نشست نقد كتاب هاي «سفرنامه ميكله ممبره» و «جمهوري ونيز و ايران» برگزار شد
در انديشگاه كتابخانه ملي؛
نشست نقد كتاب هاي «سفرنامه ميكله ممبره» و «جمهوري ونيز و ايران» برگزار شد
به مناسبت بزرگداشت هفته فرهنگي ايران و ايتاليا، نشستي فرهنگي با حضور پروفسور كارلو چرتي رايزن فرهنگي جمهوري ايتاليا در ايران و استاد دانشگاه رم در انديشگاه فرهنگي كتابخانه ملي برگزار شد.
 
تاريخ : يکشنبه ۲۷ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۱۵:۴۳

به گزارش هنرنیوز به نقل از روابط عمومي سازمان اسناد و كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران، در اين نشست كه با حضور علاقه مندان مباحث فرهنگي برگزار شد، به نقد و بررسي دو كتاب «سفرنامه ميكله ممبره» و «جمهوري ونيز و ايران» پرداخته شد.
دكتر محسن جعفري مذهب، عضو هيئت علمي سازمان اسناد و كتابخانه ملي و يكي از سخنرانان در ابتدا ضمن خوش آمد گويي به حضار و تشكر از سفارت ايتاليا در ايران بيان داشت: امروز اولين روز از هفته فرهنگي جمهوري ايتاليا در ايران است و به همين دليل جلسه نقد و بررسي دو كتاب كه توسط نويسندگان ايتاليايي نگاشته شده ولي براي ما ايراني ها هم داراي ارزش است مي پردازيم. دكتر جعفري مذهب ادامه داد: روابط ايران و ايتاليا به حدود ۷۵۰ سال قبل برمي گردد و جالب است بدانيد كه در سال ۱۲۶۴ميلادي، شخصي به نام پترو بيوتي در شهر تبريز تجارت مي كرد. دكتر جعفري مذهب در ادامه در زمينه كتاب هاي مذكور توضيحاتي ارائه داد. اين عضو هيئت علمي سازمان اسناد و كتابخانه ملي گفت: كتاب "جمهوری ونیز و ایران" اثر گولیلمو برشه ترجمۀ یوسف خان مؤدب الملک است كه به همراه مقاله ای دربارۀ فعالیت های فرهنگی یوسف خان با پژوهش و تصحیح محسن بهرام نژاد در دوفصلنامه آيينه ميراث منتشر شده است. دكتر جعفري مذهب ادامه داد: در بخش اول اين كتاب به فعالیت های فرهنگی مؤدب الملک مشهور به ژوزف ریشار در ایران و بخش دوم با عنوان "دربارۀ کتاب جمهوری ونیز و ایران" و بخش سوم نیز به بحث "جمهوری ونیز و ایران" اختصاص دارد. دومين كتاب نيز عنوان " سفرنامه ميكله ممبره" دارد كه در سال ۱۳۸۲ در كتاب ماه تاريخ و جغرافي به نقد و بررسي و معرفي آن پرداختم و در سال ۹۰ دكتر ساسان طهماسبي با بنده تماس گرفت و پيشنهاد ترجمه كتاب را دادند و در بهمن ماه گذشته اين سفرنامه در اصفهان منتشر شد.
در ادامه اين نشست علمي، پروفسور كارلو چرتي، رايزن فرهنگي سفارت ايتاليا در ايران از برگزاركنندگان اين نشست تشكر كرد و بيان داشت: سفير ايتاليا نيز مايل بودند در جمع ما حاضر باشند اما متأسفانه هنوز استوارنامه خود را تسليم نكرده اند. وي ادامه داد: امروز مي خواهيم درباره دو شخصيتي صحبت كنيم كه تفاوت زيادي با هم دارند. يكي گولیلمو برشه و ديگري ميكله ممبره. وي تصريح كرد: البته اين موضوعات در تخصص بنده نيست ولي به دليل احترامي كه براي جلسه قائل هستم، توضيحاتي ارائه مي دهم. رايزن فرهنگي ايتاليا ادامه داد: ميكله ممبره از يك خانواده ونيزي زاده شد و بسيار وطن پرست و پرتلاش بود. وي در سال ۱۵۰۹ به دنيا آمد و در بهارسال ۱۵۳۹ عازم ازمير عثماني شد و در اواسط تابستان، به شهر مرند رسيد. هدف وي انعقاد قراردادي ميان ايران و جمهوري ونيز عليه عثماني ها بود كه البته بعد از تفاهم ميان ونيز و عثماني از راه خليج فارس به پرتغال وسپس به ونيز بازگشت. وي در سال ۱۵۹۴ چشم از جهان فرو بست و او يك سياستمدار وطن پرست ايتاليايي بود. پروفسور چرتي در ادامه درزمينه فعاليت هاي "برشه" گفت: برشه يك پژوهشگرتاريخ بود و كتاب روابط ايران و ونيز را چاپ كرد. كه امروز تخليص آن معرفي مي شود. وي در پايان صحبت هاي خود ابراز اميدواري كرد تا رابط ايران و ايتاليا در زمينه هاي فرهنگي گسترش يابد و برگزاري نشست ها و نمايشگاه هاي مرتبط نيز افزايش يابد.
دكتر الهام ملك زاده، عضو هيئت علمي پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی نيز در زمينه چاپ كتاب برشه با عنوان "جمهوري ونيز و ايران" گفت: ابتدا كتاب توسط انتشارات دانشگاه آزاد اسلامي در قطع پالتويي به چاپ رسيد و سپس در ضمیمۀ ۳۲ دوفصلنامه آینۀ میراث با عنوان جمهوری ونیز و ایران به همراه مقاله ای دربارۀ فعالیت های فرهنگی یوسف خان با پژوهش و تصحیح محسن بهرام نژاد منتشر شده است.
وي ادامه داد: براي تكميل كتاب مجبور شديم توضيحاتي را اضافه كنيم و ما به ازاي لاتين را در پانوشت ها بياوريم و سعي كرديم در حد معقولي اطلاعات آن را تكميل كنيم.
در ادامه، دكتر ساسان طهماسبي، عضو هيئت علمي دانشگاه پيام نور و مترجم كتاب سفرنامه ميكله ممبره نيز بيان داشت: كتاب به طرز ساده اي نگاشته شده است و حجم آن هم با آنكه ممبره يك سال در ايران بوده است، كم است. وي بيان داشت: اين كتاب هم از جهت شرحي كه بر روابط ايران و ونيز مي دهد و هم اطلاعاتي كه درباره ايران جمع آوري مي كند، داراي ارزش است. با وجود آنكه وي يك تاجر نيز بود ولي شرح چنداني در زمينه اقتصاد دوره صفويه نمي دهد. البته اين كتاب در رابطه با مسائل اجتماع نظير عاشورا، ازدواج و تدفين و معرفي شخصيت هاي حاضر در دربار صفويه اطلاعات مفيدي دارد. وي ادامه داد: اولين بار از طريق مطلب دكتر جعفري مذهب در كتاب ماه تاريخ و جغرافيا با اين كتاب آشنا شدم و درخواست دريافت كتاب را براي ترجمه به ايشان دادم كه دكتر جعفري مذهب نيز موافقت كرد.
گفتني است در پايان، نشست به صورت پرسش و پاسخ، ادامه يافت. اضافه مي شود این نشست با همکاری «مرکز پژوهشی میراث مکتوب»، «شبکه انجمن‌های دوستی ایران با سایر کشورها»، «سرای ایران‌شناسی»، «انجمن دوستداران فرهنگ ایران و ایتالیا» و انتشارات «بهتا پژوهش» در انديشگاه كتابخانه ملي برگزار شده است.

کد خبر: 75646
Share/Save/Bookmark