دبیر سایت تاریخ شفاهی؛
ایران جایگاه از دست رفته خود را در انجمن بین المللی تاریخ شفاهی بازیافت
تاريخ : يکشنبه ۱۶ آبان ۱۳۸۹ ساعت ۱۷:۵۰
دبیر سایت تاریخ شفاهی گفت: با تأسیس سایت تاریخ شفاهی ما توانستیم جایگاه از دست رفته خود را در انجمن بینالمللی تاریخ شفاهی که از سال 1972 فعال بود را به دست آوریم و راهاندازی اولین هفتهنامه الکترونیکی تاریخ شفاهی به تکمیل این روند کمک میکند.
به گزارش هنرنیوز محسن کاظمی در نشست رسانهای مرکز مطالعات و تحقیقات فرهنگ و ادب پایداری که صبح امروز همزمان با رونمایی از اولین نشریه الکترونیک تاریخ شفاهی با حضور مرتضی سرهنگی مدیر مرکز مطالعات ادب پایداری و حجت الاسلام و المسلمین سعید فخر زاده مسئول دفتر تاریخ شفاهی در محل حوزه هنری برگزار شد ضمن بیان این مطلب گفت: سایت تاریخ شفاهی ایران در سال 1386 در پی چهارمین نشست تخصصی تاریخ شفاهی شکل گرفت. پس از یک سال فعالیت آزمایشی زبان انگلیسی نیز در این سایت افزوده شد و از بهمن امسال زبان عربی را نیز به عنوان یکی از زبانهای این سایت جهت برقراری ارتباط با مخاطبین به امکانات این سایت میافزاییم.
وی افزود: عنوان رسمی سایت تاریخ شفاهی است، دلیل این انتخاب این است که ما امروز در عصر انفجار اطلاعات قرار داریم انباشت و آوار این اطلاعات گاه باعث میشود که ما از مسیر اصلی خود منحرف شویم. کار این سایت دقیقاً مثل عنوان خود است. بدین معنی که کار این سایت تولید اطلاعات در ارتباط با تاریخ شفاهی ایران است.
کاظمی با تأکید بر انقلاب اسلامی و دفاع مقدس به عنوان دو بال مطبوعات پایداری گفت: ما امروز در بهترین بستر تاریخ شفاهی قرار داریم و مرکز مطالعات در تلاش است تا غنی ترین اطلاعات را در این حوزه در سطح ایران و جهان تهیه کند.
کاظمی با بیان این مطلب که تاریخ شفاهی در هر کشوری به بررسی تاریخ معاصر آن کشور میپردازد گفت: علت اینکه ما به تاریخ دفاع مقدس بیش از انقلاب اسلامی پرداختهایم تقدم تاریخی دفاع مقدس است.تاریخ شفاهی به سبک امروزی از زمان جنگ جهانی دوم و از ایالات متحده آمریکا شکل گرفت و در تمام دنیا این بحث را به عنوان یک تکنیک در محافل آکادمیک بررسی میکنند اما متأسفانه این کار در ایران بر عهده سازمانهای تحقیقاتی است و این سازمانها نیزگمان میکنند مصاحبه با شاهدان عینی وقایع تاریخی و نشر آنها به معنی تاریخ شفاهی است.
وی در ادامه افزود: تاریخ شفاهی دو سو دارد، در یک سو مورخ شفاهی و در سوی دیگر راوی. کار راوی تنها روایت خاطرات خود است خاطراتی که ممکن است با گذشت زمان کم و زیاد شده باشد اما تشخیص حقیقت امر و اقتباس آن با واقعیت با مورخ شفاهی است درست مثل کاری که مورخ کتبی با اسناد و مدارک انجام میدهد و با جمعآوری تمامی اسناد و مدارک موجود آنچه را که متناسب با روش اخذ شدهاش است برمیگزیند.
کاظمی با یادآوری این جمله که تاریخ را قهرمانان مینویسند گفت : تفاوت تاریخ شفاهی با مکتوب در این است که تاریخ شفاهی زبان طبقات محروم و توده مردم است. بدین منظور وضعیت آرمانی ما در سایت تاریخ شفاهی رسیدن به نقطهای است که در آن تضارب آراء شکل بگیرد. یکی از امتیازاتی که ما در هفتهنامه نسبت به سایت داریم انتخاب کردن علاوه بر انتخاب شدن است و به این صورت ما میتوانیم هر زمان که بخواهیم با مخاطب ارتباط برقرار کنیم.
وی در پایان تأکید کرد: ما تنها ادارهکنندگان این سایت ما نیستیم هر شخصی با هر لحنی میتواند خاطرهاش را در ارتباط با دوران انقلاب و دفاع مقدس در قالب تاریخ شفاهی نقل کند زیرا این نوع تاریخ، تاریخ بازی است.