متني نزديك به نسخه اصلي «نصيحت الملوك»
تاريخ : يکشنبه ۳ مرداد ۱۳۸۹ ساعت ۱۶:۰۶
عزيزالله عليزده در كتاب «نصيحت الملوك» شامل اندرزهاي غزالي به سلاطين و وزرا، به تطابق متون مختلف موجود از اين اثر كه 9 نسخه را شامل ميشوند، پرداخته است و با اصلاح دخل و تصرفهاي آنها، ميكوشد متني نزديك به نسخه اصلي ارايه كند.
به گزارش هنرنيوز،عزيزالله عليزده، گردآورنده اين كتاب، در گفتوگو با ايبنا، درباره انگيزهاش از تطابق نسخههاي اين اثر گفت: برخي ناشران دخل و تصرفهايي را در تصحيحات اين اثر انجام دادهاند كه از جمله آنها ميتوان به حذف سه حكايت از نسخه اصلي اشاره كرد. در اثري كه من گردآوري كردهام، اين سه حكايت به اين كتاب اضافه شد و كتاب بدون هيچ مشكلي مجوز نشر را دريافت كرد و منتشر شد.
وي تصريح كرد: در اين نسخه از «نصيحتالملوك» كوشيدم نسخهاي متني نزديكتر به كتاب اصلي ارايه دهم.
به گفته عليزاده، واژهنامه شامل 428 لغت، سوالات كارشناسي ارشد سالهاي پيشين از نصيحت الملوك، معرفي 130 نفر از اشخاص ياد شده در كتاب، 68 پاورقي و ترجمه اشعار عربي به فارسي، از ساير ويژگيهاي اين كتاب به حساب ميآيند.
وي درباره تأثيرپذيري غزالي از آموزههاي دين در اين كتاب گفت: غزالي انديشمندي ديندار بود، اما او در اين كتاب شخصيت سياسياش را به نمايش گذاشته و ديدگاههايش درباره نحوه صحيح حكومت و ويژگيهاي يك حاكم را برشمرده است.
وي در پاسخ به اين سوال كه «آيا ميتوان اين اثر را با كتاب «شهريار» ماكياولي مقايسه كرد؟» گفت: انجام چنين مقايسهاي به دليل تشابه روش اين دو كتاب امكانپذير است، اما تحليل محتواي عميقي را ميطلبد. پيش از اين دكتر تقي آزادارمكي در يكي از كتابهايش خواجهنظامالملك را با ماكياولي مقايسه كرده و تفاوتهات و تشابهات آن دو را برشمرده بود.
كتاب «نصيحت الملوك» از سوي انتشارات فردوس منتشر شده است.