به گزارش خبرنگارسینمایی هنرنیوز؛ نشست خبری تشریح عملکرد امسال بنیاد سینمای فارابی با حضور«سید احمد میرعلایی» مدیرعامل بنیاد سینمای فارابی ، «حسن نجاریان» قائم مقام مدیر عامل ، «جعفر گودرزی» مشاورمدیرعامل و مدیرروابط عمومی بنیاد سینمایی فارابی وخبرنگاران در سالن سینمایی این بنیاد برگزار شد.
در این نشست میرعلایی مدیرعامل بنیاد سینمای فارابی اظهارداشت: امروز وضعیت خوبی در سینما حاکم نیست همه ما مقصر هستیم و بنابراین جذابیت در تولید آثار سینمایی، مهمترین شاخص مورد نظر بنیاد سینمایی فارابی در حمایت از تولید فیلم ها بوده است و ما تلاش کردیم که همیشه از فیلم هایی خوب و ماندگار حمایت کنیم.
وی افزود: متاسفانه این روزها فیلمهای اکرانی در گیشه فروش خوبی ندارند که این به معنای بد بودن آنها نیست و در عین حال همه فیلم های پرفروش نیز آثار درخور توجهی نیستند. بنابراین جذب مخاطب همواره برای ما در تولید آثار سینمایی مهم بوده و تلاش می کنیم این شاخص در فیلمنامه های مختلف با مضامین متنوع وجود داشته باشد.ازطرفی ملاک عقد قرارداد ما با فیلمسازان فیلمنامه های آنها است و به حق یکی از مهمترین وظایف بنیاد سینمای فارابی، حمایت از تولیدات فاخر سینمای ایران است.
مدیر عامل بنیاد سینمایی فارابی د ادامه تصریح کرد: تلاش می کنیم که بتوانیم وضعیت سینما را درست کنیم. بنابراین من امروز در آستانه سی سالگی تشکیل بنیاد سینمایی فارابی میگویم که از ابتدا به این بنیاد آمدم؛ تلاش کردم که در این بنیاد که در خدمت سینما باشیم و روزی که رفتم کارنامه خوبی به جا بگذاریم. هر چند متاسفانه بخشی از انرژی ما صرف حواشی شده است که به سینما ارتباط ندارد.
وی ادامه داد: ما دنبال این بودیم که بنیاد سینمای فارابی را به محل امنی برای همه سینماگران قرار دهیم و هرکس که میخواهد در چارچوب نظام فیلم بسازد؛ از او حمایت کنیم زیرا فارابی خانه همه فیلمسازان است و به عوان مثال اگر درصد تغییرات در دهه شصت و هفتاد، ده درصد بود این تغییرات در دهه هفتاد تا نود، سی درصد شده و قطعا در دهه نود تا سال ۱۴۰۰ بیشتر نیز میشود.
میرعلایی خاطرنشان کرد: برخی ها این اتهام را بنیاد سینمایی فارابی وارد می کنند که این بنیاد در ساخت فیلمها به مخاطب و فروش فیلم توجه ندارد در صورتی که به هیچ وجهی این گونه نیست. بلکه بحث استقبال مخاطبان مقوله دیگری است امروز در بیشترین شرایط پرفروشترین فیلم ۷ میلیارد تومان میفروشد که فقط ۳ درصد جمعیت فیلم را میبینند از این ۳ درصد یک و نیم درصد ویژه تهران و بقیه آنها ویژه شهرستانهاست و متاسفانه به بخش اقتصاد در سینما توجه نشده و معماری اقتصادی سینما فراموش شده است.
وی تاکید کرد: هزینههایی مانند دستمزدها را بی خود و بی جهت در سینما افزایش داده اند و امروز یک بازیگر خودش را با فوتبالیست مقایسه میکند و توقع دستمزد بالا دارد متاسفانه ارگانهای تاثیرگذار سینما آدمهای دلسوزی ندارند و فقط به حاشیه میپردازد. در صورتی که سازمانی مانند تلویزیون باید پشتیبان سینما باشد و سینما هم باید از تلویزیون حمایت کند . نباید این گونه باشد یک نقص در سینما در تلویزیون بزرگ شود و یا اینکه یک فیلم سیاه نمایی را پیدا کنند و بعد همه بگویند فیلمها فیلم بدی است و حتی فیلم جدایی نادر از سیمین به عنوان فیلمی اسکار برده از سوی برخی ها کوبیده شد و این درست نیست.
میرعلایی اضافه کرد: معتقدیم تا زمانی بخش خصوصی میتواند دوربینهای دیجیتال وارد کند ما نباید در این بخش وارد شویم اما باید بگویم که تعداد دوربینها و امکانات نوری این بنیاد افزایش یافته و در جشنواره فیلم دفاع مقدس از هشت فیلم شش فیلم برای بنیاد سینمایی فارابی بود همچنین در جشنواره فیلم فجر نیز فیلمهای خوبی داریم تاکنون ۱۸۸ پروژه مورد حمایت قرار گرفته که این حمایت از لحاظ امکانات و تجهیزات بوده است.
وی ادامه داد: در بخش امکانات و تجهیزات ما از جهت ارزی دچار مشکل هستیم و در بین اعضای هشت گانه قرار نداریم و حتی ارز مبادلاتی نیز به ما اختصاص داده نمیشود با این حال ما بسیاری از امکانات با قیمت چهار سال پیش به فیلم سازان میدهیم و متاسفانه سینمای ایران امروز بیشتر حول مسایل روزنامهنگاری میگردد و ما نیاز داریم که یک موسسه پژوهشکده راهاندازی شود تا فیلمنامههای خوبی تولید شود.
مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی عنوان داشت: با وجود آنکه ما قصد داشتیم فیلم درباره انقلاب بسازیم اما هیچ فیلمنامه خوبی در این حوزه به دست ما نرسید. هرچند فیلمنامههایی درباره مولانا، حافظ ، امام جواد (ع) نیز هم اکنون در حال نگارش است.
وی با اشاره به آمار فیلمنامه های رسیده به بنیاد فارابی در طی سه سال گذشته ابرازداشت: در سال ۱۳۸۸، تعداد ۷۹ فیلمنامه ، در سال ۱۳۸۹ تعداد ۲۱۷ فیلمنامه به دست ما رسیده که ازاین تعداد ۳۳ فیلمنامه مورد حمایت قرار گرفت و ۱۰ فیلم ساخته میشود. در سال ۱۳۹۰ نیز تعداد ۳۴۸ فیلمنامه به ثبت رسیده که ۴۲ فیلمنامه مصوب شده در سال ۱۳۹۱ نیز در ۶ ماهه اول تعداد ۲۰۹ فیلم نامه به ثبت رسیده است.
میرعلایی در ادامه یادآورشد: تا قبل از حضور من در بنیاد سینمایی فارابی واحد انتشارات ما راکد بود و در سال های اخیر واحد انتشارات بنیاد دوباره راهاندازی شد ه وتاکنون ۱۷ کتاب تخصصی و ۷ فصلنامه منتشر شده است. به نظرم باید شرکتی نیز برای پخش فیلم با عنوان سینما مدرسه تاسیس شود تا بتواند به سینمای ما کمک کند.
وی عنوان داشت: محمدرضا جعفری جلوه و رضا داد در زمان مدیریت خود بحث بودجه فاخر را در مجلس مطرح کردند و تصویب شد حال اگر ما این بودجه را استفاده نکنیم نمیتوانیم در جای دیگری هزینه کنیم اما ارقامی که در بودجه سینما اعلام میشود درست نیست. همیشه فیلم های فاخری که تهیه کردیم در جشنواره فیلم فجر حضور داشته اند امسال نیز فیلمهایی مانند «عقاب صحرا»و «فرزند چهارم» را در سی ویکمین جشنواره فیلم فجر داریم که از آنها حمایت کردیم و این دو فیلم معتقدم از بهترین فیلمهای جشنواره خواهند بود.
مدعامل بنیاد سینمایی فارابی با اشاره به ساخت فیلم سینمایی « عقاب صحرا» افزود: سازمان صداوسیما قرار بود در ساخت فیلم سینمایی « عقاب صحرا» همکاری کند اما در میانه راه همکاری خود را متوقف و ما خودمان به ساخت فیلم ادامه دادیم هرچند این دو فیلم در جشنواره حضور دارند اما من هرگز راضی نمیشوم فیلمهای بنیاد سینمای فارابی به زور در جشنواره فیلم نشان داده شود زیرا فیلم خوب دیده میشود همانطور که در فجر دیده نشد ولی بعد از منتقدان جایزه گرفت.
در ادامه این نشست «حسن نجاریان» قائم مقام بنیاد سینمایی فارابی نیز اظهارداشت: ما همیشه با فیلمسازان خوبی همکاری داشتیم. قرار بود «بهرام بیضایی» فیلم سینمایی«آشغال» را با همکاری ما بسازد اما این کار صورت نگرفت هرچند قرارداد اولیه نوشته شد.اما این اتفاق نیافتاد. از سویی قرار بود که «ناصر تقوایی» نیز فیلم ناتمام خود با نام «چای تلخ» به اتمام برساند اما هنوز پیشنهادی دریافت نکردیم و پناهی نیز قرار بود فیلمی در حوزه دفاع مقدس بسازد که حکم محرومیت از فیلمسازی او صادر شد و نتوانستیم همکاری کنیم.
وی افزود: تاکنون بنیاد سینمایی فارابی ۲۲۴ حضور بینالمللی داشته که در ۱۰ جشنواره درجه یک این حضور بوده و در بیش از ۸۰ بازار فیلم شرکت کردیم و با کشورهای دیگر درباره تولید فیلم در زمینه مضامین مورد توجه جهان اسلام و منطقه به توافقاتی رسیده ایم، مثلا سال پیش گلچهره در افغانستان ساخته شد و امسال فرزند چهارم درباره سومالی.
نجاریان ادامه داد: برای تولید فیلم مشترک نیز برنامه هایی داریم. از جمله فیلم جدید آقای خسرو سینایی که قرار است با همکاری کشور لهستان ساخته شود و مقدمات آن در حال انجام است تا این پروژه عظیم با مشارکت دو کشور ساخته و عرضه گردد. سعی می کنیم اکران در کشورهای دیگر نیز به کمک سینمای ایران بیاید که البته شرایط سخت است و تلاشهای ما در تعامل با بخش خصوصی ادامه دارد. در بازار فیلم فجر هم سال گذشته و سال قبل از آن به بهترین صادرکننده ایرانی از طرف بنیاد سینمایی فارابی جایزه ای تعلق گرفت که نشان از تلاش ما برای تشویق بخش خصوصی دارد.
قائم مقام بنیاد سینمایی فارابی عنوان داشت: سال گذشته برای اکران فیلم های خارجی ، فیلمهای خوبی خریداری و اکران شد که مورد توجه نسبی منتقدین و مخاطبین نیز قرار گرفت. این روند ادامه داشت تا این که تصمیم گرفتیم با هدف حمایت از سینمای ملی آن تک سئانس فیلم خارجی را هم به سینمای ایران اختصاص بدهیم. به هر حال در شرایط خاصی هستیم و تهیه فیلمهای خارجی نیز با دشواریهایی روبروست.