خصوصیات علوم تجربی که موسیقی و به خصوص نوازندگی نیز شامل آن میشود فراگیری و استفاده از تکنیکهای مختلف است. با تعامل بین فرهنگی میتوان علاوه بر آشنایی با تکنیکهای جدید نوازندگی با شکل ساز و حتی با سازهای تازه مورد استفاده در فرهنگهای دیگر آشنا شد و این آشنایی به قیمت تعالی موسیقی داخلی تمام خواهد شد که به غلط برخی این فرآیند را دور شدن از موسیقی داخلی میپندارند.
با توجه به اضافه شدن ارکسترهای مختلف و آمادگی آنها برای اجراهای مختلف، امروز بيش از هر زمان ديگری نوازندگان دوباره به اهميت جنبه های زيبا شناسی در اجراهای موسيقی پی برده اند و در تلاشند تا مهارتهای فنی و تکنيک خود را نه در راستای ارائه صرفا يک تکنيک خارق العاده بلکه در راه دستيابی به بيان زيبا در اجرای يک قطعه موسيقی استفاده کنند.
با توجه به اینکه هنر بداههنوازی در ایران پیشینهای طولانی دارد و بزرگان موسیقی در نوازندگی در حال حاضر بیشتر اجراهای خود را متمرکز بر بداههنوازی کرده و برخی دیگر از این بزرگان مانند کیهان کلهر از حضور نوازندگان خارجی استفاده میکنند که این موضوع ضرورت تعامل بین فرهنگی را برای تعالی موسیقی ایرانی مشخص میکند. اغلب خود این نوازندگان با سابقهای که دارند از حضور این هنرمندان در همکاریهایشان کمال استفاده را میبرند.
در فرايند نوازندگی علاوه بر توجه به عناصر نت - تمپو - ريتم - کوک - و امثال آن می بايد به عنصر ديگری که جريان و حرکت نام دارد نيز توجه خاصی بشود. گرچه اين عنصر و ملحقات آن در نوشتار فعلی به صورت تئوريک بر روی کاغذ منعکس شده است ميتوانيم با روشهای هوشمند و خلاق آموزش آنرا بعنوان يکی از ارکان اساسی در تربيت نوازندگان در ايران مطرح سازيم .
البته دیدن کارهای دیگر نوازندگان از دریچه سرانههای ارتباط جمعی به راحتی مقدور است اما حضور این نوازندگان در یک اجرای زنده و برقراری جلسات آموزشی در کشور میهمان تأثیرگذاری بیشتری دارد. درست است که ما نوازندگان چیرهدست زیادی داشتهایم و هرکدام تألیفات زیادی در زمینه آموزش دارند اما نباید از فراگیری تکنیکهای خارجی هم غافل بود.