سرپرست گروه پریشاد در این باره گفت: قطعاتی چون «ای ایران» از محمدنوری، «ستاره میشمرم» از استاد فضلالله توکل، «امیدم را مگیر از من خدایا» ساخته محمد حیدری و «من که مجنون توام» از انوشیروان روحانی را در بیست و نهمین جشنواره موسیقی فجر اجرا میکنیم.
سرپرست گروه «پریشاد» که نزدیک به ۱۰ دوره در جشنواره موسیقی فجر شرکت کرده است، با اشاره به اینکه رشد گروههای موسیقی بانوان در گروی حمایتهای مالی و معنوی متولیان فرهنگی، به ویژه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است، گفت: جشنواره موسیقی فجر، فرصتی است تا بانوان، تواناییهای خود را نشان دهند؛ ای کاش این فرصت تنها به ایام دهه فجر محدود نشود. برگزارکنندگان جشنواره موسیقی فجر و متولیان فرهنگی باید برای موسیقی بانوان، تدبیری بیندیشند، بر تعداد جشنوارهها بیفزایند و کاری کنند تا بانوان به حضور در صحنه و ادامه کار خود دلگرم شوند.
او درباره بخش موسیقی بانوان در جشنواره گفت: این اتفاق برای بانوان این عرصه فرصت بسیار مغتنمی است. واقعیت ماجرا اینکه هزینه برگزاری کنسرت و ساخت و تنظیم قطعات تازه بسیار بالاست. تمام بانوان عرصه موسیقی دوست دارند کار تازه انجام بدهند اما مگر بانوان چندبار در سال میتوانند کنسرت داشته باشند و برنامه اجرا کنند که بخواهند هزینه ساخت قطعات تازه را پرداخت کنند!
خلوتی، نوآوری را مستلزم صرف هزینه دانست و افزود: منِ نوعی با اینکه کارهای قدیمی را بازسازی و اجرا میکنم و هزینه ترانهسرا و آهنگساز ندارم و با اینکه خودم شاعر هستم اما اگر هزینه رفت و آمد و حتی هزینه لباس اعضای را درنظر بگیریم، سودی برای کسانی که سرپرست گروههای موسیقی بانوان هستند باقی نمیماند. آنچه ما را به ماندن و ادامه کار تشویق میکند، حضور و همراهی با جشنواره موسیقی فجر است که به موسیقی بانوان توجه دارد. همه ما دوست داریم فعال باشیم و کنسرت برگزار کنیم و با این کار بگوییم بانوان هم حضور دارند و دلشان میخواهد دیده شوند.
گروه «پریشاد» به سرپرستی پریچهر خلوتی، سهشنبه (۲۹ بهمن ماه) ساعت ۱۸:۱۵ در فرهنگسرای نیاوران به صحنه میرود.
***
محمد سریر: شورای سیاستگذاری جشنواره فضای موسیقی را آسیبشناسی میکند
عضو شورای سیاستگذاری جشنواره موسیقی فجر، برگزاری جشنواره را یک رویداد هدفمند برشمرد که نیازمند ارتقا است.
محمد سریر عضو شورای سیاست گذاری این جشنواره نگاه بلند مدت به جشنواره را یکی از راههای ارتقای جشنواره و لازمه حفظ معنا و مفهوم برگزاری جشنواره دانست.
سریر در این باره توضیح داد: جشن با جشنواره فرق دارد. جشن، یادآوری یک رویداد تاریخی است و نیازی به ارتقا ندارد اما جشنواره باید معنی و محتوا داشته باشد. اهداف جشنواره باید مشخص و راههای رسیدن به آن مشخص شود و اگر این اتفاق نیفتد برگزارکنندگان، گرفتار یک دور باطل میشوند.
محمد سریر، یکی از اهداف شورای سیاستگذاری جشنواره موسیقی فجر را کمک به رشد موسیقی ملی دانست و افزود: این شورا راهاندازی شده تا اعضای آن با یکدیگر همفکری کنند و نگاهی بلندمدت به رشد و اعتلای موسیقی کشور داشته باشند. در این نگاه بلندمدت، از جوانب مختلف به هنر موسیقی پرداخته و موانع و مشکلات پیش روی آن بررسی میشود.
این عضو شورای سیاستگذاری جشنواره موسیقی فجر با اشاره به اینکه هدف از شکلگیری این شورا، توجه به جنبههای مختلف هنر موسیقی و رشد و اعتلای آن است، توضیح داد: جلسات این شورا پس از جشنواره موسیقی فجر نیز برگزار میشود و هدفش ارائه برنامهای بلندمدت برای بال و پردادن به هنر موسیقی و توجه به جنبههای مختلف آن چون آموزش، پژوهش، نقد، فعالیت دوباره ارکسترها، موسیقی کودک، موسیقی بانوان و... است.
سریر تاکید کرد: جشنواره موسیقی فجر، یکی از مهمترین رویدادهای کشور در زمینه موسیقی است که باید آسیبشناسی و نقاط ضعف و قوت آن دانسته شود. پس از آن میتوانیم در رفع کاستیها بکوشیم و ادعا کنیم آنچه برگزار کردهایم جشنواره بوده نه جشنی همزمان با ایام دهه فجر برپا شده است.
رییس هیات مدیره خانه موسیقی با اشاره به اینکه نقد موسیقی و آسیبشناسی این هنر، یکی دیگر از برنامههای شورای سیاستگذاری است، افزود: ما در جلسات شورای سیاستگذاری، فعالیتهای موسیقایی در یک سال را مورد بررسی قرار میدهیم و آسیبشناسی میکنیم.
سریر اظهار کرد: موسیقی بانوان یکی از مواردی است که باید به آن پرداخته شود چرا که مخاطب و منتقدی جدی برای این نوع موسیقی وجود ندارد. خود هنرمندان هم بیش از هرچیز ترجیح میدهند به خواندن و اجرای کارهای نوستالژیک روی آورند و همه اینها به این خاطر است که فضا و مجالی برای ارائه موسیقی بانوان وجود ندارد.
این استاد موسیقی توجه به موسیقی کودک را یکی دیگر از مواردی دانست که در شورای سیاستگذاری به آن توجه میشود.
وی افزود: در جلسات این شورا به موسیقی کودک، موسیقی بانوان، موسیقی محلی و همچنین وضعیت ارکسترها پرداخته میشود.
***
منوچهر صهبایی ارکستر زهی ایران را رهبری میکند
صهبایی، رهبر ارکستر، موسیقیشناس و تکنواز ابوا همراه با روزبه تابنده و ارکستر زهی ایران در بخش جنبی جشنواره به روی صحنه می رود.
ارکستر زهی ایران با حضور صهبایی و تابنده شنبه ۲۹ بهمن ساعت ۲۱:۳۰ در سالن رودکی به صحنه میرود.
در اجرای ارکستر زهی ایران، نوازندگان با تجربه و چهرههای شناخته شده سازهای زهی کشور در کنار نوازندگان جوانتر این ژانر به رهبری منوچهر صهبایی به اجرای آثار ارکسترال ایرانی خواهند پرداخت. در واقع این کنسرت به معرفی و اجرای آثار روزبه تابنده اختصاص دارد.
صهبایی دانشآموخته هنرستان عالی موسیقی (کنسرواتوار تهران) است که زیر نظر آنتون کادلتس ساز ابوا را آموزش دید و از اساتیدی چون حسین ناصحی تهرانی و شفیقه صدقی آهنگسازی و پیانو را آموخت.
وی همزمان با گذراندن دوره عالی کنسرواتوار تهران، چندین سال به عنوان تکنواز ابوا با ارکستر سمفونیک تهران همکاری داشت.
در سال ۱۳۵۴ به منظور ادامه فعالیتهای هنری خود و تحصیل در زمینه رهبری ارکستر و موزیکولوژی عازم اروپا شد و در آلمان، فرانسه، اتریش و ایتالیا به تحصیل پرداخت.
منوچهر صهبایی در سالهای آخر اقامت خود در ایران در دهه پنجاه خورشیدی، استاد کنسرواتوار تهران، دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران و مدرسه رادیو و تلویزیون ملی ایران بود. همچنین کنسرتهای متعددی را با ارکستر سمفونیک تهران ، ارکستر مجلسی رادیو و تلویزیون ملی ایران و ارکسترهایی با همکاری تالار رودکی، انجمن فیلارمونیک تهران، ژونس موزیکال ایران و تلویزیون ملی اجرا کرد.
منوچهر صهبایی برای معرفی و اجرای قطعات سمفونیک آهنگسازان ایرانی کوششهای زیادی کرده و تاکنون به همت وی آثاری از آنها با ارکستر فیلارمونیک تپلیس (چک)، ارکستر سمفونیک سنت گالن (سوئیس)، ارکستر زهی پراگ (چک)، ارکستر فیلارمونیک پلوودیو (بلغارستان)، ارکستر تون کونسلر (فورآرلبرگ اتریش) و... ضبط شده است؛ آثاری از حسین دهلوی، ثمین باغچهبان، حسین ناصحی، محمدتقی مسعودیه، مصطفی کمال پورتراب، حشمت سنجری، مرتضی حنانه، حسین یوسف زمانی، علیرضا مشایخی و ... .
منوچهر صهبایی دو سال رهبر و مدیر هنری ارکستر سمفونیک تهران بود و از سال ۱۳۸۸ در کنسرتهای با سازماندهی سفارتخانههای جمهوری اسلامی در اروپا، ارکستر سمفونیک تهران را در سلسله برنامههایی در اروپا رهبری کرد؛ کنسرتهای رایگان با عنوان «صلح». برنامه ارکستر در روتردام با درگیری شدید فیزیکی مخالفان جمهوری اسلامی و کارمندان سفارت ناتمام ماند.
***
عضوی از جشنواره بودن برای هنرمندان جوان یک فرصت است
امکان برگزاری رسیتال در یکی از بهترین سالنهای تهران یکی از مهمترین دلایل یاسمین کوزهگر برای حضور در جشنوار است.
بخش استعدادهای درخشان که از سال گذشته به بخشهای مختلف جشنواره اضافه شده، نگاه ویژهای به نوازندگان جوان دارد. یاسمین کوزهگر از نوجوانانی است که امسال به گفته خودش به دعوت یکی از اساتیدش در جشنواره موسیقی فجر شرکت کرده است.
کوزهگر که اجرایش را با دو قطعه کلاسیک به روی صحنه میبرد ، درباره دلایل شرکتش در این بخش گفت: برای من یکی از دلایل شرکت در بخش استعدادهای درخشان امکان برگزاری رسیتال در یکی از بهترین سالنهای تهران بود. من اجرا در تالار وحدت را در غالب عضوی از یک ارکستر تجربه کرده بودم اما اجرای تکنوازی از برگترین اهداف من برای شرکت در این جشنواره بود.
وی تاکید کرد: جشنواره موسیقی فجر مهمترین رویدادیست که در طول یک سال در موسیقی کشور ما رخ میدهد و طبیعتا عضوی از این جشنواره بودن برای همه هنرمندان جوان فرصت خوبی است که بتوانند نام و هنر خود را مطرح کنند.
او در شش سالی که موسیقی را به طور جدی و حرفه ای کار میکند، همزمان برای برگزاری کنسرتهای مختلف هم تلاش کرده و تجربیاتی در این زمینه به دست آورده است.
کوزهگر در این باره گفت: از سختترین کارهایی که ما برای عنوان کردن هنر خود باید در کشور انجام دهیم هماهنگ کردن یک سالن برای برپایی یک اجراست. هنرمندان جوان تر که نام و عنوان مطرحی ندارند به سادگی نمیتوانند سالنی را برای اجرا در اختیار بگیرند. از طرفی عدم صدور مجوز هم یکی از معضلاتی است که باعث میشود هنرمند تلاش خود را بینتیجه بپندارد و از دنیای حرفهای جدا شود.
وی در ادامه تلاش مسئولین در چند سال اخیر را مثبت خواند و افزود: در طی چند سال اخیر تغییرات و اتفاقات مثبتی در این عرصه پیش آمده است که هنرمندان را به آیندهای روشنتر امیدوار کرده است. شرایط جدید دست هنرمندان را برای انجام بسیاری از کارها باز گذاشته و همین موضوع باعث شده جوانان هنرمند با اطمینان خاطر بیشتری به این حرفه به عنوان شغلی برای آینده نگاه کنند.
کوزه گر در رابطه با انتظارات خود از مسئولین پس از پایان جشنواره گفت : از مهمترین خواستههای هر هنرمندی در دسترس بودن تالارهای برگزاری کنسرت برای اجرای یک برنامه بدون چنین دغدغههایی است. هنرمندان جوان که در این عرصه ناشناخته تر هستند احتیاج دارند که با اجرا های مختلف هم تجربه کسب کنند و هم نام خود را مطرح کنند. این کوچکترین و در عین حال یکی از ارزشمندترین خواستههایی است که ما میتوانیم از مسئولین داشته باشیم.
تکنوازی ویلنسل یاسمن کوزه گر ۲۴ بهمن ماه ساعت ۱۵:۳۰ در تالار رودکی برگزار میشود.
بیست و نهمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر ۲۴ بهمن تا یکم اسفند به دبیری حسن ریاحی برگزار میشود.
علاقمندان میتوانند اخبار این دوره از جشنواره موسیقی را در سایت جشنواره موسیقی فجر به آدرس www.fajrmusicfestival.com مشاهده کنند.