ماحصل دومین جلسه کارگروه ملی میراث ناملموس:
ایجاد پنج خانه نقالی و یک پایگاه مهارت لنجسازی
به گفتهی معاون میراث فرهنگی ایجاد پنج خانه نقالی و یک پایگاه و یک کارگاه آموزش و پژوهش مهارت لنجسازی ایرانیان در خلیج فارس از مصوبات دومین کارگروه ملی میراث ناملموس ایران بود.
تاريخ : پنجشنبه ۲۸ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۲۹
به گزارش هنرنیوز، دومین جلسه کارگروه ملی میراث ناملموس با حضور نمایندگان برخی از دستگاههای دولتی در هفته گذشته و در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با موضوع «نقالی» و «مهارتهای لنجسازی در خلیج فارس» به عنوان دو اثر جهانی میراث ناملموس ایران در یونسکو برگزار شد.
در این جلسه با هدف انجام اقدامات پاسدارانه دستوراتی در سطح کشور مصوب و مراحل حفاظت و توجه به این دو اثر در گزارشی تهیه و به یونسکو ارسال شد.
پایگاهی برای آموزش و پژوهش لنجسازیمحمد حسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی با اعلام خبر فوق افزود: براین اساس ایجاد پایگاه موضوعی و پژوهشی «مهارت و فناوری ساخت لنج در خلیج فارس» مصوب و قرار شد در سه استان خوزستان، بوشهر و هرمزگان که سازنده لنج هستند، این اقدام عملیاتی شده و هر کدام وظیفهای را برعهده بگیرند، همچنین استان هرمزگان پذیرفت تا در جزیره قشم و در مجموعه لافت کارگاه «آموزش و ترویج مهارت لنج سازی» برگزار کند.
به گفته وی استان بوشهر نیز در بوشهر موزهای برای توسعه مهارتهای لنج سازی ایجاد میکند و بوشهر و خوزستان زیرنظر هرمزگان در این زمینه فعالیت خود را ادامه میدهند.
به گزارش هنرنیوز ، از سویی در این جلسه مصوب شده سازمان کشتیرانی، سازمان بنادر و مناطق آزاد اطلاعات به دست آمده و اقداماتی که تا کنون در این زمینه انجام شده را به صورت گزارشهای دورهای به یونسکو ارسال کنند، همچنین مرکز میراث ناملموس متعهد شد کارگاهی در روز ملی دریا نوردی در این زمینه در مهرماه برگزار کند.
نقالی در ماه مبارک رمضانمعاون میراث فرهنگی به تصمیمات گرفته شده دربارهی «آیین نقالی» اشاره کرد و گفت: در این کارگروه مصوب شد دو وزارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامی و آموزش و پرورش رویدادهایی فرهنگی در این زمینه را معرفی و حتی در ماه مبارک رمضان آن را در برخی مکانها اجرائی کنند.
او همچنین از برگزاری رویدادهای فرهنگی نقالی، پردهخوانی و نقاشی قهوهخانهای با هدف معرفی میراث فرهنگی به خصوص در دهه آخر ماه رمضان با حمایت وزارت ارشاد به مدت سه تا پنج شب در قهوهخانهها و رستورانهای سنتی خبر داد.
به گفته طالبیان همچنین در این جلسه مقرر شده کارگاهی درباره این موضوع و با هدف ظرفیتسازی مرکز میراث ناملموس و معاونت میراث فرهنگی برای همه ارگانها، سازمانها و وزارتخانهها برگزار و افرادی معرفی شوند تا عملیات سیاه برداری، پرده نویسی و شناسایی موضوعات مربوط به میراث ناملموس را انجام دهند.
نقالی در پنج منطقه پایتختمسئول تدوین پروندههای ثبت جهانی همچنین از ایجاد پنج خانه نقالی در پنج منطقه شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز تهران خبر داد و افزود: در این کارگروه قرار شد تا این خانهها که با معرفی میراث فرهنگی و به وسیلهی وزارت ارشاد برپا میشوند وظیفه معرفی نقالی در سطح ملی را برعهده بگیرند.
از چوگان و طب سنتی چه خبر؟طالبیان همچنین به بررسی پرونده چوگان و طب سنتی در این کارگروه اشاره کرد و گفت: در این جلسه گزارشهایی از پیشرفت کار در این دو حوزه مطرح و قرار شد چگونگی ظرفیت سازی طب سنتی و پروندهای در خور فرمتهای یونسکو از این آیین پزشکی تهیه و به یونسکو فرستاده شود.
وی تاکید کرد: البته بحث تهیه این پرونده به صورت مشترک یا جداگانه توسط ایران در آینده نزدیک بررسی میشود.
به گزارش هنرنیوز، دو اثر ناملموس «نقالی» و «مهارتهای سنتی ایرانیان در لنج سازی و لنج رانی در خلیج فارس» ششم آذرماه ۱۳۹۰ در فهرست میراث ناملموس یونسکو به ثبت رسیدند.