توليد علم و فناوري (اصول و راهبردها)
 
تاريخ : سه شنبه ۲۷ بهمن ۱۳۸۸ ساعت ۱۵:۳۰
علم و دانش اساس توسعه‌يافتگي در جهان است. همه براين باورند كه علم و دانش و نوآفريني مي‌تواند موتور محركه توسعه در كشورهاي توسعه‌يافته و درحال توسعه قلمداد شود. سال نوآوري و شكوفايي در آغاز سال 1387 از سوي مقام معظم رهبري به عنوان چراغ راه مسؤولان و سياست‌گذاران نامگذاري شده است و اين سؤال را در بدو هر حركت و برنامه‌اي به ره‌جويان خود گوشزد مي‌نمايد كه نوآفرين كيست و داراي چه ويژگي‌هاي متمايزي از ديگر افراد است؟ نوآفرين ايده‌اي را يافته و آن را تبديل به فردي كارآمد مي‌كند.
دراين فضاي كار، فرصت نوآوري در واقع، فكر نويي است كه قابليت كارآفريني شدن دارد. آگاهي از محيط، قابليت‌ها، نيازها و نگرش كارآفرين او را در يافتن فرصت و پرداختن به آن ياري مي‌دهد. براساس سند چشم‌انداز، ايران 1404 در حوزه توليد علم و فناوري كشوري، دست يافته به جايگاه اول علمي و فناوري در سطح منطقه‌اي و جهاني است. تحقق اين بخش از هدف‌ها مستلزم تدوين راهبردهاي توليد علم و فناوري است.
هدف كتاب اين است كه با كشف شرايط و شناخت مؤلفه‌هاي راهبردي از طريق جمع‌آوري اطلاعات، بهره‌گيري از تكنيك‌هاي كتابخانه‌اي و مطالعات ميداني راهبردهاي مناسب توليد علم و فناوري در جمهوري اسلامي ايران را بيان نمايد.
اين كتاب داراي چهار فصل است و فصل‌اول با عنوان فرايندهاي مديريت دانش شامل بخش‌هاي زير است؛ نكات مهم در موفقيت بهره‌گيري از مديريت دانش، عناصر تشكيل‌دهنده نوآوري دانش، مدل‌هاي توليد فناوري، طبقه‌بندي اهداف، ابزارها و نهادهاي نظام نوآوري و ...
فصل دوم با عنوان نانوفناوري موارد ذيل را مورد توجه قرار داده است: تأثير فناوري نانو بر امنيت جهاني، عوامل مؤثر بر توسعه فناوري‌هاي نو، بررسي تجربي ساير كشورها، مدل‌هاي آينده‌نگري، چارچوب واجزاي رهنگاشت علم و فناوري، رهنگاري و برنامه‌ريزي راهبردي علم و فناوري و ...
فصل سوم كتاب به بررسي شاخص‌هاي ارزيابي علم و فناوري مي‌پردازد كه شامل بخش‌هاي زير است؛ اهميت و ضرورت شاخص‌ها، شاخص هاي توليد علم، شاخص‌هاي ارزيابي فناوري، شاخص‌هاي كيفي ارزيابي علم و فناوري و...
راهبرد ارائه شده در اين فصل؛ چه ملاحظات تئوريك و چه شواهد تجربي روشن مي‌كنند كه اگر زمينه‌هاي فرهنگي و سياسي جذب علم و فناوري وجود نداشته باشد و در ساختارها و نهادهاي مورد نياز تغييرات ايجاد نشود، تغييرات فناوري و نوآوري نمي‌تواند فوايد اجتماعي خود را داشته باشد.
فصل چهارم با عنوان راهبردهاي پيشنهادي توليد علم و فناوري است و بخش‌هاي مختلف آن عبارتند از: راهبرد اصلي، راهبردهاي تأمين منابع انساني، راهبردهاي تأمين ارتباطات و تسهيل دسترسي، راهبردهاي توليد علم و فناوري، راهبردهاي منتخب.
با توجه به تدوين راهبرد توليد علم و فناوري در راستاي سند چشم‌انداز بيست ساله جمهوري اسلامي ايران كه در اين كتاب آمده است؛ مخاطبان كتاب دانشگاهيان، مديران عالي رتبه كشوري و لشكري، فرهيختگان علوم راهبردي، شوراي عالي انقلاب فرهنگي، محققان علوم انساني كميسيون علمي و فرهنگي مجلس شوراي اسلامي، مجمع تشخيص مصلحت نظام، وزارت علوم، مركز تحقيقات سياست علمي كشور، مركز آينده پژوهي علوم و فناوري دفاعي مي‌باشند.
كتاب "توليد علم و فناوري (اصول و راهبردها)" توسط گروه مطالعاتي دانشكده مديريت راهبردي تاليف و انتشارات دانشگاه عالي دفاع ملي
در سال 1388 در 296 صفحه منتشر شده است.
کد خبر: 7702
Share/Save/Bookmark