گزارش هنرنیوز از مراسم آیین گشایش نمایشگاه گزیده اسناد نواب صفوی و یارانش؛
صلاحی: اسناد به جای مانده از شهید نواب صفوی بیانگر مجاهدت های انقلابی- اسلامی است
همزمان با سالگرد شهادت نواب صفوی و تنی چند از یارانش نمایشگاهی از گزیده اسناد نواب صفوی و یارانش صبح امروز با حضور اسحاق صلاحی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در مرکز اسناد کتابخانه ملی رونمایی شد.
تاريخ : سه شنبه ۲۷ دی ۱۳۹۰ ساعت ۱۶:۰۴
به گزارش هنرنیوز در آغاز این برنامه دکتر صلاحی با اشاره به فعالیت های شهید نواب صفوی گفت: جمعیت فدائیان اسلام به رهبری نواب صفوی در طول بیش از ده سال بر علیه نظام شاهنشاهی مبارزه کردند و ۵۵ سال قبل به همراه یارانشان به جرگه دار محکوم شدند. ما در تاریخ ۲۰۰ ساله مان تاریک خانه و فراموش خانه های فراوانی داریم. دشمنان آگاهانه قصد دارند مباحثی چون نهضت ملی شدن نفت و انقلاب اسلامی و بسیاری از مقاطع تاریخی دیگری کشورمان را به دست فراموشی بسپارند. در نتیجه وظیفه ما است تا این نقاط تاریک را با نمایش عمومی اسناد باقیمانده روشن کنیم.
وی افزود: این نمایشگاه با تلاش مؤسسه مهتاب شکل گرفته است. این مؤسسه از ۱۳ مؤسسه دیگر از جمله اسناد ملی مجلس شورای اسلامی، موزه عبرت، تشکیل شده است، در این نمایشگاه بیش از یکصد قطعه عکس و سند در حوزه مبارزات نواب و یارانش به نمایش گذاشه شد ه است.
دکترصلاحی ضمن واکاوی سیاسی-اجتماعی دهه های ۲۰ و ۳۰ گفت: دوران مبارزات نواب صفوی با تبعید رضاخان میرپنج و فضای اعدام شیخ فضل الله نوری همزمان است، در این مقطع همچنین احزاب و وطن فروشان برای امتیاز دادن به خارجی ها و تاراج سرمایه ملی ملت با هم رقابت می کردند. حتی دولت هم در این زمان لایحه ای مینویسد تا سرمایه ملی را حراج کند. در این دوره وطن فروشی سند افتخار بود. لیکن به گفه دکتر شریعتی «هیچ سندی نیست که در آن سند بخشی از سرمایه ملی را فروخته باشند و زیرش امضای یک عالم دینی باشد».
وی خاطرنشان کرد: شهید نواب در این زمان مدیریت صحنه می کند و به گفته مقام معظم رهبری جوانی بیست و چند ساله بحث حکومت اسلامی را مطرح می کند. تا جایی که با انتقال جسد رضاخان میرپنج به نجف و قم مخالفت شدید می کند و تصمیمش هم اجرا می شود و اوج قدرتش در اینجا نمایان می شود. نمونه دیگر اینکه وقتی مرحوم کاشانی دکتر مصدق در بحث نهضت ملی به بن بست می رسند از شهید نواب درخواست کمک و یاری می کنند و به وی متوسل می شوند. حتی شهید نواب از آیت ا... کاشانی برای ورود به مجلس شانزدهم نیز حمایت می کنند، در صورتیکه دائماً تحت نظر رژیم وقت بود.
وی اضافه کرد: ایشان دو ماه قبل از کودتای ۲۸ مرداد به دکتر مصدق هشدار می دهد که شما در سخت ترین سراشیبی سقوط قرار گرفتید و متأسفانه مصدق توجهی نمی کند. نمونه ابرز شجاعت و شهامت وی زمانی است که با یارانش در زندان به سر می برد و نامه ای به رئیس زندان می نویسد و بیان می کند که وزیر کشور و دادستان کل باید کمتر از یک ساعت دیگر خودشان را به اینجا برسانند. آنها شاگردان مکتب امام و اسلام بودند.
دکتر سخنان خود را چنین خاتمه داد: همه مبارزات نواب حول محور حاکمیت اسلام و مبارزه شدید با دربار و شخص شاه متمرکز شده یود. حضرت امام خمینی هم در حالیکه به اسرائیل و آمریکا هم حمله می کرد لیکن همین مسیر را ادامه داد. پس می بینیم شیوه مبارزه هر دو به یک شکل است.
عبدخدایی: شهيد نواب صفوي پرچمدار مبارزات پسااستعماري است
دیگر سخنران این مراسم یکی از همرزمان شهید بنام محمد مهدی عبدخدایی فرزند مرحوم شیخ غلامحسین تبریزی بود. وی در سال ۱۳۳۰ با فدائیان اسلام ارتباط برقرار کرد و با شهید نواب آشنا شد. مدت ۸ سال ه در زندان ها برازجان و تهران زندانی و تهران زندانی بود.
عبدخدایی پس از بیان خاطراتی از آن دوران فضای سیاسی زمان مبارزه شهید نواب را چنین توصیف کرد: جنگ جهانی دوم تمام شده بود و امریکا پبروز این جنگ است. صنایع اروپا با حمله آلمانها تخریب و متلاشی شد هبود. امریکا به صحنه جهانی آمده بود و قصد داشت نوع استعمار را عوض کند. یکی از شیوه هایش وابسته کردن اقتصاد کشورها بود. به عنوان مثال بذر گندم ما را عوض کرد تا بذرش از امریکا خریداری شود و یا مرغ امریکایی وارد کرد تا داروی بیمارش هم از امریکا تهیه شود. سرمایه گذاری امریکا در همه جای جهان گسترده شد و درنتیجه نیاز به حفاظت داشت. بنابراین پیمان های نظامی مثل ناو و سیتو بوجود آمد. پس به دنبال آن تجارت اسلحه شکل گرفت. که پرسودترین تجارت آمریکا است. در این زمان پیمان بغداد هم در حال شکل گیری بود و حسین علا نخست وزیر وقت قصد شرکت در آن را داشت. در این برهه زمانی و با توجه به این رویدادها شهید نواب صفوی گفت: «ما غیر متعهدیم و با هر پیمانی که ایران را در برابر غرب و شرق قرار بدهد مخالفیم. این پیمان باعث می شود ملت ما تحت بهره کشی قرار بگیرد. ایران با این پیمان نظامی بیچاره می شود»، بدین ترتیب و بدنبال مشورت با یکی از مجتهدین وقت تصمیم به ترور علا گرفتند و متأسفانه موفق نشدند و منجر به دستگیری شان شد.