طالبان می‌خواست با دوربین من برای خود فیلم تبلیغاتی بسازد
اسلام زاده در نشست نقد «تنها میان طالبان» :
طالبان می‌خواست با دوربین من برای خود فیلم تبلیغاتی بسازد
مستند تنها میان طالبان محسن اسلام‌زاده محسن اسلام زاده نشست نقد و بررسی «تنها میان طالبان» مستند برگزیده بخش پایانی جایزه آوینی سینما حقیقت در خبرگزاری مهر برگزار شد.
 
تاريخ : يکشنبه ۶ دی ۱۳۹۴ ساعت ۱۵:۰۳
به گزارش هنرنیوز؛نشست نقد و بررسی مستند تنها میان طالبان با حضور عوامل کار، محسن اسلام‌زاده کارگردان این مستند و جلیل اکبری صحت در خبرگزاری مهر برگزار شد.

جلیل اکبری صحبت منتقد و فعال رسانه ای در این مراسم گفت: مستند تنها میان طالبان روایت یک کنجکاوی در نقطه‌ای پیرامون ما و در ارتباط با ایران است. این روایت یک گزارش تحلیلی - تحقیقی است که خطرهای خاص خود را با خود دارد.

در کل این مستند چیزی که برای من جلب توجه می‌کرد نوع روایت و نریشن آن بود. باید توجه داشت که سینمای مستند به این دلیل که بخشی از اتفاقات در آن تکرارناپذیر است، نریشن کمک می‌کند تا اجزای شکل‌دهنده داستان کامل شود.

وی ادامه داد: گزارش مستقیم و بدون پیچیدگی داستان برای مخاطب بسیار خوب است. باید دقت کرد که وقتی یک متن برای داستان مستند نوشته می‌شود شامل ساختار روایت و طرح مسائل است و گاهی اوقات تضاد بین این روایت با روایت تصویری موجب به هم ریختگی می‌شود. فکر می‌کنم در این کار انتظار قابل توجه در کلام و نه در تصویر درنیامده است. موقعیت‌هایی که در آن پرداخته شده است چندان بکر نیست اما برای ما جذابیت دارد. در این مستند همه به دنبال این موضوع هستند که طالبان چه کسانی هستند باید دقت کرد که درست است سینمای مستند موضوع خود را از مردم می‌گیرد اما علاوه بر آن از یک روایت درونی نیز منشاء می‌گیرد.

صحت در پایان سخنان خود گفت: نکته مهم در این مستند عدم قضاوت است. کارگردان در هیچ پلانی قضاوتی از خود نمی‌کند که بسیار کمک کننده است شاید جابجایی بعضی از پلان‌ها به القای استرس درونی مخاطب کمک کند. ساختار مستند تنها میان طالبان بسیار نزدیک به فیلم‌هایی است که در جهان مشهور هستند. به نظرم این فیلم می‌تواند زمانی تاثیرگذار باشد که به شخصیت سازنده آن نزدیک‌تر باشد.

در ادامه این مراسم محسن اسلام‌زاده کارگردان این اثر صحبت کرد و گفت: آنچه که در تیتراژ ابتدایی کار آمده است روایت داستانی است که اکثریت مردم از طالبان دارند. دیدگاه من در کودکی و همزمان با رخداد واقعه مزار شریف تصویری از طالبان برای من ساخت. ۱۳ سال بعد از آن واقعه با مجموعه روایت فتح کاری را ساختیم. نکته مهم در ارتباط‌گیری من با اعضای طالبان مستند سفر به دیار پشتون‌ها بود که توانست واسطه ارتباط خوب من با اعضای گروه طالبان برای حضور در بین آنها بشود.

وی ادامه داد: از دی ماه ۹۲ تا خرداد ۹۳ منتظر تماس آنها بودم و وقتی هم که به سفر رفتم بجز همسرم و آقای سلیم غفوری هیچ کس مطلع نبود. در مورد طالبان باید توجه داشت که حضور آنها در افغانستان علنی است تمام تلاش من در این سفر این بود که بتوانم با یک جریان قوی در طالبان متصل شوم.

اسلام‌زاده ضمن اشاره به مصاحبه رضا برجی با ملااختر منصور گفت: در جریان تحقیقات با یک فیلم طلایی آشنا شدم که برای حضور من در بین طالبان بسیار کمک کننده بود و آن مصاحبه رضا برجی با ملااختر منصور بود. این فیلم را برای واسطه‌ها فرستادیم و به آنها گفتیم من نیز یکی از همین مستندسازان هستم.

وی اضافه کرد: طالبان قصد داشت با دوربین من برای خود فیلم تبلیغاتی بسازد و به همین دلیل من را به این طرف و آن طرف می‌برد.

این کارگردان و مستندساز در بخش پایانی سخنان خود به چاپ کتابی از اتفاقات این سفر اشاره کرد و گفت: هر شب مجموعه اتفاقاتی که در آن روز در میان طالبان رخ داده بود را یادداشت می‌کردم که اکنون چیزی نزدیک به ۶۰ هزار کلمه شده است. با پایان ویراستاری آن این کتاب را چاپ کرده و در آن توضیحات زیادی از این سفر و اتفاقات آن وجود دارد.

سخنران پایانی این مراسم علی پیرهادی نویسنده متن این مستند بود.

تسنیم نوشت:وی گفت: چند بار تیراژ‌های این مستند را دیدم و سعی کردم با نوشتن متنی دقیق ظرفیت این تصویرها را در بیاورم. این فیلم سنگ‌بنایی برای یک جنبش فکری است. سعی کردیم در این کار چیزی اضافه نکنیم تا قضاوت نداشته باشیم و سعی کنیم این فیلم گزارشی از یک مستندسازی باشد که دوست دارد با دوربین خود ببیند و تصاویر را روایت کند.
کد خبر: 86779
Share/Save/Bookmark