اکبر حر کارشناس مسائل فرهنگی و سینمایی کشور در گفتگو با خبرنگار سینمایی هنرنیوز در مورد ورود کمیسیون فرهنگی مجلس به پروژه « لاله » افزود: اینکه کمیسیون فرهنگی مجلس وارد موضوع ساخت فیلمی بشود و بخواهد بابت این موضوع وزیر سوال کند امر نادری است.
وی در مورد اظهارنظر یکی از اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس مبنی بر اینکه؛ نتیجه تحقیقات کار گروه «رسانه و هنر» درباره پروژه سینمایی لاله تعیینکننده نظر کمیسیون فرهنگی مجلس درباره طرح استیضاح وزیر ارشاد خواهد بود اظهار داشت: رسیدگی به این موضوع نیازمند به کارشناسهایی است که حداقل یک عمر در عرصه فرهنگی فعالیت کرده باشند؛ چرا که بحث سینما یک بحث تخصصی است و اینگونه نیست که افراد مختلف در مورد آن اظهار نظر کنند؛ لذا کار گروه رسانه و هنر که مجلس به رای آن استناد میکند کارشناسان زبدهای که در خصوص سینما تبحر داشته باشند نخواهند بود، بنابراین هر رای را هم که صادر کنند بیشک، رای کارشناسی نخواهد بود.
حر ادامه داد: اگر این کارگروه چنین کارشناسان زبدهای را دراختیار دارد خیلی خوشحال میشویم که با آنها آشنا شویم و حتما از نقطه نظرات آنها استقبال خواهیم کرد.
ماجرا بوی سیاسی می دهد
این کارشناس مسائل سینمایی اضافه کرد: هر چه استدلالهای عدم ساخت پروژه لاله براساس منطق و ابعاد فنی و هنری باشد؛ قابل باور تر خواهد بود؛ اما به نظر میرسد که همه ماجراها بوی سیاسی میدهد و اینکه چرا یکباره، کمیسیون فرهنگی نسبت به ساخت فیلمی آنقدر حساس میشود که نه ضد اسلام و نه ضد نظام است و نه در ابعاد جنگ نرم است. واقعا جای تعجب دارد.
حر یاد آور شد: اگر سابقه مجلس و کمیسیون فرهنگی را نگاه کنید؛ اصلا توجه چندانی تا کنون به سینما به آن ابعادی که بخواهند برای ساخت یک فیلم، وزیر را استیضاح کنند وجود نداشته است؛ حالا چگونه می شود یکمرتبه برای تولید یک فیلم - هر چند که هنوز هم فقط در حد فیلمنامه است - همه آقایان دغدغه پیدا میکنند؟ و همه نسبت به این فیلمنامه، واکنش نشان میدهند و وارد گود میشوند؟ اینها مسائلی است که هر آدمی را نسبت به سیاسی بودن ماجرا؛ مشکوک می کند.
می خواهند جامعه را نسبت به فیلم « لاله » حساس کنند
کارگردان فیلم سینمایی «شمارش معکوس» تصریح کرد: به نظر میرسد کسانی این هجمهها را بر علیه فیلم «لاله» براه انداختهاند؛ از امکانات و اعتبارات دیگران برای این امر سود میجویند تا بتوانند با رسانهای کردن این فیلم و علم کردن آن، جامعه را نسبت به این فیلم حساس کنند و هنگامی که به خوبی ماجرا را حساس کردند آنگاه پای رئیس سازمان سینمایی را وسط بکشند و وزیر ارشاد را به استیضاح تهدید کنند تا بدین وسیله به اهداف خودشان نائل شوند و این کاری است که تاکنون سابقه نداشته است.
برخی ها کاسه داغ تر از آش شده اند
وی با بیان اینکه براستی چرا برخی از دلسوزان سینما، کاسه داغ تر از آش شدند گفت: ما از اول انقلاب تا اکنون همواره چوب افرادی را خوردیم که کاسه های داغ تر از آش بودند از محسن مخملباف بگیرد تا محمد نوری زاد و برخی از افرادی که شاید هم اکنون در مجلس هم حضور داشته باشند. اگر شماها دلسوز نظام و سینما هستید چرا وقتی که فیلمی مثل فیلم «کفش های میرزا نوروز» ساخته شد هیچ اعتراضی از سوی آدمهای فرهنگی، اعضای فرهنگستان هنر و حتی شورای عالی انقلاب فرهنگی انجام نشد در حالی که با صراحت عرض می کنم فیلم کفش های میرزا نوروز، یکی از ضد اسلامی ترین فیلمها بعد از انقلاب بود. یا چرا هنگامی که فیلم «اجاره نشینها » ساخته شد هیچ کسی معترض نشد؟ یا زمانی که فیلم «سگ کشی» ساخته شد و همه نظام را به زیر سوال برد هیچکس دغدغه نظام نداشت یا فیلم « کاغذ بیخط » یا فیلم «رای باز» و بسیاری از فیلمها که اگر بخواهم نام ببرم لیست بلند بالایی خواهد شد. چرا هیچ کس با این فیلمها کاری نداشت؟ اما حالا با ساختن شدن یک فیلم - که هنوز هم ساخته نشده است - و حتی بدون خواندن فیلمنامه آن که به شخصیت یک زن ایرانی که در ابعاد ورزشی فعال است می پردازد همه نسبت به آن حساس شدند و دغدغه نظام دارند؟!
بد حال نشان دادن سینما فقط یک هجمه سیاسی است
اکبر حر اظهار داشت: چه اشکالی دارد که یک بانوی ایرانی را در کسوت قهرمان اتومبیل رانی به جهانیان نشان دهیم و اعلام کنیم زنان ایرانی آن طوری که جهانیان نسبت به آنان فکر می کند نیستند تا تصویر و چهره زن واقعی ایرانی معرفی شود. آیا این فیلم، فیلم بدی است که همه نیزه های خود را بر علیه این فیلم تیز کردند؟
وی با بیان اینکه وانمود کردن بدحالی سینما از زمانی که دولت اصولگرا روی کار آمده تنها یک هجمه سیاسی است افزود: مطرح کردن این مسائل فقط میتواند از سوی جریان فتنهای باشد که سالها در سینمای کشور و در فراموشخانه ای مثل «خانه سینما » رخنه کرده است؛ اما دیدیم که این خانه که می رفت برای اهداف دشمن و جریانات فتنه آینده در انتخابات سیاسی کشور به پایگاهی تبدیل شود با درایت و تیز هوشی مدیران سینمایی کشور، منحل شده و حالا می توان اینگون نتیجه گرفت که همه هجمه های گسترده بر علیه ساخت فیلم لاله فقط به جهت انتقام گیری از انحلال خانه سینما است و هر روزه شاهدیم که از سوی این طیف از سینماگران ، کارشکنی های جدیدی صورت می گیرد که یک روز از سوی سینماهای حوزه هنری است و امروز هم بهانه ساخت فیلم لاله انجام می گیرد.
به هر بهانه می خواهند به دولت ضربه بزنند
این کارگردان و کارشناس مسائل سینمایی تاکید کرد: انتقادها نباید بوی سیاسی بدهد بلکه باید منصفانه باشد اما به نظر می رسد که انتقاد همه جانبه نسبت به مدیریت سینمایی کشور به بهانه های مختلف فقط جنبه سیاسی دارد و چون امسال سال آخر دولت است برخی ها درصد هستند به هر بهانه ای که شده به دولت ضربه بزنند و چه جایی بهتر از سینما که هم جذابیت دارد و هم وجهه، بنابراین تلاش می کنند شرایط جامعه را طوری نشان دهند که سینما به انحراف کشیده شده است.
اکبر حر ادامه داد: مگر فیلم لاله با بقیه فیلمهایی که از اول انقلاب ساخته شده چه فرقی دارد که اینقدر حاشیهسازی میکنید؟ نباید قصاص قبل از جنایت کرد. فیلم ساخته نشده مثل دیکته نانوشته است. اگر کار ساخته شد و در داخل و خارج از کشور از استقبال خوبی برخوردار شد و توانست تابلوی خوبی از کشور به نمایش بگذارد و همه دلسوزان نظام هم از آن راضی بودند آن وقت کسانی که الان حاشیه سازی می کنند چگونه می خواهند پاسخ کارهای خود را بدهند؟
کارگردان فیلم لاله نسبت به کشور و اعتقاداتش تعصب دارد
وی در پاسخ به کسانی که منتقد ساخت شدن فیلم توسط نیک نژاد هستند گفت: من با شناختی که از فراز و فرود زندگی آقای نیکنژاد دارم فکر میکنم ایشان چندین امتیاز نسبت به سایر کارگردانان سینمای ایران دارند اول اینکه وی آدم شجاعی نسبت به فرهنگ، ملیت و جامعه و حتی اعتقادات خودش است و آدمی است که نشان داده به اعتقاداتش و کشورش پایبند بوده و محکم هم روی آن ایستاده است؛ لذا این نگاهی است که در سینمای کشور ما بسیار کمیاب است آیا کسی که توانایی کارگردانانیاش در حد استاندارد تولید در هالیوود است و تا کنون هیچ توجهای به جشنواره خارجی و محافل هنری که معمولا گردانندگان آن صهیونیستها هستند نداشته، امتیاز بزرگی برایش محسوب نمیشود؟ اینکه برای «پس تولید» برخی از سریالها و فیلمها از استودیوی وی استفاده میکردند که برای کسی سند جرم و جنایت نمیشود.
این کارشناس مسائل سینمایی اضافه کرد: اجازه دهیم این فیلم هم در کنار هزار و اندی فیلمی که تاکنون از بعد از انقلاب ساخته شده تولید شود شاید راهی برای سینمای ایران که همیشه دم از فروش های جهانی آن زده می شود باز شود.
به گفته وی، سینمای ایران اگر می خواهد از نظر اقتصادی ، صنعتی وعلمی در جهان مطرح شود هیچ راهی بجز رعایت استانداردهای تولید در جهان را ندارد و این فیلم می تواند این استانداردها را رعایت کند.
به درایت رئیس سازمان سینمایی ایمان دارم
حر در خاتمه تاکید کرد: من به درایت و بصریت رئیس سازمان سینمایی و بزرگواری که فیلمنامه لاله را بازنویسی کرده به شخص کارگردان فیلم لاله، اعتماد کامل دارم و مطمئن هستم که این دوستان؛ حتما به فرهنگ، هویت و داشته های اعتقادی جامعه ما پایبند خواهند بود و هرگز راضی نخواهند شد خللی به این دستاوردها وارد شود. کسانی که نسبت به این فیلم انتقاد می کنند اگر چه برخی از آن از جنس حسادتهای جاری سینما است اما بخش اعظم آن همان طوری که قبلا هم عرض کردم سیاسی است و هنگامی این انتقاد ها آزار دهنده می شود که شما می بینید این انتقادها از سوی کسانی صورت می گیرد که خودشان یک زمانی بیشترین رانت خوران سینما محسوب می شدند . من وقتی اسم برخی از سینماگران را می شنوم که در مورد پروژه لاله، موضع گیری کردند تعجب می کنم چرا که این آقایان از طیف سینماگرانی هستند که سه دهه از هر گونه استفاده داخلی و خارجی و سرمایه دولتی به نفع خود استفاده کردند و از آخر هم به جایی نرسیدند و حالا که یک نفر پیدا شده که در ابعاد جهانی می خواهد فیلمی بسازد همه نسبت به او انتقاد دارند. در حالی که باید اجازه دهند او هم کارش را بکند. صد بار شما فیلم ساختید، یکبار هم اجازه دهید فرد دیگری فیلم بسازد. سینما رانت شخصی نیست و همچون حلقه کیان نخواهد بود تا اگر فرد تازه ای آمد همه به او اعتراض کنند.
وی یاد آور شد: من احساس می کنم بیشتر دغدغه کسانی که معترض ساخت فیلم لاله هستند به این دلیل است که چون قرار است یک فیلم متفاوت و در حد استاندارد سینمایی ساخته شود - در حالی که سینمای ایران بیشتر رابطه ای و بساز و بفروش بوده است - برخی ها احساس ترس و نگرانی می کنند که مبادا پدیده جدیدی در عرصه سینما اتفاق بیفتد و کارنامه سینمایی آقایان که همواره از نمره قابل قبولی برخوردار نیست و مملو از رانت خواری سینما است به زیر سوال برود.