به گزارش هنرنیوز؛خانهی «ظهیرالاسلام» در خیابان شهید قائدی( هدایت سابق)، تقاطع ظهیرالاسلام در چهارراه ولیآباد قرار دارد، عمارتی متعلق به اواخر دورهی قاجار که معماری آن، تلفیقی از معماری ایرانی و فرنگی با گچبریهای بسیار زیباست که حدود ۱۷ سال پیش، به سازمان تأمین اجتماعی، بخش ادارهی املاک و مستغلات فروخته شد و مدتها پیش، بحثهایی دربارهی ساخت پارکینگ طبقاتی در این مکان مطرح شد.
مساحت خانهی منسوب به «سپهبد تنکابنی» مشهور به «ظهیرالاسلام»، داماد ناصرالدین شاه و فرماندهی فتح تهران حدود ۲۷۰۰ متر مربع زیربنا با ساختمانی ۳۰۰ مترمربع در دو طبقه شامل یک طبقه زیرزمین و یک طبقه همکف است که در دورهی قاجار ساخته شده است. خانه ای که در مستندنگاری های سال های 75- 76 بناهای تاریخی تهران از سلامت و حتی تعریف کاربری آن یاد شده است. عمارتی که اکنون بیشتر به یک خانه ارواح شباهت دارد تا خانه یک سپهبد عهد قاجار! گویی این خانه هزار بار در جنگ بین میراث فرهنگی، سازمان تأمین اجتماعی، شهرداری و پایتخت نشینان گرفتار آب و نان شکست خورده است. بارها و بارها رسانه ها از مصیبتهای وارده بدان نوشتند، از آتش سوزی تا پارکینگ شدن! حتی از آرزوی ساکنان محله برای آن هم نوشتند که دوست داشتند بار دیگر دود دودکشهای این خانه به هوا بلند شود و اطراف آن سبز باشد.
سرانجام خانه ظهيرالاسلام اواخر مرداد سال گذشته در فهرست آثار ملي ثبت شد تا نخستین گام برای حفاظت از خانهی تاریخی «ظهیرالاسلام» در تهران توسط سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برداشته شود آن هم در حالی که چند سال قبل ديوار حصار خانه ظهيرالاسلام به دليل ترس از آوارشدن روی خانه همسايه ها و عابران خراب شد و عملاً این بنای تاریخی بی در و پیکر محل مناسبی برای اتراق کارتن خوابها و معتادین شده بود.
حالا شهرام شهریار - فعال میراث فرهنگی و گردشگری تهران- در وبلاگ سفر نویس خبر می دهد که خانه نیمه مخروبه قاجاری ظهیرالاسلام با پیگیری شهرداری منطقه ۱۲ و اخذ حکم قضایی برای جلوگیری از تخریب بیشتر و همچنین مناسب سازی محیطی شهر مسقف خواهد شد.
در ادامه این گزارش آمده است: سعادتی قائم مقام شهرداری منطقه ۱۲ با اعلام این خبر افزود: پیرو مکاتبات مکرر با تامین اجتماعی و درخواست تعیین وضعیت عمارت ظهیرالاسلام و عدم پاسخگویی آن سازمان، شهرداری به این نتیجه رسید برای حفظ و جلوگیری از تخریب بیشتر عمارت و رفع خطر برای عموم شهروندان و همچنین عدم اسکان موقت افراد کارتن خواب در خانه مذکور، نسبت به اخذ حکم قضایی اقدام کند.
اتصال داربست در خانه ظهیرالاسلام برای نصب سقف موقت و جلوگیری از نفوذ باران و برف
سعادتی تأکید کرد: در مرحله اول شهرداری نسبت به ایجاد سقف موقت و کاذب برای جلوگیری از تخریب بیشتر عمارت ظهیرالاسلام اقدام و سپس نسبت به محصور سازی فضای پیرامونی اقدام خواهد کرد.
نصب پایه های بتونی برای محصور کردن فضای پیرامون خانه ظهیرالسلام (عکس امیر معماری ۹۴/۹/۳)
شایان ذکر است، پس از اخذ حکم قضایی محمدمهدی حیدریان، معاون اجتماعی فرهنگی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در گفتگویی با روزنامه شرق اظهار کرد: حدود ٢٠ روز قبل جلسه مشترکی با مسئولان سازمان تأمین اجتماعی و سازمان زیباسازی داشتیم و تفاهم شد در توافقنامهای مشترک، خانه ظهیرالاسلام مرمت و با رویکردی اجتماعی توسعه پیدا کند و مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
نصب داربست و سقف کاذب بر بام خانه ظهیرالاسلام در تاریخ ۹۴/۹/۱۷
وی در عین حال به احتمال امضای این توافقنامه در همین روزها اشاره کرد و گفت: منتظر اعلام نظر هیأتمدیره سازمان زیباسازی هستیم تا توافق به امضای دو سازمان برسد و پس از آن بلافاصله کار مرمت را آغاز کنیم.
نصب داربست و سقف کاذب بر بام خانه ظهیرالاسلام در تاریخ ۹۴/۹/۱۷
عیسی علیزاده، رئیس سازمان زیباسازی هم در همین گفتگو اعلام کرده است؛ تا زمانی که هیأتمدیره سازمان زیباسازی این تفاهم را قبول نکند، چیزی امضا نخواهد شد.
نصب داربست و سقف کاذب بر بام خانه ظهیرالاسلام در تاریخ ۹۴/۹/۱۷
خانه منسوب به ظهیرالاسلام که در بیست و هفتم مرداد ماه سال ۱۳۹۳ در فهرست آثار ملی کشور ثبت ملی شده بود.
سقف در حال تخریب خانه منسوب به ظهیرالاسلام دو سال پیش
در سالهای گذشته تصمیمات فراوانی برای خانه ظهیرالاسلام گرفته شده بود؛ تبدیلشدن به موزه مطبوعات، دفتر همکاریهای مشترک میراث فرهنگی و شهرداری تهران، دفتر ارتباط مردمی و پاسخگویی به مراجعان تأمین اجتماعی، پارکینگ سازمان تامین اجتماعی، مجتمع تجاری و … حال امیدواریم این حکم قضایی و تفاهم نامه تا چند روز آتی تبدیل به توافق نامه و اجرای کار مرمتی گردد.