در مسير بيستونهمين جشنواره فيلم فجر؛
گلمكاني: عمده دلیل حضور فیلمسازان در جشنواره ها جلب نظر منتقدان است
تاريخ : سه شنبه ۱۴ دی ۱۳۸۹ ساعت ۱۴:۲۹
«هوشنگ گلمكاني» گفت: عمده دلیل حضور فیلمسازان در جشنواره ها جلب نظر منتقدان است.
به گزارش هنرنیوز، هوشنگ گلمكاني دبير شوراي نويسندگان ماهنامه سينمايي «فيلم» در گفتوگو با ستاد خبري بيستونهمين جشنواره فيلم فجر ضمن بيان اين مطلب گفت: اگر در اكران عمومي، فيلمها و فيلمسازان پاسخ و بازتاب كارشان را از تماشاگران عام ميگيرند، در جشنوارهها عمدة اين تماشاگران، همين ژورناليستها هستند و براي فيلمسازان، از حيث اعتباري بسيار مهم است كه بازتاب كارشان را در ميان منتقدان ببينند؛ حتي كساني كه تظاهر ميكنند نظر منتقدان برايشان مهم نيست.
وي ادامه داد: مطمئن باشيد همهشان اگر دستشان برسد و امكانش را داشته باشند لابهلاي همه مطالب رسانهها را كندوكاو ميكنند تا ببينند حتي در يك نشريه يا سايت گمنام مثلاً چه اشارهاي با چه لحن و رويكردي به فيلم آنها شده است. حتي اگر بيشتر نقدها و نوشتهها از نظر سينماگران و برگزاركنندگان جشنوارهها بد و شتابزده و مغرضانه و غيرمنصفانه و بيسوادانه و چه و چه باشد، هيچ سينماگري ته دلش نميخواهد جشنوارهاي كه فيلمش در آن نمايش داده ميشود بدون حضور منتقدان برگزار شود.
مولف كتاب «از كوچه سام»- كه جلد اولش مجموعهنقدهايي بر فيلمهاي ايراني طي چهل سال اخير است - منتقدان و سينماگران را وابسته به يكديگر توصيف كرد و افزود: فارغ از قضاياي تئوريك تأثير نقد بر هنرمند و انشاهايي كه ميتوان درباره اين موضوع نوشت و بيانصافيهاي كه منتقدان در حق سينماگران ميكنند و تحقيرهايي كه سينماگران در حق منتقدان روا ميدارند، هر دو طرف به هم نياز دارند و نميتوانند دوري همديگر را تحمل كنند. حكايت ماجرايي است با اين مضمون كه وودي آلن در يكي از فيلمهايش - گويا آني هال - گفت. يك نفر رفت پيش روانپزشك و گفت: دستم به دامنت دكتر، برادرم وهم برش داشته و فكر ميكند كه مرغ شده. دكتر گفت: خب ببرش به يك آسايشگاه رواني. آقاي برادر گفت: نميتوانم دكتر، چون به تخمش احتياج دارم.
سردبير ماهنامه سينمايي «فيلم» ادامه داد: اصلاً دليل عمدهاي كه فيلمسازان فيلمشان را به جشنوارهها ميدهند اين است كه نظر مثبت منتقدان را جلب كنند كه اين نظرها شايد بتواند در نمايش عمومي هم به فيلمشان كمك كند. البته در مورد جشنوارة فجر - كه يك جشنواره دولتي است كه سياستگذاران رسمي سينما برگزار ميكنند - فيلمسازان يكيدو دليل ديگر هم براي حضورشان دارند؛ يكي اميد به جايزه گرفتن و ديگر جلب حمايتهاي رسمي براي تضمين و تحكيم بقا و تداوم فعاليتشان. و البته در هر دوي اين دو دليل هم باز منتقدان نقش اساسي دارند.
هوشنگ گلمكاني در ادامه اين گفتوگو جشنواره را رويدادي براي نخبگان دانست و افزود: شأن نزول كميتة انتخاب در جشنوارهها همين نخبهگزيني و سرند كردن غيرنخبههاست. تماشاگران جشنوارهها هم در همة دنيا، نخبهها هستند و قاعدتاً منتقدان هم جزو تماشاگران نخبة سينما هستند؛ اگر نخبهترينشان نباشند. البته در كشور ما و بهخصوص جشنواره فجر به دلايل گوناگون - كه جاي بحثش در اينجا نيست - اين معادلة جهاني كمي به هم خورده اما در همين جا هم تماشاگران جشنواره با تماشاگران اكران عمومي تفاوتهايي دارند.
وي در پايان صحبتهاي خود تصريح كرد: منتقدان با حضور در جشنواره يك چشمانداز كلي از سينماي روز دوروبرشان به دست ميآورند كه به آنها در كارشان كمك ميكند. البته تماشاي روزي چند فيلم در طول جشنواره و فضاي عصبي و شتابزده اين روزها آفتهايي هم دارد اما در مجموع فايدههايش بيشتر است.
بيست و نهمين جشنواره بينالمللي فيلم فجر از تاريخ 16 تا 26 بهمنماه به دبيري «مهدي مسعودشاهي» در تهران برگزار ميشود.