به گزارش هنر نیوز، مراسم چهار بزرگداشت برای فرهاد توحیدی، تورج منصوری، محمد کاسبی و غلامرضا موسوی برگزار شد و همچنین برگزیدگان بخش اقلام تبلیغاتی سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر نیز معرفی شدند.
در این مراسم سیدرضا صالحیامیری وزیر ارشاد، حجتالله ایوبی رئیس سازمان سینمایی، صاحبان آثار، سینماگران و هنرمندان حضور داشتند.
قرائت فاتحه برای درگذشت کاظم افرندنیا
اجرای برنامه را احسان کرمی بر عهده داشت که با تسلیت درگذشت کاظم افرندنیا بازیگر سینما و تلویزیون از حاضران خواست صلواتی برای گرامیداشت این هنرمند فقید قرائت کنند.
از هنرمندان حاضر در مراسم میتوان به سیروس الوند، جواد عزتی، نوید محمدزاده، منوچهر هادی، مسعود فروتن، هستى مهدوى، نیکى کریمى، لیلا زارع و ... نام برد.
گرامیداشت آتشنشانهای فداکار فاجعه پلاسکو
محمد حیدری دبیر جشنواره با تبریک سال تو سینمای ایران یاد آتشنشانهای شهید در پلاسکو را گرامی داشت. در ادامه مراسم با پخش کلیپی یاد شهدای مدافع حرم گرامی داشته شد.
با حضور ایوبی رییس سازمان سینمایی، صالحیامیری وزیر ارشاد، احمد مازنی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی از شهید کنانی فیلمساز مدافع حرم تقدیر کردند. همچنین با حضور یکی از آتشنشانان مصدوم در صحنه و با ذکر صلوات یاد شهدای آتشنشان گرامی داشته شد.
مهدیان یکی از آتشنشانهایی که در حادثه پلاسکو حضور داشت در سخنانی گفت: اگر آتشنشانها نبودند این ساختمان ظرف ده دقیقه فرو میریخت. کاری که آتشنشانها کردند بسیار با ارزش است.
وی ادامه داد: ما بعد از ریزش آوار کاری کردیم مانند زمان تفحص شهدا که کار بسیار سختی بود.
همچنین اولین بزرگداشت امشب به محمد کاسبی اختصاص داشت که با حضور مجید مظفری و همایون ارشادی برگزار شد.
محمد کاسبی با تقدیر از همه برگزارکنندگان جشنواره برای همه از خداوند روزی خوش و سلامتی مسالت کرد.
همچنین در ادامه مراسم بزرگداشت غلامرضا موسوی برگزار شد.
موسوی در سخنانی با اشاره به فعالیت خود در سینما گفت: من ابتدای انقلاب کار در سینما را شروع کردم که بهدلیل پیروزی انقلاب نظمی هنوز حاکم نشده بود و اولین تعاونیها در سینما را راهاندازی کردیم.
وی ادامه داد: در سینما فعالیت کردیم تا زمانی که دولتدهم آغاز شد. متاسفانه در دولتدهم صنف اصلی سینماگران یعنی خانه سینما تعطیل شد و توسط دولت صنفیهایی تأسیس شد که درست نبود.
موسوی متذکر شد: ما رفتار افراد اندکی که آن زمان علیه صنوف فعالیت کردند را بخشیدیم اما آن را فراموش نمیکنیم. متاسفانه گروهی از افرادی که آن زمان مشخص است چه رفتاری داشتند این روزها میخواهند امور سینما و صنف سینما را در دست بگیرند. من از مسئولان میخواهم مراقب این مساله باشند.
غلامرضا موسوی همچنین در سخنانی از اقدام ترانه علیدوستی برای تحریم حضور در مراسم اسکار در واکنش به تصمیم اخیر دونالد ترامپ برای تعلیق صدور روادید ایرانیها بسیار تشکر کرد.
ایوبی: امسال سینمای امید تحقق یافته است
در ادامه مراسم معاون سینمایی وزیر ارشاد در سخنانی گفت: همگی تحتتاثیر بخش اول برنامه یعنی تقدیر از شهدای حرم نازنین هستیم. باید تقدیر کنیم از کسانی که امنیت و آسایش ما را مدیونشان هستیم. باید افتخار کنیم در این دنیای نا أمن در امنیتی هستیم که میتوانیم این مراسم باشکوه را برگزار کنیم.
ایوبی با تقدیر از سینماگرانی که یکسال تلاش خالصانه خود را در جشنواره عرضه کردهاند، گفت: من فکر میکنم سال ٩٦ سال درخشانتری برای سینمای ایران خواهد بود و باید از دبیر جشنواره فیلم فجر به خاطر ذوق و سلیقهاش تشکر کنم.
معاون سینمایی وزیر ارشاد ادامه داد: اگر این صحنهها آراسته است به خاطر خون دل و خون جگر فیلمسازانی است که با زحمت بسیار فیلم میسازند و سینمای ایران را به عنوان یک افتخار در جهان مطرح میکنند.
ایوبی با بیان اینکه سخنران اصلی این جلسه وزیر ارشاد است، گفت: من امسال این افتخار را دارم که چهارمین سال پیاپی در دولت یازدهم معاون سینمایی و برگزار کننده جشنواره فیلم فجر باشم.
او یادآور شد: در آخرین سال دولت یازدهم باید یادی از فضای تلخی که داشتیم بکنم. چقدر باید شمس و مولانا میخواندم تا سینماگران امیدوار باشند که این روزها میگذرد و از این بحران عبور میکنیم. ما همه بحرانها را با هم در سینمای ایران داشتیم.
ایوبی خاطرنشان کرد: بحران سینمای ایران بحران مشروعیت بود. أصناف چند پاره بود و سینما به اتهام آغشته بود. دوران سختی بود و مخاطبان سینما زیر خط فقر بودند. اصلا سوال این بود که سینما برای چه؟ اما امروز، سینما یک مطالبه است.
ایوبی تصریح کرد: دهه ٩٠ دهه سینمای امید است و جشنواره فجر امسال متعلق به سینمای امید. سینمای امید دیگر یک آرزوی دستنیافتنی نیست، بلکه تحقق یافتن است.
معاون سینمایی وزیر ارشاد با بیان اینکه وقتی فیلمهای امسال جشنواره فجر را دیدم تمام خستگی چهار سالهام برطرف شد، گفت: با جرأت میگویم امسال سینمای امید تحقق یافته و نیمی از فیلمهای امسال متعلق به جوانانی است که سال گذشته با قدرت حاضر شدند و امسال سال تثبیت آنها در جشنواره است.
ایوبی ادامه داد: در زمینه فیلمهای اجتماعی، امسال امید موج میزند و آنچه مد نظر مقام معظم رهبری است را بیان میکند. سینمایی نه برای غر زدن که نگاهی مشفقانه به مسائل اجتماعی دارد. در زمینه دفاع مقدس هم فیلمهای ساده و کم هزینهای توسط جوانان ساخته شده، فیلمهایی که در مرز فیلم جنگی و پرداختن به خانواده دفاع مقدس دارد.
او یادآور شد: امسال گیشه و اندیشه کنار هم قرار گرفته است. خوشحالم سینمای ایران به مردم لبخند میزند و سینمای امید است. امروز مفهوم قدرت در جهان عوض شده و سینما یکی از جلوههای جنگ نرم است.
ایوبی ادامه داد: نمونه آن، همین بانوی هنرمند ایرانی است؛ وقتی اعلام میکند امسال اسکار را تحریم میکنم؛ در شبکههای بینالمللی تصویر این بانوی ایرانی هنرمند(ترانه علیدوستی) انعکاس مییاید و این قدرت سینمای ایران است.
او سینماگران را مرزداران هویت و فرهنگ خواند و گفت: در جهان امروز که تفکیک اسلام شیعه و سنی و وهابی سخت است و مردم ما حوصله خواندن ندارند اما عباس کیارستمیها، اصغر فرهادیها، میرکریمی و مجیدیها سینمای ایران را جهانی میکنند و میگویند این است مرز اسلام ایرانی و فرهنگ و تمدن ایران با کشورهای منطقه که از داشتن چنین سینمایی عقیماند.
صالحیامیری: جشنواره فیلم فجر یادآور نشاط، تحرک، پویایی و امید است
در ادامه مراسم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در سخنانی گفت: قبل از اینکه به این مکان و به دیدار شما بیایم، به این فکر میکردم که چه پیامی را برای جامعه بزرگ و نجیب سینما باید داشته باشم؛ اینکه از منظر اجتماعی، انسانی و اخلاقی چه میتوانم برای این جمع بزرگ بگویم.
رضا صالحیامیری با بیان اینکه قبل از آمدن به افتتاحیه جشنواره فیلم فجر دیداری با رئیسجمهوری داشتم، گفت: حامل ابلاغ سلام رئیسجمهور به همه شما هستم.
صالحی امیری خاطرنشان کرد: آغاز سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر را در آستانه سی و هشتمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی را به اصحاب فرهنگ و هنر، جامعه بزرگ و فرهیخته سینمای ایران، دست اندرکاران برگزاری این رویداد و علاقه مندان به سینما تبریک میگویم.
وزیر ارشاد تصریح کرد: جشنواره فیلم فجر یادآور نشاط و تحرک و پویایی و امید است. سینمای ایران امروز زبان گویا و مؤثر جامعه است که در تحولات جامعه بیش از هر زمان دیگری رویکرد جامعهمحور دارد.
صالحیامیری با تاکید بر اینکه مسائل اجتماعی و آلام جامعه امروز در آیینه سینما آشکار است، گفت: اقبال و گرایش گسترده به سینما نشان میدهد که توجه به آن به یک نیاز اجتماعی تبدیل شده؛ افزایش بسیار مخاطبان، فروش بالا و استمرار آن، مؤید این نکته است.
او ادامه داد: امروز به خانواده بزرگ سینما که انسانهای دردآشنا، دلسوز و وفادار به مبانی ارزشی در آن فعال هستند، باید فراتر از مسائل فرهنگی که به مثابه سرمایههای اجتماعی هستند، نگاه کرد.
وزیر ارشاد با بیان اینکه صیانت از حقوق ذاتی اهالی سینما را وظیفه اصلی خود میدانیم، گفت: نقش این قشر فرهیخته در توسعه فرهنگی و ارتقای فرهنگی، بیبدیل است.
صالحیامیری تصریح کرد: ما به اصحاب هنر، از جمله سینماگران، اعتماد و باور داریم و اعتقاد داریم به کمک شما میتوانیم به افزایش امید اجتماعی و کاهش آسیبهای اجتماعی و ارتقای فرهنگ عمومی امیدوار باشیم.
او با بیان اینکه "ضیافت فرهنگی سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر را جشنواره امید و نشاط باید خواند" گفت: حضور جوانان خلاق در جشنوارههای فیلم، تیاتر، موسیقی و هنرهای تجسمی امسال، فضای پرامید و فردایی پر نشاط را نوید میدهد.
وزیر ارشاد ادامه داد: این واقعیت، انتظارات را بیشتر و مسئولیت ما را سنگینتر میکند. ما وظیفه داریم که زیرساختها را تقویت کنیم و عدالت فرهنگی را به لحاظ توسعه امکانات و تمرکززدایی و ایجاد زمینه برای بهرهمندی همه شهرها از این امکانات محقق کنیم.
صالحی امیری تاکید کرد: به ضرورت تشکیل سازمان نظام صنفی هنر اعتقاد دارم و همانطور که قبلا در دیدار با تشکل های سینمایی بیان کرده بودم، حداکثر توان خود را برای ایجاد این نهاد به کار می بندم و بر این باور هستم که راهکار کاهش مشکلات سینما از این مسیر می گذرد.
او تصریح کرد: تعامل سینما با نهادهای آموزشی، دینی و نهادهای دیگر ما را به درک مشکلات جامعه رهنمون خواهد کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: از سطوح کودکان و مدارس و در همه عرصهها باید از عنصر سینما به بهترین نحو استفاده کنیم.
صالحیامیری با بیان اینکه "به تنوع و تکثر در جامعه باور دارم و آن را نه تهدید، که فرصتی دائمی میدانم" گفت: از این رو معتقدم سینما این تنوع و تکثر را برای انسجام بیشتر میتواند نمایندگی کند. سینما با آغوش گسترده خود میتواند آیینهای شفاف از جامعه برابر دیدگان ما قرار داده و راهی برای افزایش نشاط اجتماعی باشد.
وزیر ارشاد تصریح کرد: امروز بستر اجتماعی برای سینماگران فراهم است تا بتوانند پرچمدار حوزه فرهنگ و هنر باشند و نام ایران را در جهان اعتلا دهند.
صالحیامیری ادامه داد: تلاش برای پیوستن به شبکه تولیدات جهانی بیانگر این است که درخت تنومند ایران اسلامی ثمرهای به نام سینما دارد که بیان کردن کاستیهای اجتماعی، در عین هم دردی و همنوایی با جامعه را هدف اصلی خود میداند.
او تصریح کرد: امیدوارم جشنواره فجر امسال محلی برای تعامل و محللی برای گفتوگو و کانونی برای انسجام اهالی فرهنگ و هنر و جشنواره امید و نشاط باشد.
همچنین در ادامه برگزیدگان بخش اقلام تبلیغاتی سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر نیز به این شرح معرفی شدند:
در بخش جوایز انونس؛ دیپلم افتخار و سیمرغ بلورین به "روحالله موحدی" برای فیلم "سیانور" رسید.
جایزه بهترین پوستر به "طاها ذاکر" برای فیلم "فصل بارانهای موسمی" رسید که طاها ذاکر جایزه خود را به کیانوش عیاری برای فیلم کاناپه تقدیم کرد.
در بخش عکس جایزه به "مریم تختکیشیان" برای فیلم "نیمرخها" رسید.
در ادامه علیرضا قربانی قطعاتی را به صورت زنده برای حاضران در مراسم افتتاحیه اجرا کرد.
همچنین از تورج منصوری با حضور محمود کلاری و ایرج رامینفر تجلیل شد.
محمود کلاری در سخنانی گفت: من از فیلمبرداری هیچ چیزی نمیدانستم و تورج منصوری به من خیلی چیزها یاد داد.
تورج منصوری نیز با تشکر از برگزار کنندگان گفت: نباید ساختمان پلاسکو را فراموش کنیم؛ از طرفی هوای شهرهای بزرگ مانند تهران را داشته باشیم. شهرهای بزرگ میتوانند فاجعهای مانند پلاسکو ایجاد کنند.
مراسم تقدیر از فرهاد توحیدی با حضور شهرام اسدی و شادمهر راستین برگزار شد.
فرهاد توحیدی با تشکر اهالی سینما خانواده و برگزارکنندگان گفت: اینکه برخی از بزرگترین سینماگران ایران که فیلم داشتند و در جشنواره نیستند مانند کیانوش عیاری و فیلم کاناپه جای گله دارد.
وی ادامه داد: اینکه وزیر ارشاد دنبال سازمان نظام صنفی هنری و سینما هستند خیلی خوب است. ما باید دنبال صنعت در سینما باشیم زیرا صنعت انحصار را میشکند و مناسبات صنعتی به مالکیتخصوصی احترام میگذارد.
توحیدی متذکر شد: وزارت ارشاد به موجب قانون بالاترین مرجع در سینما است و نباید این حق را به خارج داد. وزیر باید اقتدار خود را ناشی از مرجعیت و نفوذ هنرمندان و سینماگران بداند. وزیر اگر زلف پریشان هنرمندان را رها نکند، قطعا وزیر با اقتداری خواهد بود.
همچنین شادمهر راستین هم درباره توحیدی گفت: وی استاد فیلمنامهنویسی سینمای ایران است. وی همیشه پیک صلح بود و چرخ دندههای سینمای ایران را روانتر کرد.
به گزارش ایلنا این مراسم ساعت 21:30 به پایان رسید. احسان کرمی مجری مراسم در پایان اعلام کرد که این مراسم را تقدیم میکنم به اصغر شاهوردی صدابردار سینمای ایران که مدتهاست در بستر بیماری است.