دانشگاه تهران در تالار علامه امینی دانشگاه تهران برگزار شد.
به گزارش هنرنیوز در این برنامه نخست عباسعلی وفایی دبیر هفتمین دوره مجمع استادان و زبان و ادبیات فارسی ضمن ارائه گزارشی از برپایی این مجمع، اظهار داشت: 10 ماه پیش شورای گسترش زبان و ادبیات فارسی طی جلسه ای با حضور وزیر ارشاد تصمیم به برگزاری برگزاری هفتمین دوره مجمع گرفت، سپس وزیر ارشاد در آن جلسه با برگزاری هرچه باشکوهتر این همایش موافقت کامل خویش را اعلام داشت.
وی ضمن اشاره به تفاوت های کمی و کیفی این دوره از برنامه مجمع گفت: این همایش از جهت پذیرش مقاله به دبیرخانه و از نظر پراکندگی کشورهای شرکت کننده ظرفیتی بالاتر از دورههای قبلی دارد که 50 کشور و 230 استاد خارجی در این دوره مجمع شرکت کردند و 330مقاله به دبیرخانه مجمع رسید که به تقریب 300 چکیده مقاله در مجموعهای چاپ شده است و احتمالاً تا پیش از پایان سال مشروح مقالات را منتشر خواهیم کرد.
رئیس شورای گسترش زبان و ادبیات فارسی افزود: نخستین نرم افزار آموزشی زبان فارسی به زبان انگلیسی پس از تلاش دوسالانه دوستان شورای گسترش و با مدیریت دکتر صفارمقدم که پیش از این 9 جلد از این کتابها را منتشر کرده بودند، تولید شد وانگهی نرم افزار دیگری که زبان فارسی را به افراد فرانسوی زبان میآموزد در آستانه سی و دومین سالگرد انقلاب اسلامی رونمایی خواهد شد.
در ادامه این برنامه دکتر فرهاد رهبر، رئیس دانشگاه تهران ادبیات فارسی را در گذر از دوره های تاریخی چنین توصیف کرد: زبان فارسي در گذر زمان از سه مرحله باستاني، ميانه و دري عبور كرده است، لکن زبان فارسي علي رغم تهاجمات در پيش اسلام و پس از آن و نيز صرف نظر از لطمات سخت علمي همچون كتاب سوزاندن و غيره توانسته آثار مكتوب و درخشاني را حفظ كرده و يا در دوره نهضت ترجمه بازسازي كند.
وي با استناد بر سخن ابن خلدون گفت: ايرانيان سلسله جنبان علوم صرف و نحو، حديث و لغت بوده اند.
رئيس دانشگاه تهران افزود: نسخه هاي خطي در موزه ها و خاور دور و ممالك غربي نشان از انتشار گسترده زبان فارسي در جهان دارد.
وی به گستره فرامرزی زبان فارسی اشاره نمود و اظهار داشت: معتقدم هم اكنون زبانشناسان فارسي از فرامرزهاي ايران و از دورترين نقاط جهان، سفيران ايران زمين هستند و چراغ اين زبان كهن را روشن نگه داشته اند.
سپس دکتر محمدباقر خرمشاد، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با اشاره به جهش های انقلاب اسلامی ایران گفت:
جمهوري اسلامي ايران و صداي تازه انقلاب اسلامي آن امروزه در جهان طنينافكن شده و ايران با آرزوهاي برخاسته از اين انقلاب پيامي تازه براي اين جهان دارد.
رئيس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي در ادامه گفت: اين پيام را نه بمبافكنها و موشكها بلكه فرزانگاني حامل هستند كه طي سه دهه گذشته تلاش كردند آن را جايگزين وضع موجود جهان كنند.
دكتر خرمشاد با اشاره به اينكه آنچه حضور انقلاب اسلامي ايران ناميده ميشود، چيزي جز صدور پيام انقلاب نيست، اضافه كرد: جوهر اصلي انقلاب اسلامي ايران، تحول در فكر و ذهن است و اين همان چيزي است كه كدخدايان پيشين آن را برنميتابند. انقلاب اسلامي ايران پيامي است كه از اين سرزمين آغاز شده؛ ولي امروزه براي تمام عدالتجويان جهان پيامي براي شنيدن دارد.
او ادامه داد: اين پيام در سيماي زبان فارسي تجلي پيدا كرده و از اينرو است كه براي شما و ما فرهنگدوستان اهميت دوصد چندان پيدا كرده است. علاوه بر اینکه اين زبان بيانگر گوهرهاي ارزشمندي است و زباني محسوب ميشود كه انقلاب اسلامي ايران با آن آفريده شده و پيامهاي خود را با آن بيان ميكند.
رئيس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي اظهار كرد: پرداختن به زبان فارسي نه تنها وظيفه ملي براي ايرانيان و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي است؛ بلكه اين زبان بخشي زنده از ميراث معنوي بشري است؛ ميراثي كه در قلمرو وسيعي از اروپا تا چين، روايت فرهنگ و وجود مردمان بوده است.
او ادامه داد: آنچه ايران به جهان پيشكش كرده، بناي پرشكوهي است كه بر پايه زبان فارسي بنا شده است. در واقع معماري فرهنگي جهان امروز بدون نظر به سهم شايسته فرهنگ ايران و زبان فارسي و انقلاب اسلامي ناقص و بدون اتكا است. از اين نظر، نقش شما استادان تنها آموزش يك زبان نيست؛ بلكه شركت در يك معماري جهاني است.
خرمشاد با بيان اينكه خطاب كردن شما استادان با عنوان معماران فرهنگي جهان خطا نيست، گفت: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي مسئوليت اين امر را از سوي جمهوري اسلامي ايران بر عهده دارد و شما را در اين موضوع هميار خود ميداند و اميدوارم حاصل اين جمع به رونق زبان فارسي در محيطهاي دانشگاهي سراسر جهان منجر شود.