زيباترين نيايشها در گونه ادبيات عرفاني خلق شده است
در اولین شب از شبهای ملکوت عنوان شد؛
زيباترين نيايشها در گونه ادبيات عرفاني خلق شده است
 
تاريخ : جمعه ۱۴ مرداد ۱۳۹۰ ساعت ۱۸:۰۳
دکتر نامور مطلق گفت :نيايش ها بويژه نيايش هاي قراني الهام بخش و الگوي نيايشها در ادبيات بويژه در ادبيات فارسي شدند.

به گزارش هرنیوز به نقل از روابط عمومي خانه هنرمندان ايران، اولين شب نيايش با عنوان "ملکوت کلمات" با قرائت قران توسط مرتضي يراغبافان آغاز شد . سپس اکبر کتابدار به عنوان مجري برنامه با خواندن ابياتي از شاعران بزرگ ايران زمين در ستايش ماه رمضان از دکتر سرسنگي مدير عامل خانه هنرمندان دعوت کرد که اولين سخنران اين شب باشد.

مجيد سرسنگي ضمن تبريک حلول ماه مبارک رمضان و حضور هنرمندان در خانه ي هنرمندان ايران در اين ماه مبارک گفت:ادبيات غني فارسي ما مشحون از نيايش و راز و نياز با احديت است هر گوشه اي که از ادبيات ايران را باز کنيم و بخوانيم مي بينيم که شعرا و اديبان، سخن خود را با نيايش و راز و نياز با پروردگار خود آغاز کرده اند و در اين ماه مبارک که ماه نور و معرفت وماه نيايش است اين وظيفه بر عهده ما بود که ميزبان شما باشيم با تنظيم برنامه اي درخور شما ميهمانان خدا. وي در پايان مژده داد که از مجموعه سخنراني اساتيد برجسته که در اين شب ها سخنراني مي کنند کتاب ارزشمند و نفيسي با عنوان " سيري در نيايش در ادب فارسي" منتشر شود و سي دي صوتي و تصويري اين شب ها نيز توليد و در اختيار علاقه مندان قرار بگيرد.

در ادامه محمد علي بهمني، حسن شعباني و محمد سلماني اشعاري از سرودiه هاي خود را براي حاضران قرائت کردند.

آنگاه دکتر بهمن نامور مطلق سخنان خود را چنين آغاز کرد: نيايش به معناي نماز گذاردن، آفرين گفتن و دعا کردن است و از واژه هاي بسيار کهن بشري است.فعل نيايش جزوآداب وکردار بسيار قديمي انسانهاست . نيايش با تاريخ شکل گرفته است،اگرتاريخ را از زماني که نوشته ايجاد شد بدانيم اولين نوشته هايي که دراختيار داريم نوشته هاي نيايشي است .

دکتر نامور مطلق با اشاره به پيشينه و خواستگاه مشترک هنر و ادبيات و نيايش گفت: از گذشته هاي دورادبيات، نيايش و هنر يک عنصر واحد بوده اند. شعر هم با نيايش ايجاد شده است. کارکرد نيايش از دايره زباني و شعري فراتر رفته و کارکردهاي بسيار گسترده اي در گذشته داشته است. در خلق و بدعت همواره نيايش ها بوده اند.

دکتر نامور در ادامه سخنراني اش با اشاره به گستردگي نيايش در مذاهب مختلف افزود : نيايش در مذاهب ابعاد گسترده اي دارد؛ بخصوص در مذاهب ابراهيمي و بويژه در اسلام ابعاد گسترده تر و متنوع تري به خود گرفت . علاوه بر کارکردهاي پيشين کارکردهاي جديدي به خود گرفت.نيايش براي توصيف جهان بيني، مبارزه و مقاومت بکار گرفته شد. نيايش هاي سر به چاه علي (ع)، نيايش عرفه امام حسين (ع) و نيايش صحيفه سجاديه نمونه هايي از گستردگي و تنوع نيايش در اسلام است.

دکتر نامور مطلق نيايش هاي قرآني را الهام بخش ادبيات ايراني دانست و گفت:نيايش ها بويژه نيايش هاي قراني الهام بخش و الگوي نيايشها در ادبيات بويژه در ادبيات فارسي شدند.ما در همه گونه هاي ادبي خود ( گونه حماسي، تغزلي، مذهببي و عرفاني و... ) نيايش ها را داريم. از شاهنامه فردوسي تا خمسه نظامي، از خاقان نامه خسروي تا منطق الطير عطار،تا غزليات حافظ و دوبيتي هاي بابا طاهر .... همه جا به صورت گسترده اي نيايشها را مشاهده مي کنيم.

نامور مطلق همچنان حضور حجم نيايشها را در ادبيات فارسي بسيار گسترده خواند و گفت: اين گستردگي موجب بوجود امدن گونه هاي جديدي مثل مناجات نامه ها شده است.مناجات نامه خواجه عبدالله انصاري از گونه هاي بارز آن است. مولانا هم از شخصيت هايي است که مناجات ها و نيايش هايش شهرت جهاني دارند و تاثيرات ان بسيار عميق و گسترده است. نيايش ها که در اثار مختلف مولانا مثل فيه مافي، مثنوي و ديوان شمس او ارائه شد به صورت متنوعي بازتاب نيايش هاي زمان خود بود مثل: نيايش هاي عاميانه، زاهدانه و عارفانه؛ اما کانون نيايش هاي مولانا عارفانه است.

در نخستين شب از شب هاي "کلمات ملکوت"دکتر نامور زيباترين نيايشها را نيايشهايي دانست که در گونه ادبيات عرفاني خلق شده و گفت: سرشت اين نيايش ها با نيايش هاي گونه هاي ديگر متفاوت است. عميق ترين و در عين حال رفيع ترين نيايش ها را در گونه عرفاني مشاهده مي کنيم. براي شاعران عارف نيايش عين هنر است .

او در پايان افزود: در فرهنگ ايراني از دير باز نيايش و هنرو فضيلت محسوب مي شده اند و حتي مي توان گفت آنها بالاترين هنرها و فضيلت ها بشمار مي آمده و در انديشه ناب ايراني- اسلامي تمايزي ميان هنر و نيايش نبود و فقط بعد از ورود تفکر مدرن غربي بود که هنر از نيايش و فضيلت فاصله گرفت.

پس از سخنان دکتر نامور آقايان حامد عسگري، عليرضا راهب و رسول يونان نيز چند بيت از اشعار خود را براي حاضران قرائت کردند . پس از اجراي آيين شعر خواني گروه موسيقي به خوانندگي فاضل جمشيدي به اجراي موسيقي سنتي پرداختند.در پايان نيز با نواي ملکوتي اذان مغرب حاضران به نيايش و افطاري دعوت شدند.

يادآري مي شود اين مراسم به مدت ده شب با سخنراني و شعر خواني و اجراي موسيقي به مناسبت ماه حلول ماه ضيافت خدا تا سيزدهم ماه رمضان از ساعت 18 تا 20 در خانه هنرمندان برپاست.

کد خبر: 30572
Share/Save/Bookmark