منوچهر جنتینیا در گفت و گو با هنرنیوز درباره مهمترین مساله صنایع دستی اظهار داشت: احداث دو مرکز یکی برج سنگهای قیمتی و دیگری بازارچه صنایع دستی مهمترین الویت این حوزه است که حتا در مورد آن با رییس جمهور پیشین هم گفتوگو کردیم و ایشان هم استقبال کردند.
بینتیجه ماندن نامهنگاری احداث برج سنگها و بازارچه صنایع دستی
او افزود: هدف از ایجاد این دو مرکز، استقرار و انسجام هنرمندان، صنعتگران و تولید کنندگان این رشتهها در یک بازارچه است. این امر باعث اشتغالزایی، ارتقا تولید و توسعه صادرات میشود. به دنبال این تمرکز افزایش گردشگر را هم خواهیم داشت.
جنتینیا گفت: تجار خارجی نیز جذب این دو مرکز میشوند. این مرکز چند منظوره است. آموزش، تولید، ورک شاپ عرضه محصولات همه این موارد در آنجا دیده میشود. همچنین در برج سنگها علاوه بر این موارد، شناسنامه دار شدن تمام سنگها قیمتی مطرح میشود.
رییس اتحادیه تولید کنندگان و صادر کنندگان صنایع دستی ایران اظهار داشت: من پیش از تحویل این نامه به آقای احمدینژاد روز افتتاح برج میلاد با آقای دکتر قالیباف این موضوع را مطرح و نامه مکتوب را ارسال کردم . پس از آن با کارشناس معرفی شده از سوی ایشان مذاکره کردم که طرح مدون و مورد مد نظر را پیگیری کردیم.
او اضافه کرد: شهرداری چند وقت پیش از طریق سازمان ایمیدرو (سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران ) جلسهای گذاشت که نماینده آقای قالیباف مهندس لطفی حضور داشتند و طرح این مسئله با استقبال ایشان مواجه شد.
این کارشناس صنایع دستی با اشاره به این که ساخت برج سنگها زمانبر است، یادآور شد: او در ابتدا پیشنهاد کرد ما میتوانیم چند ساختمان در چند نقطه شهر برای تراشسنگها در نظر بگیریم. در صورت انجام این کار کلیه محصولات در آنجا مستقر میشود و سنگها قیمتی و نیمه قیمتی به آن مراکز ورود پیدا میکند و این آغاز کار است.
وی درباره نامه به رییس جمهور پیشین توضیح داد: آنچه با آقای احمدینژاد مطرح شد، تعلق یک قطعه زمین در منطقه ۲۲ به برج سنگها و بازارچه صنایع دستی با توجه به پتانسیل گردشگری این منطقه بود.
او افزود: برنامه مذکور را به وزیر مسکن و شهرسازی وقت آقای نیکزاد ارائه کردیم که جوابی نگرفتیم. حتی با معاون وقت رییس جمهوری آقای سید حسن موسوی و بعد هم آقای ملکزاده ( روسای قبلی سازمان میراث فرهنگی) نامهنگاری کردیم که متاسفانه جوابی نگرفتیم. امیدوارم این موضوع را با آقای نجفی مطرح کنیم و در دوره ایشان بازارچه صنایع دستی و برج سنگها احداث شود.
احداث فروشگاههای دائمی در سفارتخانهها
جنتینیا تصریح کرد: در طول این سالها ما همواره نمایشگاه خارج از کشور داشتیم اما باید یک پایگاه دائمی صنایع دستی و عرصه زیورآلات و سنگهای قیمتی به صورت فروشگاه در کشورهای مختلف احداث شود.
او ایجاد فروشگاههای دایمی صنایع دستی و زیورآلات در کشورهای مختلف با کمک وزارت امور خارجه را مهمترین اقدام پس از احداث بازارچه داخلی دانست و افزود: تعیین کشورهای هدف با توجه به سطوح روابط و خطر پذیری اقتصادی آن و بهرهگیری از اطلاعات و آمار ارائه شده توسط سفارتخانههای ایران در خارج مهمترین اقدام برای احداث این فروشگاههاست.
چینیها بازار هدف صنایع دستی ایران
این کارشناس صنایع دستی توضیح داد: با رایزنیهایی که پارسال با وزارت امور خارجه انجام شد آقای صفری سفیر ایران در پکن، جلسات خوبی با تجار چینی برای ما ترتیب داد. چین کشوری است که حداقل ۲۰۰ میلیون متمول دارد که این گروه تمایل زیادی برای خرید صنایع دستی ایران دارند. آنها خودشان فرشهای ما را کپی میکنند اما فرش اصیل ایرانی را میخرند.
جنتینیا تاکید کرد: در چند نمایشگاهی برگزار شده در چین کل صنایع دستی ایران خریداری شد و سفارشات خوبی نیز به ما ارائه شد. مثلا حدود چند ماه پیش با شرکت در نمایشگاه زیورآلات «شانگ های» به گفته سر کنسول ایران و همراهان مستقر در شانگهای، اتباع چینی اذعان کردند بهترین محصولات از آن ایران بود.
او با بیان این که یکی از اصلیترین نقاط ضعف صادرات صنایع دستی تبلیغات است، افزود: ساخت زیورآلات برای کشورهای مختلف ناآشناست. اما اگر این فروشگاهها با کمک سفارتخانهها در سایر کشورها احداث شود و تبلیغات گستردهای صورت گیرد سیل اتباع آن کشورها جهت خرید صنایع دستی ایران راهی میشوند.
جنتینیا خاطرنشان کرد: هدف ما خرید عمده است. پارسال در نمایشگاه گردشگری و صنایع دستی مادرید خیلی از محصولات ایران استقبال شد. در حالیکه اسپانیا با بحران اقتصادی بسیار زیادی مواجه است اما اتباع این کشور هم محصولات صنایعدستی و زیورآلات را خریدند و هم سفارشات خوبی به تولید کنندگان ما دادند.
انعقاد تفاهمنامهها راهی به سوی صادرات
رییس اتحادیه تولید کنندگان و صادر کنندگان صنایع دستی ایران گفت: انعقاد تفاهمنامههای اقتصادی و سیاسی با سایر کشورها به منظور حذف یا تقلیل عوامل کاهش گستردگی واردات صنایع دستی توسط این کشورها باید همواره مد نظرمان باشد
او متذکر شد: ما جزو هفت-هشت کشور تولیدکننده و صادرکننده صنایعدستی هستیم. در برخی از کشورها صادرات صنایع دستی ما نسبت به ورود صنایع دستی از آن کشورها بیشتر است و این مسأله یعنی شناسایی بازار هدف باید مورد تأمل قرار گیرد.
مریم اطیابی