افتتاح نمایشگاه سی دار جلوه ای نو از پارچه های دستبافت ایرانی
افتتاح نمایشگاه سی دار جلوه ای نو از پارچه های دستبافت ایرانی
نمایشگاه سی دار جلوه ای نو از پارچه های دستبافت ایرانی گامی در جهت معرفی و احیاء نساجی سنتی ایران است که عصر چهارشنبه در محل موسسه فرهنگی اکو افتتاح شد.
 
تاريخ : پنجشنبه ۱ بهمن ۱۳۹۴ ساعت ۲۰:۳۸
به گزارش هنرنیوز؛ موسسه فرهنگی اکو عصر چهارشنبه میزبان افتتاحیه نمایشگاه " سی دار جلوه‌ای نو از پارچه های دست بافت ایرانی " بود که مجموعه کاملی از پارچه های دستبافت امروز ایران را به همت معاونت صنایع دستی کشور و موسسه جام میراث جهان به نمایش گذاشته است.





عینیت اقتصاد مقاومتی در صنایع دستی است

نمایشگاه "سی دار جلوه‌ای نو از پارچه های دست بافت ایرانی" با حضور سمیع الله حسینی مکارم، افتخار حسین عارف، جمعی هنرمندان و مقامات دیپلماتیک برخی کشورها به منظور معرفی ظرفیت های اقتصادی و فرهنگی نساجی سنتی ایران در نگارخانه دیپلماتیک موسسه فرهنگی اکو افتتاح شد.



در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه سمیع الله حسینی مکارم معاون توسعه مدیریت سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری گفت: هنر صنعت نساجی در زندگی مردم ایران در دوره های مختلف تاریخی نقش بسزایی داشته است، اما امروز شاهد این هستیم که جامعه ما به نوعی از این دستاوری فرهنگی اصیل خود محروم شده است. در حالی که هنرهای سنتی ما به ویژه نساجی سنتی به سرمایه اولیه فراوانی برای ایجاد شغل نیاز ندارند، ولی در مقابل ارزآوری زیادی خواهند داشت.

وی افزود:صنایع دستی علاوه بر تبلور عینی مردم ایران ویژگی‌های عمیقی دارد. هنرهای سنتی و صنایع دستی به خصوص منسوجات به سرمایه زیادی نیاز ندارند و از طرفی ارزآوری بالایی دارد. از همه مهم‌تر توزیع درآمد این عرصه است، و باید توجه داشته باشیم کسانی که از درآمد این صنعت بهره می برند از اقشار ضعیف از نظر اقتصادی جامعه هستند و صنایع دستی می تواند توزیع درآمد جامعه را بهبود ببخشد.




معاون توسعه مدیریت سازمان میراث فرهنگی کشور در ادامه افزود: خوشبختانه معاونت صنایع دستی طی دو سال گذشته تلاش‌های زیادی انجام دادند تا سیاست گذاران و برنامه ریزان کشور را متقاعد کنند که این صنعت در اقتصاد، اشتغال و معیشت مردم تاثیرگذار است. که برنامه ششم توسعه یکی از محورهای خود را به صنایع دستی و گردشگری اختصاص داده است.

حسینی مکارم همچنین خاطرنشان کرد: عینیت اقتصاد مقاومتی در صنایع دستی است زیرا همه چیز آن بومی است، دانش آن، موارد اولیه و مصرف آن مبتنی بر فرهنگ و زندگی روزانه مردم ما شکل گرفته است. به همین خاطر در بخش برنامه های اقتصاد مقاومتی نیز به آن توجه جدی شده است.

در این مراسم همچنین افتخار حسین عارف رییس موسسه فرهنگی اکو با اشاره به قدمت فراوان نساجی در ایران گفت: نساجی سنتی ایران با تاریخی ۷ هزار ساله طی قرون و اعصار متمادی تامین کننده پارچه برای مصرف پوشاک و منسوجات خانگی به عنوان بخش مهمی از نیازهای اولیه مردم بوده و خود عرصه‌ای برای بروز ذوق، هنر و خلاقیت صنعتگران شایسته و هنرمندان است.



 
حسین عارف ادامه داد: هدف از این نمایشگاه که با هدف نمایش و معرفی مجموعه ای از انواع پارچه‌های دستبافت سراسر ایران برگزار شده تا زمینه مناسبی برای ایجاد تعاملات و همکاری‌های موثر میان افرادی که در این حوزه فعالیت می کنند ایجاد شود.
رییس موسسه فرهنگی اکو همچنین بیان کرد: نمایشگاه سی دار می تواند امکان خوبی برای همکاری و ارتباط بین کشورهای اکو فراهم نماید و از آنجا که در منطقه اکو قرابت فرهنگی زیادی وجود دارد، تبادل تجربیات میان فعالان نساجی سنتی کشورهای منطقه ضروری است.

امروزه سی نوع پارچه دستبافت داریم

پریسا دهدشتی مدیرعامل موسسه جام میراث جهان نیز در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه گفت: امروز سی نوع پارچه سنتی داریم که تحولاتی مانند انقلاب صنعتی، کمبود مواد اولیه طبیعی و تغییر سبک زندگی را پشت سر گذاشته و همچنان در مناطق مختلف کشور تولید می‌شوند.

وی با اشاره به اینکه نمایشگاه امسال سی مین نمایشگاه سی دار است افزود: سی دار امروز سی‌امین نمایشگاه خودش را برگزار کرده است و امیدواریم که در ادامه بتوانیم گستردگی و تاثیر فعالیت های خودمان را وسعت ببخشیم.



 

این فعال نساجی سنتی ایران در ادامه بیان کرد: موسسه جام میراث جهان از سال ۱۳۹۰ با پروژه احیای پارچه کاربافی در شهر یزد، فعالیت خودش را آغاز کرد و نمایشگاه فعلی حاصل چهار سال تلاش مجموعه ماست و چون امسال سال نساجی سنتی نامگذاری شده است معاونت صنایع دستی با همکاری برای برگزاری این نمایشگاه حق خودش را ادا کرد.

مدیرعامل موسسه جام میراث جهان در خصوص تنوع پارچه های سنتی ارائه شده در این نمایشگاه گفت: تقریبا ۲۳ نوع پارچه با مواد اولیه طبیعی و بومی در این نمایشگاه به نمایش گذاشته شده و امیدواریم در آینده نمایشگاه‌هایی با گستردگی و وسعت بیشتری برگزار می کنیم.


جاده ابریشم را با صادرات پارچه‌ دستبافت ایران احیا کنیم

سید عبدالمجید شریف زاده رئیس موزه فرش ایران نیز در افتتاحیه این نمایشگاه گفت: قدیمی‌ترین آثاری که از نساجی در ایران داریم متعلق به ۷ هزار سال پیش است و اولین نمونه‌های آن از غار کمربند مازندران در شمال ایران به دست آمده است. نخستین ابزار مربوط به نساجی دقیقا به ۶ هزار و ۵۰۰ سال قبل از میلاد تعلق دارد و این مستندات نشان می دهد پیشینه نساجی در ایران بسیار طولانی است.



 

وی در ادامه افزود: اولین نمونه‌های بافت به دست آمده مربوط به ۵ هزار سال قبل از میلاد در شوش و ابزارهای آن مثل دوک های گِلی در تپه سیلک کاشان دیده شده است. امروزه هنوز شعربافی در کاشان به عنوان یکی از مشاغل مردم دیده می شود و خوشبختانه موسسه جام میراث جهان در زمینه حمایت از این فعالیت‌ها عملکرد بسیار خوبی داشته است.




وی اضافه کرد:احیاء نساجی سنتی یکی از اقداماتی است که در کنار ارزش های فرهنگی دستاوردهای اقتصادی بسیار زیادی هم در پی خواهد داشت.

شریف زاده با اشاره به احیاء پارچه زربفت گفت: خوشبختانه با فعالیت هایی که در سال های گذشته صورت گرفته است پارچه زربفت از فراموشی نجات پیدا کرد و ما در کاشان، اصفهان و به زودی یزد شاهد ادامه بافت این پارچه خواهیم بود. و در مناطق دیگر هنرمندان با شیوه های گوناگون به بافت این نوع پارچه ارزشمند روی خواهند آورد.




 
رئیس موزه فرش با با تاکید بر احیاء جاده ابریشم برای صادر کردن پارچه های دستبافت ایرانی بیان کرد: ما می توانیم دوباره جاده ابریشم را با صادر کردن پارچه‌های سنتی خودمان احیا کنیم اما واقعیت این است به دلیل پراکندگی و خاک خوردگی کمتر به این موضوع توجه شده است. متاسفانه در بسیاری از فیلم‌ها که هنرهای سنتی را نمایش می دهند فضای نمور و خاک خورده به تصویر کشیده می‌شود. فضایی که وقتی جوانان آن را می‌بینند رغبتی برای ادامه این هنر ندارند. من فکر می کنم باید نگاهمان را تغییر دهیم و این فضا را به صورت مناسب تری نمایش بدهیم.

این پژوهشگر هنرهای سنتی در ادامه گفت: ما در بسیاری از برنامه های مد در کشورهای اروپایی شاهد هستیم که از نقوش و فرم های شرقی و ایرانی الهام می‌گیرند. زیباترین فشن‌ها با الهام از فرش‌های ایرانی و تزئینات معماری به خصوص کشورهای عضو اکو شکل می‌گیرند. با توجه به ظرفیتی که امروز وجود دارد باید این هنر را از گوشه عزلت بیرون بکشیم و به جهان معرفی کنیم.


گفتنی است در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه جمعی از هنرمندان و شخصیت های فرهنگی و سیاسی مانند مجید مجیدی کارگردان سینما، رایزن های فرهنگی سفارت تاجیکستان، پاکستان و سوئیس نیز حضور داشتند.

این نمایشگاه از تاریخ ۱ بهمن الی ۴ بهمن ماه برپاست و علاقمندان می‌توانند برای بازدید از آن همه روزه از ساعت ۱۰ صبح الی ۱۸ عصر به گالری دیپلماتیک موسسه فرهنگی اکو واقع در خیابان موحد دانش (اقدسیه)، کوچه ناز، پلاک ۱۰ مراجعه کنند.
کد خبر: 87903
Share/Save/Bookmark