خوشبختانه در ابتکار عملی جالب از سوی دست اندر کاران شبکهٔ یک سیما مدتیست که شاهد پخش «یک آیه» از قرآن کریم در لحظات خاصی همچون دقایقی قبل از پخش اخبارهای سراسری هستیم. آیاتی که معمولا بر اساس موقعیتهای زمانی و مناسبتهای خاصی که وجود دارد انتخاب میشوند تا هدایتگر و روشنایی بخش زندگی ما از منظر قرآن و دریچههای هدایت الهی باشند.
این عنوان که البته الهام گرفته از نام شبکهٔ یک سیما هست و به همین دلیل نام «یک آیه» را برای این ابتکار عمل زیبا به خرج دادهاند، مخاطبین را به یک عادت خوب، عادت داده است! تا در لحظاتی از روز و شب که جزو پر بینندهترین و پرمخاطبترین لحظات شبکهٔ یک سیما هم هست، آیهای از آیات شریفه و نورانی کتاب خدا را بشنوند و بهره برداریهای معنوی و الهی را از این آیات ببرند.
البته زیباییهای دیگری هم در این برنامه هست که این خلاقیت را برای طراح این ایده به یک باقیات صالحات ارزشمند تبدیل ساخته است و آن صوت زیبا و ترجمهٔ روان این آیات است. همچنین تصاویر پس زمینهای دل انگیز که انسان را متوجه قدرت و عظمت خالق هستی و خالق این آیات از دیگر زیباییهای این ویژه برنامهٔ کوتاه قرآنی شبکه یک سیما است.
از یک سو باید به این نکته توجه کرد که در حال حاضر شبکهٔ تخصصی قرآن و معارف سیما در حال فعالیت است که تقریبا در سراسر کشور در دسترس مردم قرار گرفته است و به صورت تخصصی و در طی اکثر ساعات شبانه روز برنامههای قرآنی را برای علاقه مندان پخش میکند.
ولی این مسئله نباید سایر کانالها را از توجه به قران و مفاهیم قرآنی غافل کند. قرآن به عنوان سرچشمهٔ هدایت هستی و مهمترین و ارزشمندترین میراث مسلمانان و نیز سر لوحهٔ ما شیعیان و مسلمانان بایستی همیشه روح کلی همهٔ برنامهها باشد و برنامههای مشاورهای، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و، خبری و... همگی بر اساس تعالیم قرآنی و رهنمودهای این کتاب آسمانی باشند.
ولی اصل قرائت قرآن توجه به معانی و تفسیرهای آن به صورت مستمر و مستقیم باید مورد توجه مسئولان شبکههای مختلف قرار بگیرد. در برنامهٔ «یک آیه» شاهد آن هستیم که هم به قرائت قرآن و هم به معانی ان توجه شده است و همه روزه برای دقایقی کوتاه هم که شده ایاتی از قرآن کریم را به مردم تلنگر میزند.
به هر حال یک واقعیتی است که به دلیل غفلت یا هل انگاری و یا مشغلهٔ زیاد برخی از ما قرآن را در مواقع خاص همچون ماه رمضان یا برخی مناسبتها باز میکنیم و به آیات آن توجه میکنیم. لذا این ابتکاری که از سوی شبکهٔ یک سیما در تولید و پخش «یک ایه» به کار رفت کمک میکند تا امثال مایی که اینگونه با قرآن قطع رابطهٔ نسبی کردهایم با ایات منتخب و کاربردی به طور روزانه در تماس باشیم. به عنوان مثال هم اکنون که در ماه محرم و ایام شهادت امام حسین (ع) و یاران با وفایش هستیم میبینیم که آیات مربوط به جهاد در راه خدا و نیز ایات مربوط به مهاجرت در راه خداوند و یا شهادت هستیم که به این ایام رنگ و بوی قرآنی بخشیده است.
اگرچه این لحظات اندک است و حق قرآن با وجود بطنهای هفت گانه و مفاهیم عمیق قابل تفسیر و تحلیل دقیق و شایسته نیست اما همین که ارتباط با قرآن حتی در سطح اولیه یعنی قرائت و ترجمه حفظ شود، خود بسیار ارزشمند است و چه بسا کلید ارتباطهای بیشتر و توجهات عمیقتر مردم به مفاهیم قرآنی آغاز ارتباط از همین سطوح ابتدایی باشد.
به امید آنکه قرآن اول و آخر زندگی فردی و اجتماعی و کاری ما باشد و همیشه شاهد تجلی تعالیم قرآنی در برنامههای سیما باشیم.
محمد جواد جعفریان