رونمایی از نفیس‌ترین نسخه خطی نهج‌البلاغه در جهان
هنرنیوز از رونمایی 23 قرآن نفیس خطی گزارش می دهد:
رونمایی از نفیس‌ترین نسخه خطی نهج‌البلاغه در جهان
 
تاريخ : چهارشنبه ۲۰ مرداد ۱۳۸۹ ساعت ۱۴:۳۵
رییس کتابخانه ملی از رونمایی نفیس‌ترین نسخه خطی نهج‌البلاغه که آنرا کامل‌ترین نسخه می‌دانند در آستانه شب‌های قدر خبر داد.

به گزارش «هنر‌نیوز» آیین رونمایی از 23 قرآن نفیس خطی از نفیس ترین مجموعه قرآن‌های خطی اهدایی و خریداری شده توسط سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران که در فاصله زمانی رمضان 1430 الی 1431 هجری قمری، امروز چهارشنبه 20 مرداد ماه با حضور علی اکبر اشعری مشاور رییس جمهور و رییس کتابخانه ملی و عظیمی معاون کتابخانه ملی در سالن خوارزمی این کتابخانه برگزار شد.

در ابتدای این نشست اشعری گفت: سال 84 که ریاست کتابخانه ملی به بنده واگذار شد حدود 17 هزار نسخه خطی و 15 هزار نسخه چاپ سنگی در این مرکز موجود بود که این آمار محصول عمر شصت و چند ساله این مجموعه به حساب می‌آمد اما از سال 84 تا کنون تعداد نسخ خطی و نسخ چاپ سنگی هر کدام به بیش از 33 هزار جلد رسیده است.

وی‌افزود: رسانه‌ها با اطلاع رسانی مناسب می‌توانند فرهنگ‌سازی‌های لازم را انجام داده و مردم را به سمت اهدا و یا فروش نسخ خطی به کتابخانه ملی هدایت کنند تا بتوانیم این سرمایه ملی را حفظ و نگهداری کنیم.

وی برای اطلاع رسانی پیرامون این مسئله 4 راه پیشنهادی کرده و اظهار کرد: نگهداری نسخ خطی علاوه بر دشواری هزینه‌های بالایی دارد و علاوه بر این نیز حدود 70 نوع بیماری وجود دارد که کاغذ بدان‌ها دچار‌شده و از بین می‌رود. این بیماری‌ها که برخی از آنها نیز میان انسان و کاغذ مشترک هستند نسخ خطی را دچار کرده و از بین خواهند برد.

اشعری پیشنهاد کرد بهتر است مردم نسخ خطی‌شان را به این مرکزاهدا کرده و یا به فروش برسانند تا با نام خودشان ثبت شود و همچنین از خطر نابودی حفظ شود.

وی ادامه داد: یکی دیگر از راه‌ها این است که مردم نسخ خطی‌شان را با قیمت توافقی با ما به فروش برسانند و اگر حتی به این روش نیز تمایلی ندارند آثار خود را به صورت امانت و برای نگهداری به کتابخانه ملی آورده و از خدمات این مرکز برخوردار شوند.

رییس کتابخانه ملی در توضیح آخرین پیشنهاد خود گفت: بسیاری آثار خطی در وقف اماکن متبرکه شده‌اند و امکان خروج این نسخ از این مکان‌ها وجود نداردکه ما برای مرمت و نگهداری بهتر این آثار نیز خدماتی را ارائه خواهیم‌کرد.

مشاور رییس جمهور گفت: بیشتر آثار و نسخ خطی برای فروش به کتابخانه ملی ارائه شده‌اند و در مقایسه با آمار کتاب‌های اهدایی یا امانی آمار بالاتری را به خود اختصاص داده‌اند.

به گفته اشعری قدیمی‌ترین اثر خطی موجود در کتابخانه ملی قرآنی است که منسوب به زمان امام رضا بوده و در سال 475 هجری قمری نگاشته‌شده‌است.

رییس کتابخانه ملی سپس به توضیح درباره قرآن‌هایی که از آنها رونمایی می‌شود گفت: از ماه رمضان سال گذشته تا به حال 4 هزار و 67 اثری خطی که به دست ما رسیده است که تعداد 98 اثر قرآن است که و 36 نسخه آن خریداری شده و 62 نسخه توسط خیرین به کتابخانه ملی اهدا‌شده‌است.

اشعری در ادامه از رونمایی اثری ارزشمند در آستانه شب‌های قدر خبر داد و افزود: در آستانه شب‌های قدر از قدیمی‌ترین نسخه نهج البلاغه که مربوط به سال 521 هجری قمری است رونمایی خواهد شد و که شاید بتوان آن را کامل ترین نسخه نهج البلاغه در دنیا دانست.

وی از دیگر دلایل منحصر بفرد بودن این نسخه خطی را صحت انتساب این اثر هم به لحاظ سال و هم از نظر خطاط آن است.

اشعری گفت: بنا به آمار موجود در بانک اطلاعاتی کتابخانه ملی حدود 200 هزار نسخه خطی در مراکز کشور نگهداری می‌شود و این در حالی است که شاید بیش از دو برابر این مقدار بین مردم باشد و تحویل این مرکز نشده باشد.

مشاور رییس جمهور با اشاره به اینکه ظرفیت خرید نسخ خطی نفیس در کشور حدود 5/2 تا 3 میلیارد تومان است،اظهار‌کرد: از میان این رقم تنها یک میلیارد تومان به کتابخانه ملی تعلق می‌گیرد و به همین علت از میان آثاری که به کتابخانه ملی آورده می‌شود ما توانایی خرید یک سوم این آثار داریم.

وی ادامه داد: این در حالی است که همه این آثار ارزشمند هستند و باید تدابیری برای خرید و حفظ تمامی این آثار اندیشیده شود چرا که در غیر اینصورت این نسخ ارزشمند از راه‌های نادرست به خارج از کشور انتقال پیدا خواهند‌کرد.

اشعری گفت: خوشبختانه در سال‌های اخیر تعامل ما با مجموعه‌داران آثار نفیس بسیار خوب شده و در کمال اطمینان آثارشان را به ما ارائه داده‌اند. امیدوارم که با اطلاع‌رسانی از جانب رسانه‌ها به اهمیت نگهداری از نسخه خطی پی‌برده شود تا مردم نیز از مکان‌های امن برای نگهداری نسخه‌های موجودشان مطلع شوند.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در این راستا اقدام رسانه‌ها را جدی تلقی کرد و گفت: فعالیت‌های رسانه ای باید در جهتی صورت بگیرد که جامعه نسخ خطی را نوعی مطالبه اجتماعی دانسته و لزوم نگهداری از نسخ خطی ارزشمند را درک کند تا اینکه مسئولین نیز نسبت به این موضوع توجه بیشتری نشان دهند.

وی ضمن بیان اینکه در مورد اقدامات کتابخانه ملی اطلاع رسانی لازم در همه کشورها صورت می‌گیرد اظهار داشت: ما به تمامی کتابخانه‌های ملی دنیا و محققانی که پیرامون اسلام و ایران تحقیق می‌کنند اطلاع رسانی لازم را انجام داده‌ایم و آثار قدیمی و اسناد را اعلام کرده‌ایم.

اشعری در خصوص چاپ و انتشار آثار خطی گفت: چاپ و انتشار آثار خطی یکی از مباحث بسیار مهمی است که در جامعه ما مغفول واقع شده و باید به آن توجه بیشتری شود.

کد خبر: 15119
Share/Save/Bookmark